Здраве

Висок Пролактин

Обновена: 16-08-2018

Какво e висок пролактин?
Хиперпролактемията е медицинското наименование при висок пролактин. Това е състояние, при което човек има нива над нормалните на хормона пролактин в кръвта си. Основната и най–важна функция на пролактина е да стимулира организма да произвежда кърма след раждането на бебе, заради което високите нива на пролактин са нормални по време на бременността. Пролактинът също засяга нивата на половите хормони – естроген и тестостерон при жените и мъжете. Пролактинът се секретира от хипофизната жлеза, която е с размер на грахово зърно и се намира в основата на мозъка. Обичайните стойности на пролактин според лекарите за мъжете са от мъже 44,5 – 375,2 mIU/L, а за жените е 59,3-619,0 mIU/L. Ако се изследвате е важно да знаете, че нивото на пролактина във вашата кръв е по-ниско през деня и съответно нощем нараства. Вижте в отделна статия какво е Пролактин.

висок пролактин Каква е причината за висок пролактин?
Една обща причина за висок пролактин е растеж или тумор на хипофизната жлеза, наречен пролактином. Туморът от своя страна произвежда високи нива на пролактин. Тези тумори обикновено са доброкачествени и могат да бъдат големи или малки, което означава, че те не са ракови. Големите тумори обаче могат да причинят главоболие или сериозни проблеми със зрението или и двете едновременно. Пролактиномите са по–често срещани при жените, отколкото при мъжете и много рядко при децата.

Определени лекарства с рецепта може също да увеличат нивата на пролактин в организма. В това число се включват лекарствата за:
Високо кръвно налягане, например калциеви антагонисти
Депресия, например различни антидепресанти
– Язва
– Киселини и гастроезофагеална рефлуксна болест, например метоклопрамид
– Болкоуспокояващи
– Сериозни психични проблеми като халоперидол
– Симптомите на менопаузата

Други причини включват:
Хипотиреоидизъм или унищожена щитовидната жлеза – състояния, които означават, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно количество от хормоните на щитовидната жлеза.
– Наранявания на гръдна стена или други проблеми, които влияят върху гръдния кош като херпес
– Тумори и други заболявания, които засягат хипофизната жлеза или радиациационно лечение за тумори близо до хипофизата
– Хронични чернодробни и бъбречни заболявания

Понякога няма ясна причина за появилия се висок пролактин.

Какви са видовете признаците и основните симптомите при висок пролактин?
Мъжете и жените могат да бъдат безплодни, да имат намалено полово влечение и загуба на костна маса. В допълнение жените могат да имат и:
Вагинална сухота, което води до болка по време на сексуални контакти
– Проблеми с менструацията, като липса на менструация или много нередовен цикъл
– Производство на кърма, когато не сте бременна или в кърмачески период

Мъжете също могат да имат:
Еректилна дисфункция – проблеми с получаването или поддържането на ерекцията
– Нарастване на гърдите, наречено гинекомастия
– Намаляване на мускулната маса и окосмяването по тялото

Как се диагностицира висок пролактин?
За откриване на излишни нива на пролактин се прави кръвен тест. Ако нивата на пролактин са високи, повече тестове, които се провеждат впоследствие обикновено целят да проверят кръвните нива на хормоните на щитовидната жлеза. Нормалните хормонални показатели на щитовидната жлеза изключват хипотиреоидизъм, който е една от основните причини за хиперпролактемията. Лекарите ще попитам за други заболявания и лекарства, които важат при вас и ще изключат бременност.

Ако при вас има съмнение за пролактинома, се прави един ЯМР (ядрено магнитен резонанс) на мозъка и хипофизата като следващата стъпка. С помощта на специалната машина, която създава изображения на тъканите на тялото, може да се открие тумор на хипофизата и да се установят точните му размери.

Лечение при висок пролактин?
Лечението се основава най–вече на причината за това. Някои хора с високи нива на пролактин, но с малко или без никакви признаци и симптоми, не е необходимо да търпят никакво лечение. Възможностите за лечение на туморите на хипофизата, причинители на високия пролактин, включват:

– Изписване на медикаменти като бромокриптин и каберголин за намаляване на производството на пролактин. Лекарствата работят добре при повечето хора с пролактинома.
– Хирургия за отстраняване на тумор. Хирургията може да е препоръчителна, ако лекарствата не са ефективни. Понякога е необходима операция, ако тумора засяга сериозно зрението на пациента.
– Радиационна терапия. Рядко, ако лекарствата и хирургическата намеса не са ефективни, се използва радиационно облъчване за свиване на тумора.

Бромокриптинът и каберголинът също се използва за лечение на хиперпролактемия с неизвестна причина. Хипотиреоидизмът се третира с прием на синтетични хормони на щитовидната жлеза, които трябва да доведе до нормализиране на нивата на пролактина в кръвта. Ако високия пролактин е причинен от прием на лекарства по рецепта, се назначава различна медикаментозна терапия, която да намали появилия се висок пролактин и да въведе неговите количества в нормални граници.

Диета и Кърмене   

Предишна публикация

Захранване на Бебето по Месеци

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве