Виене на свят сутрин

Изпитвате често виене на свят сутрин или сте го изпитали за първи път и сте се притеснили? Не се притеснявайте, може да сте просто дехидратирани или се замислете дали не сте приемали някакви лекарства. Научете повече в следващите редове.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вместо да се събуждате отпочинали и готови да поемате ежедневните си задачи, вие можете да откриете, че изпитвате виене на свят сутрин и имате чувство на замаяност в главата си. Можете дори да почувствате, че стаята ви се върти, докато вземат душ или докато си миете зъбите. Какво става, когато се събудите замаяни? И има ли някакъв начин да се отървете от това състояние?

виене на свят сутрин
жена която изпитва виене на свят сутрин

Какво означава да получите виене на свят сутрин?
Виенето на свят всъщност не е самостоятелно състояние само по себе си. Вместо това, виене на свят сутрин е симптом, че нещо друго се случва с вас. То се появява като чувство на замаяност или общо усещане за дебалансиране. Виенето на свят може да бъде придружено от припадъци или гърчове. То спохожда лица, които могат да имат други здравни условия или които са възрастни и изложени на риск от падане.

Какви са най-честите причини за виене на свят сутрин?
Има много различни възможни причини за виенето на свят сутрин – от медицинско състояние до прием на някакви медикаменти. Като цяло обаче сутрешното виене на свят е нещо, което понякога се случва с много хора и не е голяма причина за безпокойство. Ако забележите, че сте замаяни сутрин – веднага след като се събудите, това може да бъде в резултат на внезапната промяна на баланса ви, тъй като тялото ви се настройва от легнало положение към изправено. Виенето на свят може да възникне, когато течността във вътрешното ви ухо смени положението си рязко. Ако имате настинка или проблеми със синусите, може да забележите, че виенето на свят се влошава, защото имате излишна течност и подуване на тъканите в носа, които са пряко свързани с вътрешното ухо.

Ето някои други от много често срещаните проблеми и причини за сутрешно виене на свят:
1. Сънна апнея – Ако сте били диагностицирани със сънна апнея или партньорът ви информира, че хъркате много – моделите на нощното ви дишане могат да бъдат виновни за сутрешното виене на свят. Сънната апнея всъщност е обструктивно състояние на дишане, при което се наблюдава временно спиране на дишането през нощта. Тези прекъсвания в дишането може да доведат до по-ниски нива на кислород, които могат да причинят замайване сутрин, когато се събудите.

2. Дехидратация – Една от най-честите причини за появата на виене на свят сутрин действително е обезводняването на организма. Ако пиете алкохол преди лягане например може да бъдете особено дехидратирани, когато се събудите на сутринта. Дори и да не пиете алкохол, може да се дехидратирате, ако работите в много гореща среда, не пиете достатъчни количества течности, взимате диуретици, пиете много кофеинови напитки или се потите прекомерно.

3. Ниска кръвна захар – Събуждането със замайване сутрин също може да бъде знак, че имате ниска кръвна захар, особено ако сте замаяни преди да ядете храна сутрин. Ако имате диабет и взимате инсулин или други лекарства, може да имате хипогликемия сутрин, ако не ядете достатъчно вреди нощната пауза за сън или ако дозата на вашето лекарство е твърде висока. Можете да имате хипогликемия, дори ако не сте диабетик. Ако редовно изпитвате периоди на виене на свят сутрин, а дори и да не е само в сутришните часове, умора или гадене и слабост между храненията, говорете с вашия лекар, за да ви тества за хипогликемия.

4. Лекарства – Ако  редовно взимате определени лекарства, те могат да бъдат виновника за сутрешното ви виене на свят. Говорете с вашия лекар за това дали има странични ефекти, характерни за някои от сегашните ви лекарства, които да са причина за появата на внезапно виене на свят сутрин. Възможно е да постигнете решение на проблема дори само като започнете да приемате лекарството по различно време.

Как може да се намали сутрешната замаяност?
Най-важното нещо, което можете да направите, за да се намали така неприятното виене на свят сутрин, е да се стараете да бъдете добре хидратирани през деня. Дори и да не се чувствате жадни, тялото ви може да бъде изложено на риск от дехидратиране, особено ако имате много физически активна работа, ако работите навън, или ако се ангажирате с много интензивни упражнения. Целта ви трябва да бъде прием на най-малко 8 чаши вода на ден и повече, ако сте много активни или бременни. Потенето може да увеличи дехидратацията, например през горещите дни или при го-голяма физическа активност. Избягвайте да пиете алкохол, особено преди лягане и да пие пълна чаша вода преди лягане и след събуждане, преди дори  още да сте станали от леглото. За да направите това удобно и лесно за вас – можете да поддържате вода в бутилка в непосредствена близост до леглото и пиенето на вода да е първото нещо, което да направите на сутринта.

Ако тези мерки не работят, може да имате заболяване, което причинява виенето на свят. В този случай, трябва да се консултирате с лекар, за да се опита той да определи причината за проблема ви. Ако редовно се събуждате с виене на свят или имате редовни епизоди на световъртеж през целия ден, не забравяйте да говорите с лекар, за да се изключат всички възможни заболявания, които биха могли да са причината. Има много условия, които могат да доведат до появата на виене на свят сутрин, така че е важно да бъдете изследвани, ако виенето ви на свят не изчезва или ако то се случва всеки ден за дълъг времеви период.

Източници:

  1. https://www.healthline.com/health/waking-up-dizzy-causes
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3146317/
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dizziness/symptoms-causes/syc-20371787
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207053/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).