Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно?

Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – като например пръстите на ръцете и краката – да се чувстват изтръпнали и студени в отговор на понижена външна температура или стрес. При това заболяване по-малките артерии, които доставят кръв на кожата ви, ограничават циркулацията на кръвта към засегнатите области.
Жените са по-склонни от мъжете да развиват болестта на Рейно, известна още като феномен или синдром на Рейно. Изглежда, че е по-често срещана при хора, живеещи в по-студени климатични условия. Лечението на болестта зависи от нейната тежест и дали имате други здравословни проблеми. При повечето хора със синдром на Рейно се наблюдава сериозно повлияване върху качеството на живота.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

синдром на Рейно

Какви са основните симптоми на синдром на Рейно?

Признаците за болестта на Рейно включват:
– Студени пръсти на ръцете или на краката
– Промени в цвета на кожата в отговор на студ или стрес
– Изтръпване, чувство за боцкане или болка при затопляне или облекчаване на стреса
По време на обострянето на болестта обикновено първо засегнатият участък става бял, след това често посинява и се чувства студен и изтръпнал. След като се затоплите и кръвообращението се подобри, засегнатите райони могат да станат червени, изтръпнали или подути.
Въпреки че най-често синдромът на Рейно влияе на пръстите на ръцете и на краката, той може да засегне и други области на тялото, например носа, устните, ушите и дори зърната. След затоплянето може да отнеме 15 минути за нормализирането на приток на кръв, за да се върне в проблемната област.

Посещение на лекар при налични симптоми

Незабавно се посъветвайте с вашия лекар, ако имате анамнеза за тежък синдром на Рейно и развиете възпалено или инфектиране в някой от засегнатите части.

Какви са причините за синдром на Рейно?

Лекарите не разбират напълно причината за обострянето на състоянието, но кръвоносните съдове в ръцете и краката изглежда страдат при студени температури или стрес.

Какви видове синдром на Рейно има?

Разграничават се две основни разновидностти на болестта:

1. Първичен синдром на Рейно: Това е най-често срещаната форма и не е резултат от някакво медицинско състояние. Може да е толкова леко, че много хора с първично Рейно не търсят лечение. То може да отмине само.
2. Вторичен синдром на Рейно: Също така се нарича феномен на Рейно, тази форма е причинена от основен проблем. Въпреки че вторичното Рейно е по-рядко срещано от първичната форма, има тенденция да бъде по-сериозно. Признаците и симптомите на вторично Рейно обикновено се появяват около 40 – годишна възраст. Причините за вторичното Рейно включват:
– Заболявания на съединителната тъкан. Повечето хора, които имат рядко заболяване, което води до втвърдяване и белези на кожата (склеродермия), имат и Рейно. Други заболявания, които повишават риска от синдрома са лупус, ревматоиден артрит и синдром на Сьогрен.
– Заболявания на артериите. Те включват натрупване на плаки в кръвоносните съдове, които хранят сърцето (атеросклероза), разстройство, при което кръвоносните съдове на ръцете и краката се възпаляват (болест на Вюргер) и вид високо кръвно налягане, което засяга артериите на белите дробове (първична белодробна хипертония).
– Синдром на карпалния тунел. Това състояние включва натиск върху основен нерв на ръката ви, което създава изтръпване и болка в ръката, която може да направи ръката по-податлива на студени температури.
Повтарящо се действие или вибрация. Писането, свиренето на пиано или подобни движения за дълги периоди и операционни вибрационни инструменти като например чукове, могат да доведат до наранявания при прекомерна употреба.
– Пушенето. Пушене свива кръвоносни съдове.
Наранявания на ръцете или краката. Те включват фрактура на китката, хирургия или измръзване.
Някои лекарства. Те включват бета блокери, използвани за лечение на високо кръвно налягане, лекарства за мигрена, които съдържат ерготамин или дефицит на вниманието, определени лекарства за химиотерапия и лекарства, които причиняват стесняване на кръвоносните съдове като например някои лекарства срещу настинка.

Какви са рисковите фактори за появата на синдром на Рейно?

– Рисковите фактори за първичната форма на болестта включват:
– Пол: Повече жените, отколкото мъже, са засегнати от болестта.
– Възраст. Въпреки че всеки може да развие състоянието, първичната форма на Рейно често започва между 15 и 30-годишна възраст.
– Климат. Разстройството е също по-често при хора, които живеят в по-студен климат.
– Фамилна история. Роднина от първа линия, болен от Рейно, увеличава рисака за развитие на състоянието и при вас.
Рисковите фактори за вторичното Рейно включват:
– Свързани заболявания. Те включват състояния като склеродермия и лупус.
– Някои професии. Те включват работни места, които причиняват повтарящи се травми като например операционни инструменти, които вибрират.
– Излагане на определени вещества. Това включва пушене, прием на лекарства, които влияят на кръвоносните съдове или излагане на определени химикали като винилхлорид.

Какви може да са усложненията?

