Речник

Тестостерон

Обновена: 25-08-2016

Какво е тестостерон?
Това е стероиден полов хормон, който има много важна функция в организма. По принцип е главна съставка при мъжете, но изпълнява и роля в женското тяло и тя е също толкова важна. Не бива да се подценява неговата работа, както и всичко свързано с неговото действие.

Къде се синтезира при различните полове?
Мястото където се образува този хормон  и при двата пола са техните полови органи, а именно при мъжете в тестисите, а при жените в яйчниците. При мъжете се произвежда от така наречените Лайдигови клетки, намиращи се в тестисите, под главното съдействие и помощ на хипофизата. Има малко количество отделено от надбъбречната жлеза. Има и вид тестостерон, който се води свободен, той е под 2% от цялото количество в тялото.

За какво отговаря този хормон?

  1. При мъжете – тук функциите му са многобройни и все важни. Всяка една от тях има ужасно силно влияние за изграждането на един мъж. Главно спомага за окосмяването по тялото. Образуването на мускулна маса, оформянето на простатата и тестисите, репродуктивните функции важни за всеки мъж.
  2. При жените – този хормон е също толкова важен и за нежните половинки. Тук той спомага за увеличаване на сексуалното желание. Има важна роля за синхронизацията на хормоналния баланс, защото при жените на първо място е естрогена, но той се нуждае от определено количество тестостерон, за да работи и изпълнява всички функции около нормалната менструация, овулация, окосмяване. Спомага за растежа на костите и също така поддържането на мускулната маса в добро състояние.

Норми и нарушения в количествата му?
При двата пола има и разлика в нормалните стойности на хормона, тъй като всеки пол има различна нужда от този хормон. При мъжете количеството допустимо от него в тялото е по–голямо от това, което е нормално за жените.

  1. При мъжете – Тук стойностите на тестостерона варират от 6,6 до 26,5 pg/ml
  2. При жените – Нормалните граници на тестостерона са от 0,2 до 2,2 pg/ml

Ако тези граници не отговарят на вашите резултати има вероятност от някое нарушение в организма. Съществуват редица заболявания свързани и причинени от този хормон.

Изследване на тестостерона?
При дори най–малко съмнение, че имате проблем си направете изследване, което не отнема много време и е много лесно и достъпно. Ако забележите, че напълнявате рязко, чувствате се мускулно отпаднали или нямате сексуално желание е нужно да потърсите съвет. При жените се забелязва и засилено окосмяване около лицето, краката или, като цяло места, които не са били така окосмени преди. Няма нужда от предварителна подготовка, взема се кръв чрез венепункция. Или по–лесно обяснено се взема проба от кръвта, като се ползва главна вена на едната от двете ръце. Пристяга с ластик, правят се няколко стискания  с юмрук, за да се събере кръвта. Няма нищо сложно и става за секунди.

Заболявания свързани с тестостерона?
Както всяко заболяване и това си има своите особености, защото не е нещо, което си минава просто ей така от само себе си. Заболяванията свързани с този полов хормон са множество и всяко си има своите особености и признаци. Разбира се при мъжете и жените има различни заболявания свързани с количествата на отделен тестостерон в организма.

1. Заболявания при мъжете свързани с хормона тестостерон – при тях е опасно, когато стойностите на тестостерон намаляват в тялото. При ниски количества на произведен хормон се наблюдават следните проблеми:
– Алопеция – това е един вид оплешивяване. Или по–точно казано бързо обезкосмяване. Обикновено намалява окосмяването по скалпа, но се наблюдават и случаи с оплешивяване и по други части на тялото, като краката или слабините.
Еректилна дисфункция –  често срещан проблем при много мъже. По принцип е свързана с количеството отделен тестостерон. При липса на нужното количество от хормона мъжът губи своето либидо и не няма възможност да произведе полов контакт. При всички мъже  с напредването на възрастта се наблюдава намаляване в производството на тестостерон и поради тази причина много мъже над средната възраст губят своята еректилна функция.
Сперматогенеза
– Остеопороза – заболяване свързано с растежа и здравината на костите. Опасно за всеки, без значение от пола и възрастта.

2. Заболявания при жените свързани с хормона тестостерон – при нежните половинки се счита за опасно, ако количеството на тестостерон са над допустимата граница от 2,2pg/ml. тогава и възможността от по–сериозно последствия е по–голяма.
– Поликистозни яйчници – това е синдром, който се среща често и все повече млади жени са с поставена диагноза на синдрома на поликистозния яйчник. Това заболяване е свързано с липсата на овулация, нередовен месечен цикъл. А тези функции на женското тяло спомагат за зачеване на деца. Когато няма овулация, няма и менструация. А щом няма менструация, възможността за нормално забременяване е трудна ако няма лечение за възвръщане на хормоналния баланс в организма. Прочети подробна статия за Поликистозни яйчници.
– Хирзутизъм – едно наименование, което не се разпознава от повечето хора, защото е известно със различно наименование. А именно прекомерното и засилено окосмяване на жените и придобиване на повече мъжки черти от колкото женски. При високи количества на тестостерон жените започват да се окосмяват по лицето и други места характерни за окосмяването при мъжете.

Шевове след Раждане

Предишна публикация

Бременността по Седмици

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник