Висок Пролактин

Какво e висок пролактин?
Хиперпролактемията е медицинското наименование при висок пролактин. Това е състояние, при което човек има нива над нормалните на хормона пролактин в кръвта си. Основната и най–важна функция на пролактина е да стимулира организма да произвежда кърма след раждането на бебе, заради което високите нива на пролактин са нормални по време на бременността. Пролактинът също засяга нивата на половите хормони – естроген и тестостерон при жените и мъжете. Пролактинът се секретира от хипофизната жлеза, която е с размер на грахово зърно и се намира в основата на мозъка. Обичайните стойности на пролактин според лекарите за мъжете са от мъже 44,5 – 375,2 mIU/L, а за жените е 59,3-619,0 mIU/L. Ако се изследвате е важно да знаете, че нивото на пролактина във вашата кръв е по-ниско през деня и съответно нощем нараства. Вижте в отделна статия какво е Пролактин.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

висок пролактин

Каква е причината за висок пролактин?
Една обща причина за висок пролактин е растеж или тумор на хипофизната жлеза, наречен пролактином. Туморът от своя страна произвежда високи нива на пролактин. Тези тумори обикновено са доброкачествени и могат да бъдат големи или малки, което означава, че те не са ракови. Големите тумори обаче могат да причинят главоболие или сериозни проблеми със зрението или и двете едновременно. Пролактиномите са по–често срещани при жените, отколкото при мъжете и много рядко при децата.

Определени лекарства с рецепта може също да увеличат нивата на пролактин в организма. В това число се включват лекарствата за:
Високо кръвно налягане, например калциеви антагонисти
Депресия, например различни антидепресанти
– Язва
– Киселини и гастроезофагеална рефлуксна болест, например метоклопрамид
– Болкоуспокояващи
– Сериозни психични проблеми като халоперидол
– Симптомите на менопаузата

Други причини включват:
Хипотиреоидизъм или унищожена щитовидната жлеза – състояния, които означават, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно количество от хормоните на щитовидната жлеза.
– Наранявания на гръдна стена или други проблеми, които влияят върху гръдния кош като херпес
– Тумори и други заболявания, които засягат хипофизната жлеза или радиациационно лечение за тумори близо до хипофизата
– Хронични чернодробни и бъбречни заболявания

Понякога няма ясна причина за появилия се висок пролактин.

Какви са видовете признаците и основните симптомите при висок пролактин?
Мъжете и жените могат да бъдат безплодни, да имат намалено полово влечение и загуба на костна маса. В допълнение жените могат да имат и:
Вагинална сухота, което води до болка по време на сексуални контакти
– Проблеми с менструацията, като липса на менструация или много нередовен цикъл
– Производство на кърма, когато не сте бременна или в кърмачески период

Мъжете също могат да имат:
Еректилна дисфункция – проблеми с получаването или поддържането на ерекцията
– Нарастване на гърдите, наречено гинекомастия
– Намаляване на мускулната маса и окосмяването по тялото

Как се диагностицира висок пролактин?
За откриване на излишни нива на пролактин се прави кръвен тест. Ако нивата на пролактин са високи, повече тестове, които се провеждат впоследствие обикновено целят да проверят кръвните нива на хормоните на щитовидната жлеза. Нормалните хормонални показатели на щитовидната жлеза изключват хипотиреоидизъм, който е една от основните причини за хиперпролактемията. Лекарите ще попитам за други заболявания и лекарства, които важат при вас и ще изключат бременност.

Ако при вас има съмнение за пролактинома, се прави един ЯМР (ядрено магнитен резонанс) на мозъка и хипофизата като следващата стъпка. С помощта на специалната машина, която създава изображения на тъканите на тялото, може да се открие тумор на хипофизата и да се установят точните му размери.

Лечение при висок пролактин?
Лечението се основава най–вече на причината за това. Някои хора с високи нива на пролактин, но с малко или без никакви признаци и симптоми, не е необходимо да търпят никакво лечение. Възможностите за лечение на туморите на хипофизата, причинители на високия пролактин, включват:

– Изписване на медикаменти като бромокриптин и каберголин за намаляване на производството на пролактин. Лекарствата работят добре при повечето хора с пролактинома.
– Хирургия за отстраняване на тумор. Хирургията може да е препоръчителна, ако лекарствата не са ефективни. Понякога е необходима операция, ако тумора засяга сериозно зрението на пациента.
– Радиационна терапия. Рядко, ако лекарствата и хирургическата намеса не са ефективни, се използва радиационно облъчване за свиване на тумора.

Бромокриптинът и каберголинът също се използва за лечение на хиперпролактемия с неизвестна причина. Хипотиреоидизмът се третира с прием на синтетични хормони на щитовидната жлеза, които трябва да доведе до нормализиране на нивата на пролактина в кръвта. Ако високия пролактин е причинен от прием на лекарства по рецепта, се назначава различна медикаментозна терапия, която да намали появилия се висок пролактин и да въведе неговите количества в нормални граници.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).