Сънна Апнея

Какво е сънна апнеа?
Сънна апнея е заболяване, което е потенциално сериозно, защото при него дишането многократно и епизодично спира за около 10 секунди и започва отново. Когато има на лице неизяснена липса на координация между гърлените мускули и дишането лекарите поставят диагнозата сънна апнея. Тя може да доведе до различни състояния като сънливост през деня или безсъние през нощта деня и различни нарушение в ежедневните дейности поради системното недоспиване.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Основните видове сънна апнея са:
Обструктивна сънна апнея – причинява се от отпускането на тонуса на гърлените мускули, от видовете апнея тя е най–често срещаната.
Централната сънна апнея – случва се, когато мозъкът не изпраща правилното сигнали до мускулите, които контролират дишането.
Комплексна сънна апнея, комбинация от горните 2 вида сънна апнея

Ако в мислите ви нахлуват различни индикации, че може да имате някаква форма на сънна апнея, посетете незабавно лекар. Лечението трябва да намали появилите се симптоми и може да помогне за предотвратяване на сърдечни проблеми и други усложнения.

сънна апнея

Какви са симптомите на сънна апнея?
Симптомите на Обструктивна и Централна сънна апнея се припокриват, а понякога това прави по–трудно да се определи вида на апнеята. Най–честите симптоми при обструктивна и централна сънна апнея са:
– Силно хъркане, което обикновено е по–изявено при обструктивната сънна апнея
– Епизодично прекъсване на дишането по време на сън.
– Резки събуждания, придружени от задух, които по–вероятно показват централната сънна апнея
– Пробуждане със сухота в устата или болки в гърлото
– Сутрешно главоболие
– Безсъние
– Прекомерна дневна сънливост (хиперсомния)
– Раздразнителност

Кога да отидете на лекар?
Консултирайте се с медицински специалист, ако вие или вашият партньор забелязвате следното:
– Хъркате достатъчно силен, за да нарушите съня на другите или себе си
– Недостиг на въздух, задъхване, което ви събужда от сън
– Непостоянни паузи в дишането по време на сън
– Прекомерна дневна сънливост, което ви кара да заспивате, докато сте на работа, гледате телевизия или дори шофирате

Какво причинява сънната апнея?
Причини за обструктивната сънна апнея:
Когато мускулите в задната част на гърлото се отпуснат прекалено и започнат да пречат на притока на въздух се появява обструктивна сънна апнея. Тогава нивата на кислород в кръвта спадат и мозъка реагира като предизвиква събуждане, което е изключително кратко и не се помни, но може да достигне до 400 пъти на нощ. В действителност някои хора с този тип сънна апнея дори мислят, те спят добре цяла нощ.
Причини за централна сънна апнея:
Централната сънна апнея възниква, когато мозъка на човек не успява да предава сигнали към мускулите на дишането. Може да се събуждате и стряскате с недостиг на въздух или да не може да спите спокойно продължително време.

Какви са основните рискови фактори за появата на сънна апнея?
Няма човек който да не може да бъде засегнат от сънна апнея, но някои фактори може да увеличават риска от поява на сънна апнея:

При Обструктивна сънна апнея рисковите факторите са:
– Наднорменото тегло. Хората, които са с повишено телесно тегло имат четири пъти по–висок риск от сънна апнея. Мастните натрупвания около горните дихателните пътища могат да възпрепятстват дишането. Но не всеки, който има сънна апнея непременно е с наднормено тегло.
– Обиколката на врата. Хората с дебели вратове може да имат по–тесни дихателни пътища.
– Ако сте мъж. При мъжете е 2 пъти голяма вероятността да имат сънна апнея.
– Ако се възрастни. Сънната апнея се среща значително по–често при възрастните хора.
– Семейната история. Ако имате членове на семейството със сънна апнея, сте с повишен риск.
– Употреба на алкохол, успокоителни или транквиланти. Тези вещества отпускат мускулите на гърлото.
– Тютюнопушене. Пушачите е 3 пъти по–вероятно да имат обструктивна сънна апнея, отколкото хората, които никога не са пушили и не са били изложени продължително на цигарен дим.

При Централната сънна апнея рисковите факторите са:
– Ако сте възрастни. Възрастните хора са с по–висок риск за централна сънна апнея.
– Сърдечни нарушения. Хората със сърдечна недостатъчност са по–застрашени от централна сънна апнея.
– Инсулт. Хората, които са претърпяли инсулт са по–застрашени от централна сънна апнея.

Какви може да са усложненията от сънна апнея?
Сънната апнея се счита за сериозно заболяване. Усложненията могат да включват:
– Дневна умора. Хората със сънна апнея често през деня изпитват тежка сънливост, умора и раздразнителност.
– Затруднено концентриране и заспиване на работното място или дори при шофиране. Хората със сънна апнея имат повишен риск от ПТП и трудови злополуки.
Високо кръвно налягане или сърдечни проблеми. Ако имате обструктивна сънна апнея, рискът от високо кръвно налягане (хипертония) е по–голям, отколкото ако нямате.
– Обструктивната сънна апнея увеличава риска от инсулт и диабет тип 2.
– Развитие на метаболитен синдром, съпътстван от повишен холестерол, високо кръвно налягане, висока кръвна захар и повишена обиколка на кръста.
– Проблеми с черния дроб. Хората със сънна апнея е по–вероятно да имат абнормни резултати на тестове за чернодробна функция.

Как се диагностицира сънната апнея?
При съмнение, че имате сънна апнея, вашият лекар може да ви каже кои са центровете за изучаване на съня, където има тесни специалисти по медицина на съня, които ще извършат специални тестове за поставяне на крайната диагноза.

Какво е лечението за сънната апнея?
При по–леките случаи на сънна апнея, лекуващият ви лекар може да препоръча само да редуцирате теглото си или да направите пълен отказ на тютюнопушене. Ако имате алергии, лекарят ще препоръча лечение. Ако тези мерки не подобрят симптомите или ако вашата апнея е умерена до тежка, на разположение са редица други методи като ползване на СРАР маска (излагане на положително въздушно налягане), ВРАР маска (излагане на позитивно въздушно налягане на две нива) и кислородотерапия. Ако тези нехирургични методи са неефективни, може да се наложи да прибегнете до хирургия.

Ако имате съмнения, че страдате от сънна апнея, потърсете медицинска помощ, за да предотвратите развитието на произтичащи здравословни проблеми или трайно и сериозно увреждане на качеството ви на живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).