Прегледана и обновена на 06-11-2019

Може би трябва да прочетете следващите редове ако имате множествена склероза и планувате да забременеете или вече сте бременна.

Ако искате да направите семейство, диагноза като множествена склероза (МС) не е нужно да ви спре. Тя не ви пречи да забременеете и не е опасно за нероденото ви бебе. Шансовете за вашата бременност и раждане са точно, както при жените без множествена склероза. Все пак, майките с множествена склероза са изправени пред някои уникални предизвикателства. Планирайте напред и се научете какво да правите още при опитите за забременяване, по време на бременност и след раждането, за да направите 9-те месеца от бременността по-лесни за вас, за бебето и цялото семейство.

множествена склероза и бременност

Ефекти на множествената склероза върху плодовитостта
Няма доказателства, че МС влошава фертилитета или води до увеличени шансове за спонтанен аборт, мъртвородени или родени деца с вродени малформации. Няколко проучвания на голям брой жени многократно доказват, че забременяването, бременността и раждането не се различава при жени без МС. също така честотата на усложненията на плода не са повече при жени, които имат МС, отколкото в контролни групи без заболяването.

Какво да предприемете, ако имате множествена склероза, още преди да забременеете?
Говорете с вашия доктор, нека той знае, че искате да имате бебе. Ако вашата МС е под контрол, вероятно ще получите зелена светлина за действие. Някои лекарства, като глатирамер ацетат, магит и интерферони, не са безопасни по време на бременност. Най-вероятно лекарят ще ви посъветва да спрете да ги приемате поне 1 месец, преди да започнете да опитвате да забременеете. Също като всяка жена, може да не забременеете веднага. За да ограничите времето, когато сте без прием на лекарства, опитайте се да научите кога е вашата овулация. Това е моментът от месеца, в който най-вероятно ще заченете. Можете да си купите комплект за предсказване на овулацията от всяка една аптека, за да си помогнете да разберете точното време. Вашият лекар може да ви препоръча и други начини, по които да улучите уместния момент.
Множествената склероза може да ви изтощи, а бременността също. Не се страхувайте да помолите семейството и приятелите си да ви помогнат – да приготвят храната или да поемат задълженията ви около къщата, така че да можете да спестите енергията си. Уверете се, че екипът ви е готов за мига, в които се появи бебето.

Какво да правите, докато сте бременна, а имате множествена склероза?
Очаквайте облекчение на състоянието си . Може да получите ремисия на симптомите на множествената склероза. Това е така, защото бременността естествено предпазва много жени от нови обостряния на различни заболявания, особено след първите 3 месеца. Така че се наслаждавайте! Хранете се осъзнато с правилните храни, правете упражнения и добавете повече почивка в ежедневието си.
Внимавайте за възникване на инфекции на пикочните пътища. Те са по-чести при бременни жени с множествена склероза. Пийте много вода и кажете на вашия лекуваш доктор, ако почувствате парене, когато отидете в банята или ако урината ви е тъмна, мътна или мирише необичайно. Може да се наложи да правите месечни тестове на урината, за да проверите за инфекции. Също така може да имате проблеми с запек. Лаксативите може да помогнат на изпражненията да се движат по-лесно. Балансът ви може да е затруднен. Използвайте бастун или друга помощ за ходене, за да не паднете.

Подгответе се за раждането. Шансовете, че ще бъдете в състояние да родите точно като всяка друга жена. Ако не можете да напъвате поради умора или мускулна слабост, вашият лекар може да използва специални инструменти, за да ви помогне да родите естествено или може да ви назначи цезарово сечение. Може да не разберете, кога раждането започва, ако сте загубили усещането в таза. В такъв случай лекар ви ще ви наблюдава по-внимателно през последния месец. Лекарствата за блокиране на болката, включително инжекциите, наречени епидурална упойка, са безопасни за хора с множествена склероза. Ако искате такава интервенция, кажете на вашия лекар.

Какво да правите след като бебето се роди, ако имате множествена склероза?
Бъдете наясно с периодите на влошаване на състоянието . През първите 9 месеца след раждането до 40% от жените с множествена склероза ще имат рецидив. Ако сте имали много периоди на влошаване преди бременността, може да е по-вероятно да имате такъв сега. Може би е добра идея да започнете да приемате лекарството си срещу заболяването веднага, за да помогнете за спирането на влошаването.
Помислете внимателно за кърменето. Ако започнете прием на лекарствата, няма да можете да го направите. Медикаментите могат да навредят на бебето ви през млякото. Но ако вашият лекар каже, че е добре да се изчака за взимането на лекарството, може да кърмите, ако искате Това е напълно безопасно за вас и чудесно за вашия малък човек.
Съхранявайте млякото, което изпомпвате в хладилника, така че партньорът ви да може да се справи с нощните хранения. Сега трябва да си почивате повече от всякога. Не се чувствай виновна, ако изберете лекарствата пред кърменето. В края на краищата, детето ви се нуждае от майка, която може да остане здрава.
Следете настроението си. Жените с множествена склероза попадат в графата с по-висок риск от депресия по време на бременност и това е особено изразено веднага след раждането. Обадете се на вашия доктор, ако забелязвате някакви симптоми, като чувство за страх, тъга или безнадеждност. Вашият доктор може да ви помогне да лекувате симптомите на депресия. Също така може да посетите специалист в нервно лингвистичното програмиране и преминете през НЛП терапия, разбира се това може да се случи и онлайн.

Каква е опасността бебето ви ще порасне и да развие множествена склероза?
Това е нормално притеснение за много родители. множествена склероза има някои генетични връзки, но възрастните деца на родителите със състоянието имат 96% еднакъв шанс да развият болестта, сравнен с тези деца, на които родителите нямат такъв здравословен проблем.
Добре е да следите детето за симптоми и да му правите периодични прегледи, така че ако възникне проблем, той да се хване на време и да се контролира пълноценно за запазване на нормалното качество на живот.

Източници:
1. https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Womens-Health/Pregnancy

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Синдром на Рейно

Previous article

Кортикостероиди при бременност

Next article