Ако вторичното Рейно е тежко – което е рядко — то намалява кръвообращението на пръстите на краката и ръцете и може да причини увреждане на тъканите. Напълно блокирана артерия може да доведе до язви (кожни язви) или мъртва тъкан (гангрена), и двете от които може да бъдат много трудни за лекуване. Рядко, екстремни нелекуваните случаи може да изискват отстраняване на засегнатата част от тялото си (ампутация).

Как може да се предотврати заболяването синдром на Рейно?

За да предотвратите атаките на Рейно:
– Обличайте се добре на открито. Когато е студено, слагайте шапка, шал, чорапи и ботуши, и два слоя ръкавици преди да излезете навън. Носете палто с плътни маншети, които да заобиколят ръкавиците ви, за да се предотврати достигане на студен въздух до ръцете ви.
– Затоплете колата си. Стартирайте парното на колата за няколко минути, преди да шофирате в студено време.
– Вземете предпазни мерки на закрито. Носете чорапи. Когато вземате храна от хладилника или фризера, носете ръкавици. Някои хора намират за полезно да носят ръкавици и чорапи в леглото през зимата.

Как се диагностицира Рейно?

Вашият лекар ще ви попита за вашите симптоми и медицинска история и проведе физически преглед. Той може също да извърши тестове, за да изключи други медицински проблеми, които могат да причинят подобни признаци и симптоми.
За да се направи разграничение между първичното и вторичното Рейно, вашият лекар може да извърши тест, наречен капиляроскопия на ноктите. По време на теста лекарят изследва кожата в основата на нокътя ви под микроскоп или лупа за деформации или уголемяване на малките кръвоносни съдове.

Ако вашият лекар подозира, че друго заболяване като например автоимунно или такова на съединителната тъкан, е в основата на Рейно, той вероятно ще поръча кръвни изследвания.

Лечение на синдрома на Рейно

Носенето на ръкавици или дебели чорапи обикновено са ефективни при справянето с леките симптоми на Рейно. Медикаментите са на разположение за лечение на по-тежки форми на състоянието. Целите на лечението на синдрома на Рейно са:
– Намаляване на броя и тежестта на атаките
– Предотвратяване на увреждане на тъканите
– Лечение на основното заболяване или състояние
В зависимост от причината за симптомите, медикаментите могат да помогнат. За да се разширяват кръвоносните съдове и да се стимулира кръвообращението, вашият лекар може да предпише:
– Блокери на калциевите канали. Тези лекарства отварят малките кръвоносни съдове които се намират в ръцете и краката, намалявайки честотата и усложненията на атаките при повечето хора с Рейно. Тези лекарства също могат да помогнат за зарастване на кожните язви на пръстите на ръцете или краката.
– Вазодилататори. Тези лекарства се прилагат по основата на пръстите, за да помогнат за лекуването на кожни язви.
За някои случаи на тежки форми на Рейно, които могат да бъдат използвани следните възможности за лечение:
– Нервна хирургия. Симпатиковите нерви в ръцете и краката контролират отварянето и стесняването на кръвоносните съдове в кожата. Рязането на тези нерви прекъсва техните неправилни отговори.
– Химическа инжекция. Лекарите могат да инжектират химикали като локални анестетици или ботокс, за да блокират симпатиковите нерви в засегнатите ръце или крака. Може да се наложи процедурата да се повтори, ако симптомите се върнат или продължат.
Начин на живот и домашни средства:
– Избягвайте тютюнопушенето – то води до свиванене на кръвоносните съдове, което може да доведе до атака.
– Упражнения. Упражненията може да увеличат кръвообращението, наред с други ползи за здравето. Ако имате вторично Рейно, говорете с вашия лекар преди да тренирате на открито в студа.
– Контролирайте стреса. Научаването да разпознавате и избягвате стресови ситуации може да спомогне за контролирането на броя на атаките.
– Избягвайте бързо променящи се температури.

Какво да правите по време на атака?

Затоплете ръцете, стъпалата или други засегнати области. За нежно загряване на пръстите на ръцете и краката:
– Отидете на закрито или в по-топла зона
– Размахвайте пръсти
– Поставете ръцете под мишниците
– Направете широки кръгове (вятърни мелници) с ръцете си
– Поставете топла, не гореща вода върху пръстите си
– Масажирате ръцете и краката си

Промяна на начина на живот и добавки, които насърчават по-доброто кръвообращение може да ви помогне да управлявате синдрома на Рейно. Ако се интересувате, говорете с вашия лекар за:
– Прием на рибено масло. Тези добавки може да помогнат за подобряване на вашата толерантност към студ.
– Прием на гинко билоба. Гинкото може да помогне за намаляване на броя на атаките на Рейно.
– Акупунктура. Тази практика до някаква степен подобрява притока на кръв, така че може да бъде полезна за облекчаване на симптомите при синдром на Рейно.

Цитирани медицински източници към публикацията – Синдром на Рейно:
1. niams.nih.gov/health-topics/raynauds-phenomenon
2. nhlbi.nih.gov/health-topics/raynauds

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е п