Речник

Хормон на Растежа

Обновена: 02-04-2018

Какво е хормон на растежа?
Соматотропен хормон или по–познат, като растежен хормон съществува във всяко човешко тяло. Чрез него тялото расте, като отговаря за растежа на костите, както и за правилната обмяна на въглехидрати и белтъчини. Произвеждането му започва от най–ранна възраст при бебетата, когато е и с най–голямо количество и продължава до около 30 годишна възраст, след това произвеждането му намалява и постепенно спира, тъй като човешкият организъм няма нужда от него, защото костите са напълно изградени.

Къде се синтезира хормона на растежа?
Соматотропния хормон се синтезира в предната част на хипофизната жлеза от специални клетки  намиращи се в централната част на мозъка. Получава се при пулсиращи действия и неговото отделяне бива стимулирано от различни външни фактори влияещи на нашето ежедневие. Има няколко, при които той се отделя най–интензивно:
Сън – Доказано, е че по време на сън отделянето на хормона се засилва, особено в изпадането на най–дълбоката фаза на сън. Това обяснява и факта, че новородените и малките деца се нуждаят от повече сън, защото както се казва сънят ги кара да растат.
Диета – Друг фактор е подлагането на диета, тъй като през периода на глад в тялото се отделя повече от хормона и той подпомага за изгарянето на мазнините.
– Усилен и натоварен труд  – При този вид се стимулира естественото натрупване на мускулна маса. Когато тялото се подлага на повече и по–голяма физическа активност се произвежда повече от хормона и процесът оказва влияние при хората желаещи да намалят мазнините в тялото си.
Силен стрес – При подлагането на организма на постоянен стрес се причинява намаляване на производството на хормона на растежа.

Каква е целта му?
През целия период на растеж и развитие на тялото от самото раждане, то се променя много пъти и има нужда от помощ за правилното изграждане на костната система, мускулната и  хрущялната тъкан, за да се избегне тяхното недоразвиване или разпадане повлияно от външни фактори. За всички тези важни за хората неща отговаря точно този соматотропен хормон т.е растежния хормон.

Какви са положителните и отрицателните му качества?
Както всяко друго нещо и този хормон има и положителни и отрицателни качества.
1. положителни качества на хормона:
– Подпомага правилната обмяна на някои важни вещества в организма.
– Лесно възстановяване след претърпяна физическа злополука, като се изразява в зарастването на счупена кост или увредена мускулна или хрущялна тъкан.
– В нормални количества е благоприятен за нормалния растеж на всяко дете.

2. Отрицателни показатели на соматотропния хормон:
– При невръстни деца –Има вариант, при който организмът да страда от липса на производство на този хормон, тогава децата остават с много малък ръст. Или така наречените джуджета, те са със също толкова развити психически и физически качества, като нормалните, но остават с нисък ръст. Има и друг модел за прекалено отделяне на хормона, тогава пък се наблюдава гигантизъм (тези хора стават прекалено високи около и над 220см)
– При възрастните – Ако се наблюдава засилено отделяне на растежен хормон при вече оформените костни структури на възрастен човек (след 30 годишна възраст) се получава удебеляване на някои части на тялото– уши, брадичка, ходила, а може и при вътрешните органи. Има и по–тежки случаи, при които прекомерното отделяне на хормона предизвиква диабет от тип 2, защото е всеизвестен факт, че хормона на растежа е противник на инсулина и по–голямото количество от този хормон увеличава риска от диабет. При драстично намаляване на отделянето на хормона се получават някои нежелани реакции, като намаляване на мускулната тъкан, която се замества от мастна. Също така липса на апетит, нарушаване работата на бъбреците или черния дроб.

Стволови Клетки

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник