Здраве

Псориазис

Обновена: 16-08-2018

Какво е псориазис?
Псориазисът е едно от най–необяснимите и устойчиви кожни заболявания. Той се характеризира с кожни клетки, които се размножават до 10 пъти по–бързо от нормалното. Когато основните клетки достигнат повърхността на кожата и умрат – техният обем предизвиква издигнати червени плаки, покрити с бели люспи. Псориазисът обикновено се появява на коленете, лактите и скалпа, но също може да се открие на торса, дланите и стъпалата на краката.

псориазисСимптоми на псориазис
Симптомите на псориазиса варират в зависимост от вида, който сте развили. Някои от най–често срещани симптоми на псориазис включват:
– Плаки червена кожа, покрити със сребристи на цвят люспи, Тези лезии може да бъдат много сърбящи и болезнени и понякога може и да кървят. При тежки случаи участъците раздразнена кожа се разрастват и се сливат един в друг, обхващащи големи площи.
– Нарушения на ноктите, включително обезцветяване и хлътва на ноктите, те също могат да започнат да се рушат или да се отделят от нокътното легло.
– Плаки или корички на скалпа

Псориазис може да бъде свързан с псориатичен артрит, което води до болка и подуване на ставите. Националната фондация за псориазис изчислява, че между 10 % до 30 % от хората с псориазис също имат псориатичен артрит. Псориазисът е автоимунно заболяване, което може да се появи във всяка възраст и да протече по много различни начини за всеки болен.

Видове псориазис
Пустулозен псориазис, характеризиращ се с червена и люспеста кожа на дланите на ръцете и краката с малки пустули – мехурчета, пълни с гной, вместо плаки. Този вид псориазис е рядък и доста тежък. Той може да възникне, както при хора, които вече имат някаква форма на псориазис, така и при такива без предишна анамнеза на заболяването. Обикновено възниква след провокиране от някакъв фактор – лекарства, инфекции, бременност, слънчева радиация. Заболяването е сериозно, лечението е индивидуално, защото всеки пациент се повлиява от различна терапия.
Гутатен псориазис, който често започва в детството или на младини и при двата пола и се характеризира с малки, червени петна като капчици – предимно по торса и крайниците. Този вид псориазис обикновено е предшестван от респираторни инфекции, стрептокок в гърлото, възпаление на сливиците, стрес, нараняване на кожата до две седмици преди появата на лезиите и в много от случаите се използват противомаларийни лекарства или бета–блокер.
Инвертен псориазис се характеризира с ярко червени лъскави лезии, които се появяват в кожните гънки като подмишниците, слабините и под гърдите. Най–застрашени са хората с наднормено тегло и заседнал начин на живот.
Еритродермичен псориазис – той се характеризира с периодично обостряща се огнено зачервена кожа, тази форма на псориазис може да бъде провокирана от прием на някои медикаменти, тежко слънчево изгаряне, инфекция и изисква незабавно медицинско лечение, защото може да доведе до тежко развитие на заболяването с големи поражения на кожата и много висока температура.

Какво причинява псориазис?
Има редица фактори за поява на псориазис, но заболяването все още не е ясно на медицината. Причините може да варират от емоционален стрес до стрептококови инфекции. Последните изследвания показва, че някои аномалии в имунната система са основна причина за появата на псориазис. При 80 % от хората, при които се отключва заболяването, то е предшествано от някаква емоционална травма като нова работа или смърт на любим човек. Повечето лекари смятат такива външни стресови състояния като основание за наследствени дефекти в имунната функция. Увредената кожа и някои лекарства могат да влошат появилия се псориазис, включително и някои видове медикаменти за кръвно налягане като бета–блокери, лекарствата против малария, хидроксихлороквин и ибупрофен и т.н.

Как се лекува псориазис?
Хората, които страдат от псориазис знаят, че това неприятно и понякога обезобразяващо кожата заболяване може да бъде трудно и невъзможно за лечение. Състоянието идва и си отива в един непрекъснат цикъл на ремисии и обостряния цял живот. Макар че има лекарства и други терапии, които могат да помогнат, винаги се наблюдават петна червена, люспеста и удебелена кожа, които са отличителен белег на псориазис и няма как да бъдат излекувани. Някои хора се справят чрез хомеопатия.

Има тенденция псориазисът да се предава в семействата, но може и да се пропусне в няколко поредни поколения. Дядото и внукът му могат да бъдат засегнати, но майката на детето никога да не развие болестта. Въпреки че псориазис може да бъде стресиращо и нарушаващо нормалният ритъм на живот, повечето огнища са относително безвредни. С подходящо лечение симптоми обикновено изчезват в рамките на няколко месеца и болестта може да се контролира и държи в ремисия.

Диета и Кърмене   

Следваща публикация

Comments

Leave a reply

Още в Здраве

миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
левкоцити в урината

Левкоцити в урината

Ако имате левкоцити в урината следващите редове ще ви дадат допълнителна информация и ще избистрят нещата около ...
Здраве
дребна шарка

Дребна шарка

Какво е дребна шарка (Морбили)? Дребната шарка е още позната като Морбили. Тя е много заразно инфекциозно ...
Здраве