Естроген

Какво е Естроген?
Естрогенът е хормон, или още по–точно казано женският хормон. Той е много важен за голяма част от женските функции в едно тяло. Неговото синтезиране става в яйчниците и по точно от фоликулните клетки в тях. Ясно, е че този хормон е главно в женското тяло, но все пак и мъжете имат в организмите си малка част от него.

Какви са функциите на естрогена?
Функциите, които изпълнява хормона естроген в тялото не са една или две. И всяка от тях е важна за организма. Първо ако нямаше произвеждане на естроген жените нямаше да изглеждат така, както сме свикнали. Или иначе казано отговаря за типично женските форми, като добре стегнат бюст, оформено тяло, женските черти по лицето. Но все пак има и друга длъжност. Участва в стимулирането на хормона на растежа, което е важно за всеки човек, за да се развива нормално. Участва в стимулирането на производство на инсулин, както отговаря за задържането на течности. Друга важна роля, която изпълнява естрогена е разпределянето на мастната тъкан, така че всяка жена да има толкова, колкото е необходимо за тялото й. Също така една от основните му функции е свързана с овулацията и сексуалното поведение при жените. Естрогена започва да се синтезира още в ранна детска възраст по време на пубертета. Трябва да се знае, че хормона се дели на три и съдържа 3 естрогенни хормони: естрон, естриол и естрадиол.

естрогенни хормони

Проблеми свързани с естрогена?

  1. Дефицит на естроген – това е много неприятно състояние, което обикновено настъпва след, като жена навърши 45 години. Въпреки това има и жени с ниски нива на естроген. В такива случаи има вероятност от много проблеми. Някои от тях са свързани с кожата или косата. При недостиг на естроген се получава така, че колагеновите влакна, които помагат на кожата да изглежда добре се унищожават. И така кожата на лицето губи своя блясък и еластичност. Това се случва и с косата, която става тънка и се руши. Повечето жени свързват дефицита на естроген с това, че в организма надделява мъжкият хормон тестостерон. И така жена в това положение има повече мъжки черти отколкото женски. Или по–ясно казано окосмяване на места типични за мъжете, нещо, което е неприятно за всяка жена.  Други по–сериозни последици от липсата на естроген са свързани по–скоро със здравето, а не външния вид. Ако липсата на този хормон продължи в по–дълъг период има риск жената да развие остеопороза или атеросклероза. Две коварни болести, които увеличават риска от инфаркт и инсулт.
  1. Повишени количества естроген – главният проблем, който предизвиква високото количество на този хормон е задържането на течности, както и неспособността на тялото на преработва мазнините. Така жена с високи нива на естроген има проблем с наднорменото тегло. Каквито и опити да прави няма успех. Има много жени, които се подлагат на диети, неуспешни разбира се, но не се досещат, че проблема всъщност не е в храната. Проблема идва от този хормон

Как да си помогнем сами?
Разбира се това е въпрос, който е много важен. Всяка жена, която държи на себе си търси решение, което да е лесно и да не променя обикновеното ежедневие. Хубавото, е че в този вариант свързан с хормона естроген има лесно решение как да си помогнете. Именно храната е големият помощник, според зависи какви са ви нивата на етсроген има значение каква храна е полезна. Като цяло ще изброим храните богати на естроген и съответно ако имате нужда от набавянето му трябва да ги консумирате, а ако е обратното трябва да ги избягвате.

Храни богати на естроген:

  • Кафе и по–точно кофеин
  • Семена– тиквени, ленено, слънчогледови
  • Плодове– сливи, нар, тиква, ябълки, папая
  • Зеленчуци– краставици, моркови, домати, картофи, маслини и цвекло
  • Подправки– риган, куркума, магданоз, карамфил, мащерка
  • Бобови изделия– леща, червен боб, нахут, грах

Как да разберем какви са нивата на естроген?
Преди да предприемете каквито и да било мерки или усетите някои симптоми подсказващи за промяна в нивата на този хормон се посъветвайте с лекар. Нека ви бъдат направени нужните изследвания, не са сложни или опасни. Като цяло е тест, в някои случаи се взема проба от кръвта или от урината. Според зависи за какво точно се прави тестът. Има няколко подвида на хормона естроген. Най–важни са – естрон, естриол и естрадиол. Всеки от тях отговаря за различни функции и промяната в техния състав подсказва за различни заболявания на организма на човек.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация