Диабет при Бременност

Важни съвети за хората които имат диабет при бременност.
Ако имате диабет и планирате да имате бебе, трябва да се опитате да държите нивата на кръвната си захар в близост до вашия целеви диапазон, преди да забременеете. Високата кръвна захар може да навреди на бебето през първите гестационни седмици на бременността, дори още преди да сте разбрали, че сте бременна. Ако имате диабет при бременност, посетете вашия доктор възможно най-скоро. Заедно с него ще изготвите план за управление на вашия диабет. Съвместната работа с вашия екип от здравни специалисти – ендокринолог, гинеколог и личен лекар за управление на диабета –  може да ви помогне да имате една нормална бременност и да родите здраво бебе.

диабет при бременност
жена с диабет при бременност държаща цвете

Симптоми
Harvard health е изброил симптомите при наличен диабет при бременност и съответно те са свързани с високата кръвна захар (хипергликемия). Наблюдавайте се за:
– Повишена жажда
– По-често уриниране
– Загуба на тегло въпреки повишения апетит
– Умора
– Гадене или повръщане
– Гнойни инфекции
– Замъглено зрение
– Някои жени обаче нямат видими симптоми. Ето защо скрининговите тестове за това заболяване се препоръчват за всички бременни жени.

Как може диабетът да повлияе на бебето?
Органите на бебето като мозъка, сърцето, бъбреците и белите дробове започват да се образуват по време на първите 8 гестационни седмици от бременността. Високите нива на глюкоза в кръвта могат да бъдат вредни по време на този ранен етап и може да увеличат вероятността бебето да има вродени дефекти като сърдечни дефекти или дефекти на мозъка или гръбначния стълб. Високите нива на глюкоза в кръвта по време на бременност може също да увеличи вероятността бебето ви да се роди твърде рано, да тежи твърде много или имат проблеми с дишането или да има ниска глюкоза веднага след раждането. Висока глюкоза в кръвта на майката също може да увеличи вероятността от спонтанен аборт или раждане на мъртво бебе.

Как може диабетът ви да ви се отрази по време на бременност?
Хормоналните и други промени в тялото по време на бременност повлияват на нивата на кръвната захар, така че е твърде вероятно да промените начина, по който контролирате вашия диабет. Дори ако сте имали диабет в продължение на години, може да се наложи да промените вашия план за хранене, физическата активност и лекарства. Ако сте били на орални лекарства за диабет, може да се наложи да преминете към инсулин. Когато се приближите до датата на термина, вашият план за управление може да се промени отново.

Какви здравословни проблеми може да се развият ако имате диабет при бременност?
Бременността може да влоши някои дългосрочни проблеми при наличие на диабет у майката като проблеми с очите и бъбречно заболяване, особено ако нивата на кръвната захар са твърде високи. Също така да имат по-голям шанс за развиете прееклампсия, която понякога се нарича токсемия, което е състояние, при което развивате високо кръвно налягане и твърде много протеини в урината по време на втората половина на бременността. Прееклампсията може да причини сериозни или животозастрашаващи проблеми за вас и вашето бебе. Единственият лек за прееклампсията е бебето да се роди. Ако имате прееклампсия и сте достигнали 37 гестационна седмица от бременността, вашият лекар може да поиска да родите бебето по-рано. Преди 37 седмица, вие и вашият лекар може да разгледате други опции, за да се помогне на бебето да се развие колкото е възможно повече, преди да се роди.

Как можете да се подготвите за бременност, ако имате диабет?
Ако имате диабет, поддържането на кръвната захар най-близо до нормалното ниво преди и по време на бременността е важно, за да сте здрави вие и да имате здраво бебе. Има списък от мерки, които трябва да предприемете преди да забременеете:
– Работете с вашия здравен екип от специалисти: Редовните посещения при експерти в областта на диабета и бременността ще гарантира, че вие и вашето бебе получавате най-добрите грижи. Вашият екип по здравни грижи може да включва:
– лекар, който е специализиран в лечението на диабета като ендокринолог
– един акушер с опит в лечението на жени с диабет
– регистриран диетолог, който да ви помогне с плана за хранене
– социален работник или психолог, който да ви помогне да се справите със стреса, тревогите и допълнителните изисквания към бременността

