Псориазис

Какво е псориазис?
Псориазисът е едно от най–необяснимите и устойчиви кожни заболявания. Той се характеризира с кожни клетки, които се размножават до 10 пъти по–бързо от нормалното. Когато основните клетки достигнат повърхността на кожата и умрат – техният обем предизвиква издигнати червени плаки, покрити с бели люспи. Псориазисът обикновено се появява на коленете, лактите и скалпа, но също може да се открие на торса, дланите и стъпалата на краката.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

псориазис

Симптоми на псориазис
Симптомите на псориазиса варират в зависимост от вида, който сте развили. Някои от най–често срещани симптоми на псориазис включват:
– Плаки червена кожа, покрити със сребристи на цвят люспи, Тези лезии може да бъдат много сърбящи и болезнени и понякога може и да кървят. При тежки случаи участъците раздразнена кожа се разрастват и се сливат един в друг, обхващащи големи площи.
– Нарушения на ноктите, включително обезцветяване и хлътва на ноктите, те също могат да започнат да се рушат или да се отделят от нокътното легло.
– Плаки или корички на скалпа

Псориазис може да бъде свързан с псориатичен артрит, което води до болка и подуване на ставите. Националната фондация за псориазис изчислява, че между 10 % до 30 % от хората с псориазис също имат псориатичен артрит. Псориазисът е автоимунно заболяване, което може да се появи във всяка възраст и да протече по много различни начини за всеки болен.

Видове псориазис
Пустулозен псориазис, характеризиращ се с червена и люспеста кожа на дланите на ръцете и краката с малки пустули – мехурчета, пълни с гной, вместо плаки. Този вид псориазис е рядък и доста тежък. Той може да възникне, както при хора, които вече имат някаква форма на псориазис, така и при такива без предишна анамнеза на заболяването. Обикновено възниква след провокиране от някакъв фактор – лекарства, инфекции, бременност, слънчева радиация. Заболяването е сериозно, лечението е индивидуално, защото всеки пациент се повлиява от различна терапия.
Гутатен псориазис, който често започва в детството или на младини и при двата пола и се характеризира с малки, червени петна като капчици – предимно по торса и крайниците. Този вид псориазис обикновено е предшестван от респираторни инфекции, стрептокок в гърлото, възпаление на сливиците, стрес, нараняване на кожата до две седмици преди появата на лезиите и в много от случаите се използват противомаларийни лекарства или бета–блокер.
Инвертен псориазис се характеризира с ярко червени лъскави лезии, които се появяват в кожните гънки като подмишниците, слабините и под гърдите. Най–застрашени са хората с наднормено тегло и заседнал начин на живот.
Еритродермичен псориазис – той се характеризира с периодично обостряща се огнено зачервена кожа, тази форма на псориазис може да бъде провокирана от прием на някои медикаменти, тежко слънчево изгаряне, инфекция и изисква незабавно медицинско лечение, защото може да доведе до тежко развитие на заболяването с големи поражения на кожата и много висока температура.

Какво причинява псориазис?
Има редица фактори за поява на псориазис, но заболяването все още не е ясно на медицината. Причините може да варират от емоционален стрес до стрептококови инфекции. Последните изследвания показва, че някои аномалии в имунната система са основна причина за появата на псориазис. При 80 % от хората, при които се отключва заболяването, то е предшествано от някаква емоционална травма като нова работа или смърт на любим човек. Повечето лекари смятат такива външни стресови състояния като основание за наследствени дефекти в имунната функция. Увредената кожа и някои лекарства могат да влошат появилия се псориазис, включително и някои видове медикаменти за кръвно налягане като бета–блокери, лекарствата против малария, хидроксихлороквин и ибупрофен и т.н.

Как се лекува псориазис?
Хората, които страдат от псориазис знаят, че това неприятно и понякога обезобразяващо кожата заболяване може да бъде трудно и невъзможно за лечение. Състоянието идва и си отива в един непрекъснат цикъл на ремисии и обостряния цял живот. Макар че има лекарства и други терапии, които могат да помогнат, винаги се наблюдават петна червена, люспеста и удебелена кожа, които са отличителен белег на псориазис и няма как да бъдат излекувани. Някои хора се справят чрез хомеопатия.

Има тенденция псориазисът да се предава в семействата, но може и да се пропусне в няколко поредни поколения. Дядото и внукът му могат да бъдат засегнати, но майката на детето никога да не развие болестта. Въпреки че псориазис може да бъде стресиращо и нарушаващо нормалният ритъм на живот, повечето огнища са относително безвредни. С подходящо лечение симптоми обикновено изчезват в рамките на няколко месеца и болестта може да се контролира и държи в ремисия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация