Речник

Стволови Клетки

Обновена: 14-08-2016

Човешкото тяло, е толкова сложно изградено от множество клетки и тъкани. Така трудно устроено, че дори докторите в някои случаи са затруднени при разгадаването на организма. Всяка година милиарди се отделят за проучването на стволовите клетки и разясняването на всички техни положителни и отрицателни качества.

Какво е стволова клетка?
Ако трябва да се даде точно обяснение на този въпрос, то отговора е следния. Стволовите клетки представляват бели клетки, които не са специализирани за нещо конкретно, а имат уникалната функция да се преобразуват в много клетъчни линии, според зависи от какво се нуждае в дадения момент тялото. Или един вид те се преобразуват от стволови клетки в това, което се нуждаем, по този начин имат функцията да служат, като резервен вариант за лечение при много голям болести. Смята се, че съществуват във всички многоклетъчни организми. Друга характерна черта за тях е тяхното развитие, защото те съществуват във всички етапи на развитие на човешкия организъм. Двете най–важни качества, които ги отличават са способността им да се възобновяват и да променят своята идентичност. Делят се чрез клетъчно делене, като след завършване на процеса стволовите клетки могат да останат такива или да се преобразуват във– мускулни, чернодробни, мозъчни, сърдечни или инсулино–произвеждащи.

стволови клетки

Снимка: http://bg.wikipedia.org/

Колко вида стволови клетки съществуват?
Съществуват 2 основни вида стволови клетки, които са с различни характеристики, и тяхното приложение се различава.
1. Възрастни стволови клетки – Те присъстват във почти всеки орган на нашето тяло. Тези клетки служат, като възстановителна структура, която отговаря за състоянието на кожата и кръвта. При възрастните стволови клетки има няколко подвидове, които отговарят за различни неща. Те се активизират при необходимата нужда на тялото:
– Хемопоетични стволови клетки– Тези клетки са вид протеин и тяхната главна цел е формирането на кръвта. Тяхното местоположение в тялото ни е костния мозък и пъпната връв.
– Мезенхимни стволови клетки – Тези клетки се намират в костния мозък и имат много важна функция, да регулират количеството на другите клетки в костния мозък. Защото се формират в различни видове клетки и помагат за възстановяването на счупена кост, наранена мускулна тъкан или хрущял.
2. Ембрионални стволови клетки – Като цяло представляват група клетки, които се извличат от ембрион. Има условие те да бъдат взети от ембриона обаче в много ранен етап от бременността около 6 дни след зачеването. Могат да бъдат взети около 50 клетки, които пък от своя страна всяка се преобразува във над 200 вида клетки. Разбира се, за да се промени в нужната клетка за възрастен има нужда от сложно клинично стимулиране в лабораторията. Медицината напредва и въпреки всички изследвания все още има много недоизказани неща за тях, защото, колкото са прогресивни и допринасят за откриването на нови измерения за лечение, толкова са и опасни. В повечето случаи се правят много изследвания преди стволова клетка от ембрион да бъде инжектирана на възрастен, поради опасност за пациента. Не се знае по каква причина, но в някои случаи инжектирането им води до образуването на някои видове туморни образования– например на костите или кожата. Сега и за напред продължават проучванията им защото е ясно, че тези клетки имат голям потенциал, но ще мине много време преди да бъдат разгадани особеностите около тях.

Какво е предназначението им?
Тъй, като стволовите клетки имат уникални функции да се делят неограничен брой пъти през целия живот на човека и се променят сами в  необходимите клетки, за да заместят увредената тъкан в различните органи се ползват при лечение на много болести. Това, което правят лекарите, когато се наложи да правят трансплантации на зрели стволови клетки е същият процес, който извършва и организма самичък, само че те го правят по начин, който засилва и стимулира ефекта от процеса. Известни са много заболявания, за които  се надяваме това лечение да помага: Големи и сложни костни фрактури, диабет тип 1, множествена склероза, силни изгаряния на кожата, както и Алцхаймер и Паркинсон (увреждане на клетки в мозъка). Постоянно се правят нови проучвания и медицината напредва постоянно, залагат се големи надежди за откриването на лечение за още много необратими болести.

За или против съхранението им?
Според едно проучване, което е проведено наскоро около 55% от запитаните заявяват че категорично са за съхранението на стволови клетки, защото чрез тях вече се лекуват различни заболявания. Други около 35% от запитаните казват че са за съхранението, но не вярват на самото съхранение т.е дали то е качествено. Около 5 процента са против и други 5 процента не са се замисляли на тази тема. В световната практика все повече се засилва интереса и опитите със стволови клетки затова ние сме с две ръце за съхранението на такива. В края на краищата се губят единствено пари, които се дават на фирмата която ще ги съхранява, а ползите те първа ще нарастват може би.

Хормон на Растежа

Предишна публикация

Симптоми на Бременност

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

дребна шарка

Дребна шарка

Какво е дребна шарка (Морбили)? Дребната шарка е още позната като Морбили. Тя е много заразно инфекциозно ...
Здраве
скротум

Скротум

Какво е скротум? Скротумът представлява торбичка от кожа, разделена на две части тънка линия. Всяка негова страна ...
Речник
адрогени

Андрогени

Какво е андроген? Андрогените могат да бъдат още наречени „мъжки хормони“, но не бива да позволявате на ...
Речник
дула

Дула

Какво е Дула? Дула е човек, когото наемате, за да ви преведе през процеса на раждането – ...
Раждане