Вие сте най-важният член на екипа. Вашият екип от здравни специалисти може да ви даде експертни съвети, но вие сте тази, която трябва да управлява вашия диабет всеки ден. Направете пълен преглед преди да забременеете или веднага след като сте разбрали, че сте бременна. Вашият лекар трябва да провери за:
високо кръвно налягане
– очно заболяване
– болест на сърцето и кръвоносните съдове
– увреждане на нервите
– бъбречно заболяване
– заболяване на щитовидната жлеза

Вашия диабет при бременност може да се влоши, за да предотвратите това, вашият проследяващ лекар може да препоръча коригиране на лечението, като това може да се случи още преди да забременеете.
Не пушете: Тютюнопушенето може да увеличи шансовете да имате мъртвородено бебе или преждевременно родено дете. Тютюнопушенето е особено вредно за хората с диабет, а за хората с диабет при бременност да не си го и помислят. То може да увеличи проблемите, свързани с диабета, като очно заболяване, сърдечно-съдови заболявания и бъбречно заболяване.
Посетете утвърден диетолог: Диетата е един от начините да контролирате вашия диабет при бременност. Ако не посещавате вече диетолог, трябва да започнете още преди да забременеете. Вашият диетолог може да ви помогне да научите какво да ядете, колко да ядете и кога да се храните, за да достигнете здравословно тегло преди да забременеете. Заедно с вашия диетолог ще създадете план за хранене, които да отговаря на вашите нужди, хранителни предпочитания, медицинско състояние, лекарства и физическата активност.
Бъдете физически активни: Физическата активност може да ви помогне да достигнете целевите нива на кръвната захар. Ако бъдете физически активни – това също може да ви помогне да регулирате кръвно ви налягане и нивата на холестерола, да облекчите стреса, да укрепите сърцето и костите, да подобрите мускулната си сила и да пазите ставите гъвкави.
Избягвайте алкохола: Трябва да избягвате пиенето на алкохолни напитки, докато се опитвате да забременеете и по време на цялата бременност. Когато пиете, алкохолът също оказва влияние върху вашето бебе. Алкохолът може да доведе до сериозни здравословни проблеми за вашето бебе.
Коригирайте лекарствата си: Някои лекарства не са безопасни по време на бременност и трябва да спрете да ги приемате още преди да забременеете. Информирайте вашия лекар за всички лекарства, които приемате като например такива за висок холестерол и високо кръвно налягане. Вашият лекар може да ви каже кои лекарства да спрете да приемате и може да ви предпише други, които са безопасни за употреба по време на бременност. Лекарите най-често предписват инсулин и за двата типа диабет при бременност. Ако вече приемате инсулин, може да се наложи да промените вида, количеството или как и кога да го вземате.
Взимайте добавки с витамини и минерални: Фолиевата киселина е важен витамин, който трябва да се взима преди и по време на бременност, за да защити здравето на вашето бебе. Ще трябва да започнете да приемате фолиева киселина най-малко 1 месец преди да забременеете. След зачеването трябва да започнете да приемате мултивитамини или добавка, която съдържа най-малко 400 мкг фолиева киселина. Посъветвайте се с вашия лекар, ако трябва да приемате други витамини или минерали като например желязо или калциеви добавки.

Какво трябва да знаете за тестването на кръвната захар преди и по време на бременност?
Това колко често проверявате нивата на кръвната си захар – може да се промени по време на бременност. Може да се наложи да ги проверявате по-често, отколкото обичайно сте свикнали. Попитайте вашия здравен екип колко често и в какви моменти трябва да проверявате нивото на кръвната си захар. Препоръчваните дневни стойности на кръвната захар за повечето бременни жени с диабет са:
– Преди хранене, преди лягане, и нощувка: 90 или по-малко
– 1 час след хранене: 130 до 140 или по-малко
– 2 часа след хранене: 120 или по-малко

Какви изследвания ще проверят доброто здравето на бебето ви по време на бременността?
Вие ще бъдете подложени на определени тестове през бременността като кръвни изследвания и ултразвук, за да се провери здравословното състояние на вашето бебе. Говорете с вашия здравен екип за това какви пренатални тестове ще трябва да направите и кога точно ще трябва да ги направите. Бъдете с повишена отговорност ако имате диабет при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация