Здраве

Предменструален Синдром

Прегледана и обновена на 10-08-2016

Диагноза предменструален синдром
Всяка жена цял живот има менструален цикъл, той се повтаря всеки месец и така почти цял живот. Още от навършване на 12–13 години и така до настъпването на менопаузата. Понякога някои жени изпитват предменструален синдром точно преди датата на тяхната менструация.

Какво е предменструален синдром?
Главната причина за този процес са хормонални изменения, които действат по различен начин при всяка жена. При някои тези хормонални смущения не оказват почти никаква промяна или некомфортност, но все пак по–голямата част имат ужасни  симптоми. Този синдром няма нищо общо със болезнената менструация при някои жени, тя е съвсем различно нещо. По време на цикъла или около 2 седмици преди настъпването почти всяка има оплаквания, както от физическото си състояние така и психическото. Този процес се казва предменструален синдром и е строго индивидуален при всяка жена.

симптоми на предменструален синдром и лечение

Симптоми на предменструален синдром при различните жени?
При всяка жена симптомите се проявяват по различен начин и в различни комбинации. Могат да бъдат силно или по–слабо изразени, това е строго индивидуално при всяка една, всичко зависи от организма. Установена е проявата на голям брой симптоми, но най–често срещаните се делят на две основни групи:
Физически – При тях се наблюдават следните – умора, гадене подпухване, подут стомах, качване на телесно тегло, обливане от топли вълни, при някои има акне и други.
Психически – Тук се срещат тези симптоми–нервност, раздразнителност, намалена концентрация, честа смяна на настроенията в някои случаи дори депресия.

Лечение на предменструален синдром или облекчаване на състоянието?
Така, както всяка жена е различна на външен вид или характер, така и лечението с медикаменти влияе по различен начин. Ако при някои определено лекарство помага, то има и такива при които то не влияе или дори влошава състоянието. Винаги е нужна лекарска намеса, която да предпише съответното лечение. Има някои основни медикаменти, които се приемат като подходящи:
– Има някои диуретици, които повлияват добре на организма при задържане на течности и подуването на стомаха.
– Много разпространено е лечението на предменструален синдром с хомеопатични лекарства, които са изцяло на билкова основа. Те имат ефект върху естественото възстановяване на хормоните, като по време на лечението не се получават странични ефекти.
– Много често срещано е изписването на витамин В6, който се приема по два пъти на ден, за да облекчи симптомите.
– Друг метод при лекарите  е лечение с противозачатъчни, които се дават за забавяне на овулацията и така се облекчава и предменструалния синдром.

Как да избегнем предменструален синдром?
За да избегнем този неприятен момент всеки месец има няколко варианта, с които може сами да си помогнем. Защото, както се знае, ако ние сами не си помогнем няма кой да ни помогне.
Фактор влияещ на проявата на синдрома е движението. Ако искате да предотвратите появата му се движете повече. Само една разходка до кварталния магазин не е достатъчна, наблегнете на вървене пеша по няколко километра например. Или излезте  да разходите домашния си любимец, а ако нямате може да се запишете на фитнес. Ще се учудите, колко може да ви помогне редовното физическо натоварване и напълно да избегнете предменструален синдром.
На първо място поставяме стреса, на който се подлагаме всеки ден на работа или в къщи. Ако успеете да преразгледате приоритетите си и да приемате нещата по–спокойно ще забележите положителна промяна.
Не на последно място е храната. Всеизвестен факт е нейното влияние върху нашия организъм и това, че помага в много случаи. Един обикновен здравословен режим може да предотврати проблемите при предменструален синдром, така както в много области. В този случаи докторите препоръчват намаляване на количеството сол в всекидневната ни храна, така организмът ви няма да задържа течности. Също така сладките изделия могат да се заменят с порция пресни зеленчуци или плодове, според сезона. А защо не и да си купите нещо вкусно за което си мислите от дълго време, това може доведе до положителни емоции и да избегнете предменструалния синдром около датата на менструацията.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца имаме над 1 милион потребителя посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Установяване на Бременност

Предишна публикация

Косопад след Раждане

Следваща публикация

Още в Здраве

Comments

Comments are closed.