Гранулоцити

Какво е Гранулоцит?
Гранулоцит е част от естествената имунна система и той има донякъде неспецифични широко обхватна дейност. Гранулоцити са бели кръвни клетки, които имат малки гранули или частици. Тези гранули съдържат много протеинови ензими, които са отговорни за подпомагането на имунната система в борбата й с вируси и бактерии. Неутрофили, еозинофили и базофили са трите типа на гранулоцити. Гранулоцитите при възрастните се формират в костния мозък. Костният мозък е гъбестата тъкан, намираща се в много от вашите кости. Костният мозък съдържа стволови клетки, които могат да се развият в различни видове кръвни клетки, включително гранулоцити. Когато гранулоцитите напускат костния мозък, те се движат през кръвния поток и отговарят на сигналите от имунната система. Тяхната роля е да атакуват чуждите вещества, които причиняват възпаление или инфекция в организма.

гранулоцит

Какво е Гранулоцитоза?
Гранулоцитозата е най–честото  болестно състояние,което е свързано с гранулоцитите и което се развива, когато има много голямо количество гранулоцити в кръвта. Гранулоцити са вид бели кръвни клетки. Гранулоцитозата обикновено е симптом на няколко медицински състояния. Тя често е причинена от болести на костния мозък, както и левкемия. Лечението на основната причина на Гранулоцитозата помага за намаляване броя на гранулоцитите в кръвта. Гранулоцитозата се случва, когато има прекалено много гранулоцити в кръвта. Това е състояние е тясно свързано с хронична миелогенна левкемия (ХМЛ) и други нарушения в костния мозък. Увеличението в броя на гранулоцитите възниква в отговор на инфекции, автоимунни заболявания и рак на кръвните клетки. Ненормално високи левкоцити обикновено показват инфекция или заболяване. Гранулоцитозата е състояние, характеризиращо се с високи левкоцити.

Гранулоцитозата и хроничната миелогенна левкемия
Гранулоцитозата е основната характеристика на ХМЛ. Това е рядък кръвен рак, който започва в костния мозък. ХМЛ е най–често срещано сред по–възрастните, но то може да възникне и при хора от всяка възраст. Той също така засяга повече мъжете от жените. Хората, които са били излагани на радиация като лъчетерапия за лечение на рак, имат по–висок риск от развитие на ХМЛ. Хора с ХМЛ могат да развият следните симптоми:
– необичайно кървене
– чести инфекции
– умора
– загуба на апетит
– бледа кожа
– болки под ребрата от лявата страна на тялото
– прекомерно изпотяване по време на сън

ХМЛ предизвиква натрупване на недоразвити гранулоцити в костния мозък и кръвта. Обикновено костният мозък произвежда незрели стволови клетки по контролиран начин. Тези клетки след това узряват и се превръщат в червени кръвни клетки, бели кръвни клетки или тромбоцити. При хора с ХМЛ този процес не работи правилно. Незрелите гранулоцити и другите бели кръвни клетки започват да се формират и да се размножават неконтролируемо, изтласквайки всички други видове необходими кръвни клетки.

Какви са причините за Гранулоцитозата?
Присъствието на гранулоцити в кръвта е нормално. Тези бели кръвни клетки са част от имунната система и защитават тялото ви срещу вредните бактерии и вируси. Обаче голям брой гранулоцити в кръвта не е нормално и обикновено показва здравословен проблем. Нарушенията в костния мозък са основна причина за Гранулоцитоза. Костният мозък е тъкан наподобяваща гъба, откриваща се във вътрешността на костите. Той съдържа стволови клетки, които произвеждат бели кръвни клетки, червените кръвни клетки и тромбоцити. Белите кръвни клетки в организма помагат в борбата с инфекция и възпаление, а червените кръвни клетки са нужни за пренасянето на кислород и хранителни вещества, а тромбоцитите позволяват на кръвта да се съсирва.

Чести нарушения на костния мозък, които могат да причинят Гранулоцитоза са:
– ХМЛ, което е рак на белите кръвни клетки
– Полицитемия Вера е заболяване, при което тялото само произвежда твърде много червени кръвни клетки
– Първична тромбоцидемия, което е заболяване, при което тялото произвежда твърде много тромбоцити
– Миелофиброза, което е рак на кръвта, който причинява натрупване на съединителна тъкан в костния мозък

Гранулоцитозата също може да се види в комбинация с:
– бактериални или кръвни инфекции
– сепсис
– бъбречна недостатъчност
– някои автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит
– метастатичен рак
– възпалителни заболявания на червата
– екстремен физически или емоционален стрес
– сърдечен удар
– тютюнопушене
– употребата на някои медикаменти, включително кортикостероиди

Как се диагностицира Гранулоцитозата?
Това състояние обикновено се диагностицира с физически преглед и пускане на допълнително изследване на пълната кръвна картина. Пълната кръвна картина е тест, който измерва количеството на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите в кръвта. Необичайният брой на тези клетки може да покаже, че имате някаквозаболяване. Ако имате Гранулоцитоза, имате твърде много гранулоцити в кръвта.

Пълната кръвна картина включва даване на проба от кръвта. Ще ви вземат кръв от вена или от пръст на ръката. Кръвната проба ще бъде изпратена в лаборатория за анализ.

Как се лекува Гранулоцитоза?
Гранулоцитозата е симптом на други заболявания. Тя не се счита за отделна болест и обикновено не се лекува директно. Вместо това лечение се провежда за основното заболяване, което причинява Гранулоцитозата. Лечението ще зависи от заболяването, което причинява на вашата Гранулоцитоза. Ако тя е свързана с рак,  лечението може да включва следното:
– По време на костно мозъчна трансплантация костният мозък ще бъде премахна и заменен със здрави стволови клетки. Тези стволови клетки могат да идват от тялото ви или от тялото на дарителя.
– Химиотерапията е агресивна форма на химически лекарствена терапия, която помага за унищожаването на раковите клетки в тялото.
– Лъчевата терапия използва високо енергийни лъчи, за да се свие тумора и да бъдат убити раковите клетки.
– Хирургия за премахване на далака може да се препоръча за хора с ХМЛ.

Вашият лекар ще определи най–добрият план за лечение за вас.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).