Речник

Серотонин

Обновена: 19-01-2017

Какво е Серотонин?
Серотонинът е невротрансмитер, разпространен главно в мозъка, червата и тромбоцитите. Серотонин се смята за особено активен по отношение на свиването на гладките мускули, предаването на импулсите между нервните клетки, регулирането на цикличните процеси в тялото и допринасянето за благосъстоянието и доброто настроение на човек. Серотонинът се разглежда от някои изследователи като химично вещество и е отговорен за поддържането на баланса на настроението, дефицитът на серотонин води до депресия.

Къде се произвежда и намира серотонинът?
Серотонинът се произвежда в мозъка и червата. По–голямата част от него между 80–90 % може да бъде намерен в стомашно–чревния тракт. Той също може да се намери в кръвните тромбоцити и в централната нервна система. Като невротрансмитер серотонинът препредава сигнали между нервните клетки (неврони) и регулира техния интензитет. Също се смята, че той играе ключова роля в централната нервна система, както и в общото функциониране на тялото и по–специално на стомашно–чревния тракт. Изследвания са открили връзка между серотонина и костния метаболизъм, производството на кърма, регенерацията на черния дроб и клетъчното деление.

серотонинПо–долу сме направили списък на нещата, за които  се смята, че серотонинът е много важен:
Функцията на червата. Повечето от серотонина в тялото се намира в стомашно–чревния тракт, където регулира функцията на червата и техните движения. Той също играе роля в намаляване на апетита в процеса на храненето.
Настроение. Добре е известна неговата роля в мозъка, където той играе важна роля за поддържане на доброто настроение, тревожност и щастие.
Съсирване. Неговата трета основна роля е във формирането на кръвни съсиреци. Серотонинът се освобождава и от тромбоцити, когато има рана, и намалява притока на кръв и подпомага образуването на кръвни съсиреци.
Костната плътност. Проучванията показват, че устойчивото високо ниво на серотонин в костите може да доведе до увеличаване на остеопорозата.
Сексуалната функция. Ниските нива на серотонин се смята, че допринасят за увеличаване на либидото, докато при тези, които вземат лекарства, които повишават нивата на серотонин, се наблюдава намаляване на либидото и сексуалната функция.

Кои здравословни състояния са доказано свързани нивата на серотонин?
Серотонин и депресивните състояния – Не е известно какво точно причинява депресията. Смята се, че е вероятно дисбалансът на невротрансмитери и хормони в организма може да доведе до заболяване. Направена е връзка между депресията и серотонина, въпреки че учените не са сигурни дали понижените нива на серотонин реално допринасят за депресия или депресията само по себе си води до значително намаляване на нивата на серотонина. Въпреки че е възможно да се измери нивото на серотонин в кръвта, все още лекарите не са открили начин да измерят нивата на серотонин в мозъка. Изследователите не знаят дали нивата на серотонин в кръвта се отразяват на нивата на серотонин в мозъка на човек.
Предменструален синдром – Причината за предменструалния синдром (ПМС) е неизвестна, но е установено, че прогестеронът, които се отделя по време на овулацията и след това, намалява нивата на серотонин. Смята се, че ниските нива на серотонин влияят върху женското настроение в негативна насока точно преди настъпване на менструацията.
Затлъстяване – Учените днес правят изследвания за ролята на серотонинните инхибиране при лечение на наднорменото тегло. Депресивното състояние при човека може да доведе до редица психо–саматични промени, включително и загуба на желанието да се грижим за себе си и допускането на неконтролируемо напълняване.

Какво е „серотонинов синдром“?
Серотониновият синдром е последица от прекомерното стимулиране на централната нервна система и периферните серотонинови рецептори. Той може да възникне поради приемането на лекарства, незаконни наркотици или хранителни добавки и обикновено се случва, когато две лекарства, които влияят върху нивата на серотонина се вземат по същото време като лекарства срещу мигрена приемани с антидепресанти. Карциноидни тумори също може да доведат до прекомерни нива на серотонин. Това са раковите образования най–често в стомашно–чревния тракт. Туморите предизвикат отделяне на прекалено много серотонин.

Симптоми на серотонинов синдром
Симптомите на серотониновия синдром могат да се появят в рамките на няколко часа след вземането на веществото, предизвикващо състоянието. Това състояние е потенциално животозастрашаващо и симптомите включват:
– Възбуда и безпокойство
– Объркване
– Учестен пулс
– Диария
– Главоболие
– Треперене
– Изпотяване
– Загуба на мускулна координация
– Мускулна ригидност

Ако случаят е тежък, тогава серотониновият синдром може да бъде животозастрашаващ. Серотониновият синдром може да бъде диагностициран с един единствен тест. Ако диагнозата се потвърди, лечението ще се съсредоточи върху опитите да се възстановят нормалните нива на серотонин. По–крайните форми на серотонинов синдром може да изискват лечение в болница.

Кои са естествените начини за увеличаване на нивата на серотонина?
– Промени в начина ви на мислене чрез психотерапия или използване на утвърждения за настройка на собственото съзнание, може да увеличи нивата на серотонина.
– Светлина: Няколко проучвания предполагат, че излагането на повече естествена светлина може да се използва за лечение на депресията доста ефективно.
– Упражнения: упражненията и физическата активност има антидепресантен ефект и някои изследвания предполагат, че те може да увеличат серотонина в мозъка.
– Диета: Има храни, които имат по–високи нива на триптофан, отколкото другите и те могат да бъдат свързани с доброто настроение и повишаването на нивата на серотонина в организма. Такива са: мляко, червени меса, сирене, банани, всички видове ядки, риба, яйца, кисело мляко, тиквени семки, сусам, слънчогледови семки червен и кафяв ориз.

Запомнете обаче, че има много неща около серотонина, които все още остават неизвестни и е нужно време, за да се потвърдят, затова доста от засега приеманите данни за серототина са чисто и просто едни спекулативни факти.

Какво е Лазерна Епилация?

Предишна публикация

Базална Температура при Ранна Бременност

Следваща публикация

Comments

Leave a reply

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник