Речник

Тромбоцити

Обновена: 20-04-2016

Без съмнение сте чували за тромбоцити. Ако все пак не сте – то можете да получите много информация от здравните специалисти, преподаватели, медицински книги или интернет. Най–важните въпроси, свързани с тромбоцитите са два: Какво представляват тромбоцитите и защо са важни?

Какво са тромбоцитите?
Тромбоцити са клетките, които играят изключително важна роля в съсирването на кръвта. Те са малки кръвни съставки, които има функция да спират кървенето, прикрепяйки се към лигавицата на кръвоносните съдове. Тези клетки се произвеждат в костния мозък. Тромбоцитите се събират заедно, за да спрат кървенето на мястото на прекъснат ендотел. Те се превръщат в своеобразна  запушалка. Тук можем да разгледаме опростено представяне на процеса им на действие:
– Сцепление – В отговор на съдови повредата тромбоцитите се свързват с конкретните рецептори около мястото на кръвозагуба.
– Активиране –  При промяна на формата се извършва активиране на рецепторите и химическите процеси стартират секретирането на тромбоцитите.
– Агрегация – Тромбоцити са свързват помежду си чрез рецепторни мостове и така спират процеса на кръвозагуба.

тромбоцити С прости думи тромбоцитите са от решаващо значение за нормалното съсирване при кръвозагуба. Образуването на съсиреци е процес, чрез който кръвта формира съсиреците, което е важна част от процеса на спирането на кървенето. Коагулацията (тромбогенезата) е процес, при който се формират кръвни съсиреци. Това е важна част от прекратяване на загуба на кръв от повредения участък. Нарушенията на кръвосъсирването може да доведе до повишен риск от кръвоизлив или обструктивно съсирване, наречено още тромбоза.

Как се образуват тромбоцитите?
Тромбоцитите произхождат от клетки, известни като мегакариоцити, които се намират в костния мозък. Те са важни за нормалното съсирване. Когато има прекъсване или нараняване в някой от кръвоносните съдове, тялото изпраща химични сигнали за помощ и тромбоцитите започват да действат. Често може да наблюдавате пряко този процес, ако си порежете пръста  – същото това се случва в кръвоносните съдове в цялото ви тяло. Ако няма достатъчно количество тромбоцити, се увеличава рискът от неконтролирано или продължително кървене. Когато има твърде много тромбоцити в кръвта, това може да доведе до формиране на необичаен кръвен съсирек, който да бъде сериозен проблем  и да застраши дори живота ви. Аспиринът и някои нестероидни противовъзпалителни средства инхибират тромбоцитната функция, заради което вие може да бъдете помолени да спрете да ги използвате няколко дни преди операция или процедура.

Как да разчетете количеството на вашите тромбоцити и за какво ви говори това количество?
За да се установи броя, размера и състоянието на тромбоцитите, е нужно да се направи изследване за пълна кръвна картина. Броят на тромбоцитите е важен за вашия лекар, ако ви предстои или сте след операция, за да предскаже проблеми с кървеноспирането и съсирването. Също е важно те да се следят по време на химиотерапия и лъчева терапия, тъй като тези процедури могат да потискат производството на тромбоцити в костния мозък. Нормалните граници на тромбоцитите за възрастен са: 140–440. Изследване на тромбоцитната функция също може да се извърши, ако са налице симптоми или потенциални опасения за прекомерно кървене и да се наблюдава пациента, ако приема антитромбоцитни лекарства.

Тромбоцитопения – нисък брой на тромбоцитите
Когато вие сте на химиотерапия или лъчева терапия, може да имате ниски тромбоцитите, което да се дължи на негативните ефектите върху продуциращите клетки в костния мозък. При критични нива може дори да се стигне дори до преливане на тромбоцити. Други състояния, които могат да причинят тромбоцитопения включват автоимунни заболявания, вирусни инфекции, лекарства, левкемия, лимфом, апластична анемия, хронични кръвоизливи, сепсис, цироза, дисеминирана интраваскуларна коагулация и токсични експозиции.

Тромбоцидоза – висок брой на тромбоцитите
Високите нива на тромбоцити в кръвта могат да се видят заради развитие на раково заболяване, особено рак на стомашно–чревния рак, както и лимфом, рак на белия дроб, рак на яйчниците и рак на гърдата. Смята се, че това се дължи на възпалението, свързано със злокачественото заболяване, стимулиращо производството на тромбоцити в костния мозък. Други състояния, които могат да покажат тромбоцидоза включват анемия, възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, туберкулоза и използването на орални контрацептиви. Ако са ви отстранили далака, също така може да имате високи нива на тромбоцитите. Временно увеличение в броя на тромбоцитите може да се случи и след хирургична операция или загуба на кръв и по време на възстановяване от дефицит на витамин В12 и дефицит на фолиева киселина.

За да се проверяват здравословните нива на всички клетки в тялото, в това число и на тромбоцитите, е добре да се провеждат контролни изследвания на кръвта поне веднъж годишно, за препоръка е два пъти в годината.

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник