Речник

Левкоцити

Обновена: 08-05-2016

Какво е левкоцити?
Клетъчните компоненти на кръвта включват еритроци – червените кръвни клетки, левкоцити – белите кръвни клетки и тромбоцити. Нормалната човешка кръв съдържа 4.8–5.2 милиона еритроцити/ml и 4000–10000 левкоцити/ml. Левкоцити са разделени в пет класа въз основа на морфологични и други характеристики.

Видове Левкоцити:
Има пет класа левкоцити и те са:
– неутрофилите (40 % – 75 %)
– еозинофили (1 % – 6 %)
– базофили (по–малко от 1 %)
моноцити (2 % – 10 %)
– лимфоцити (20 % – 45 %)

Колективно неутрофилите, еозинофилите и базофилите са известни като гранулоцити, поради наличието на гранули в цитоплазмата. В допълнение моноцитите и лимфоцитите са известни също като мононуклеарни клетки.

Неутрофилите
Те са най–големия дял в левкоцитите около 40 – 75%. В рамките на 12 часа от подадения от тялото сигнал за проблем неурофилите мигрират в кръвния поток от костния мозък към засегнатата тъкан. На мястото на нараняването неутрофилите поемат бактериите чрез фагоцитоза и след това отпускат ензими като лизозим, за да унищожат бактериите.

Еозинофили
Еозинофилите мигрират от костния мозък чрез кръвта в засегнатата тъкан и оцеляват там за седмици. Те не унищожават пряко вредните организми, но оказват цитотоксични ефекти върху тях и ги отслабват значително.

Базофили
Базофилите са морфологично сходни с неурофилите като клетки, и заедно с тях имат фагоцитни свойства. Те могат да мигрират в увредената тъкани, където могат да бъдат стимулирани от комплекси от антигени, които са обвързани с IgE.

Моноцити
Моноцитите са по–големи от другите левкоцити и тепрерастват в макрофаги, след като са освободени в кръвния поток. Моноцитите след това мигрират в тъканите, особено черния дроб, лимфни възли и белия дроб, където могат да останат с дни или години. Тук моноцитите са с активна фагоцитна функция и поемат праховите частици. Моноцитите са също важни за имунната реакция.

Лимфоцити
Има два основни типа лимфоцити –  B–клетки и Т–клетки. B–клетките се характеризират с наличието на имуноглобулини на повърхността им, както и при стимулация с антигени, те се трансформират в плазмени клетки. Плазмените клетки са в състояние да отделят антитела, специфични за антигена. Т–клетките участват в клетъчната медиирана имунната реакция, която не зависи от наличието на циркулиращите антитела.

левкоцити Кое е най–честото здравословно състояние, което се открива като проблем при изследване на нивата на левкоцитите?
Левкоцити в урината не са опасно състояние, но те са знак, че страдате от инфекция или увреждане. Ако имате левкоцити в урината трябва да получите лечение, чрез което да изчистите инфекция. Левкоцитите са белите кръвни клетки, които работят с имунната система и защитават срещу инфекциозни заболявания. Увреждане на бъбреците, уретерите, пикочния канал или пикочния мехур може да доведе до поява на левкоцити в урината. Те също могат да се задейства, когато се открият чужди материали в тялото. Ако се открие високо ниво на определен вид на левкоцитите, това може да бъде признак на болест.

Тялото изхвърля излишното количество левкоцити, когато те са били повредени или убити в борбата с инфекциите, като биват експулсирани в урината. Винаги ще се намери малък брой левкоцити в урината. Ако се открие голям брой левкоцити в урината, това е знак, че може да има инфекция в пикочната система. Последователно високото ниво на левкоцити в урината може да повлияе отрицателно на пикочния мехур или бъбреците. Тест за проверка за нивата на левкоцитите в урината ще ви помогне да определите дали трябва да отидете на лекар за лечение на вашето състояние.

Симптомите на левкоцити в урината включват мътна или лошо миришеща урина. Можете да изпитате болезнено усещане при уриниране или да уринирате по–често от обичайното. Температура, треперене, възпаление на бъбреците, пикочния мехур, тумор, системен лупус еритематозус или кръв в урината също може да се проявят като симптоми на инфекция.

Бременност може да предизвика също повишени нива на левкоцитите в урината, вероятно поради замърсяване във влагалището. Бъбречните инфекции също могат  доведат до повишен процент на левкоцити в урината. Тези инфекции обикновено ще започнат в пикочните пътища и ще се разпространят на бъбреците. Тези, които имат слаба имунна система или тези, които често използвате уринарен катетър са изложени на висок риск за развитие на бъбречна инфекция, която повишава нивата на левкоцитите в урината. Инфекциите на пикочния мехур или възпалението на пикочните пътища и уретрите също могат да причинят левкоцити в урината. Сексуален контакт може да предизвика прехвърлянето на бактерии, които могат да причинят инфекция в пикочните пътища. Запушване на пикочните пътища могат да предизвикат левкоцити в урината. Това често е придружено от кръв в урината. Травма на таза, тумор на пикочния мехур или бъбречни камъни или хипертрофия на простатата може да предизвикат запушване, което да увреди отделителната система.

Вашият лекар няма да третира наличието на левкоцити в урината, а на инфекцията, която е причина те да се появяват. Лечение, което е необходимо, ще зависи от естеството на инфекцията. Вашият лекар ще извърши преглед и ще ви предпише антибиотици, за да изчистите инфекцията. В екстремни случаи, може да се наложи хоспитализация за лечение на бъбречна инфекция, която е живото застрашаваща.

При опит да изчистите инфекция в пикочната система е важно да практикувате високи нива на чистота. Измивайте гениталната област често с топла вода и лек сапун. Избягвайте сексуален контакт, докато се лекувате от  инфекция. Носете чисто бельо.

Яденето на питателна храна може да ви помогне да предотвратите развитието на инфекциите, които водят до левкоцити в урината. Консумирайте боровинки. Избягвайте да пиете сок от червена боровинка, който е с високо съдържание на захар, тъй като това може да доведе до други здравни проблеми. Смес от вода и сода за пиене може да променя рН във вашата отделителната система, което може да помогне за експулсирането бактерии, които причиняват инфекцията. Консумация на храни с високо в B и C витамини може да ви помогне да поддържате здрава имунна система, което ще ви помогне да борбата с инфекциите по–ефективно.

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

Фактор 5 Лайден

Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)? Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви ...
Речник
множествена склероза

Множествена склероза

Какво е Множествена склероза? Множествената склероза е сериозно заболяване на мозъка и гръбначния мозък, т.е на централната ...
Здраве
ендометрит

Ендометрит

Какво е ендометрит? Буквално терминът ,,ендометрит” се разбира като възпаление на лигавицата на матката. Точно тази лигавица ...
Здраве
аденомиоза

Аденомиоза

Какво e аденомиоза? Аденомиозата е състояние при което има навлизане или движение на ендометриална тъкан от матката ...
Речник