Стволови Клетки

Човешкото тяло е изключително сложно, изградено от множество клетки и тъкани. Има над 200 вида клетки в човешкия организъм. То е така трудно устроено, че дори докторите в някои случаи са затруднени при разгадаването на организма. Всяка година милиарди се отделят за проучването на стволовите клетки и разясняването на всички техни положителни и отрицателни качества.

Какво е стволова клетка?

Ако трябва да се даде точно обяснение на този въпрос, то отговора е следния. Стволовите клетки представляват бели клетки, които не са специализирани за нещо конкретно, а имат уникалната функция да се преобразуват в много клетъчни линии, според зависи от какво се нуждае в дадения момент тялото. Или един вид те се преобразуват от стволови клетки в това, което се нуждаем, по този начин имат функцията да служат, като резервен вариант за лечение при много болести. Смята се, че съществуват във всички многоклетъчни организми. Друга характерна черта за тях е тяхното развитие, защото те съществуват във всички етапи на развитие на човешкия организъм. Двете най–важни качества, които ги отличават са способността им да се възобновяват и да променят своята идентичност. Делят се чрез клетъчно делене, като след завършване на процеса стволовите клетки могат да останат такива или да се преобразуват във– мускулни, чернодробни, мозъчни, сърдечни или инсулино–произвеждащи.

Две основни характеристики имат стволовите клетки:
– Те могат да правят копия от себе си или един дори да се самообновяват
– Те могат да диференцират или да развият по-специализирани клетки

стволови клетки
Снимка: http://bg.wikipedia.org/

Видове стволови клетки

Колко вида стволови клетки съществуват или по скоро от къде идват?
Според Closerlookatstemcells.org Съществуват 3 основни вида стволови клетки, които са с различни характеристики и тяхното приложение се различава.

Възрастни стволови клетки

Първия вид стволови клетки присъстват във почти всеки орган на нашето тяло. Тези клетки служат, като възстановителна структура, която отговаря за състоянието на кожата и кръвта. При възрастните стволови клетки има няколко подвидове, които отговарят за различни неща. Те се активизират при необходимата нужда на тялото:
– Хемопоетични стволови клетки – Тези клетки са вид протеин и тяхната главна цел е формирането на кръвта. Тяхното местоположение в тялото ни е костния мозък и пъпната връв.
– Мезенхимни стволови клетки – Тези клетки се намират в костния мозък и имат много важна функция, да регулират количеството на другите клетки в костния мозък. Защото се формират в различни видове клетки и помагат за възстановяването на счупена кост, наранена мускулна тъкан или хрущял.

Ембрионални стволови клетки

Втория вид стволови клетки като цяло представляват група клетки, които се извличат от ембрион. Има условие те да бъдат взети от ембриона обаче в много ранен етап от бременността около 6 дни след зачеването. Могат да бъдат взети около 50 клетки, които пък от своя страна всяка се преобразува във над 200 вида клетки. Разбира се, за да се промени в нужната клетка за възрастен има нужда от сложно клинично стимулиране в лабораторията. Медицината напредва и въпреки всички изследвания все още има много недоизказани неща за тях, защото, колкото са прогресивни и допринасят за откриването на нови измерения за лечение, толкова са и опасни. В повечето случаи се правят много изследвания преди стволова клетка от ембрион да бъде инжектирана на възрастен, поради опасност за пациента. Не се знае по каква причина, но в някои случаи инжектирането им води до образуването на някои видове туморни образования– например на костите или кожата. Сега и за напред продължават проучванията им защото е ясно, че тези клетки имат голям потенциал, но ще мине много време преди да бъдат разгадани особеностите около тях.

Индуцирани плурипотентни стволови клетки

Третия вид са индуцираните плурипотентни стволови клетки, които са конструирани в лаборатория. Там учените превръщат специфични клетки, например като кожни клетки, в клетки, които се представят като ембрионални стволови клетки. Индуцираните плурипотентни стволови клетки са много важни инструменти, които подпомагат учените да научат повече за началото и развитието на заболяването. Тези преобразувани клетки може да се използват в лаборатории за разработване на нови лекарства и терапии.

Какво представлява терапията със стволови клетки и как действа тя?

Терапия със стволови клетки, известна също като регенеративна медицина, насърчава възстановителния отговор на болни, дисфункционални или увредени тъкани, използвайки стволови клетки или техни производни. Това е следващата глава в трансплантацията на органи, като използва клетки вместо донорски органи.

Какво е предназначението им?

Тъй, като стволовите клетки имат уникални функции да се делят неограничен брой пъти през целия живот на човека и се променят сами в  необходимите клетки, за да заместят увредената тъкан в различните органи се ползват при лечение на много болести. Това, което правят лекарите, когато се наложи да правят трансплантации на зрели стволови клетки е същият процес, който извършва и организма самичък, само че те го правят по начин, който засилва и стимулира ефекта от процеса. Известни са много заболявания, за които  се надяваме това лечение да помага: Големи и сложни костни фрактури, диабет тип 1, множествена склероза, силни изгаряния на кожата, както и Алцхаймер и Паркинсон (увреждане на клетки в мозъка). Постоянно се правят нови проучвания и медицината напредва постоянно, залагат се големи надежди за откриването на лечение за още много необратими болести.

За или против съхранението им?

Според едно проучване, което е проведено наскоро около 55% от запитаните заявяват че категорично са за съхранението на стволови клетки, защото чрез тях вече се лекуват различни заболявания. Други около 35% от запитаните казват че са за съхранението, но не вярват на самото съхранение т.е дали то е качествено. Около 5 процента са против и други 5 процента не са се замисляли на тази тема. В световната практика все повече се засилва интереса и опитите със стволови клетки затова ние сме с две ръце за съхранението на такива. В края на краищата се губят единствено пари, които се дават на фирмата която ще ги съхранява, а ползите те първа ще нарастват може би.

Стволовите клетки, които са в тялото ви през целия ви живот, са специфични за различните тъкани. Има доказателства, че тези клетки се изменят и с напредването на възрастта, например стволовите клетки на кожата ви на 20-годишна възраст няма да бъдат точно същите като вашите стволови клетки на кожата при достигане на възраст 80 годишна възраст.

Източници към публикацията Стволови Клетки
1. stemcells.nih.gov/info/basics.htm
2. closerlookatstemcells.org/
3. mayoclinic.org/tests-procedures/bone-marrow-transplant/in-depth/stem-cells/art-20048117

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии