Хъркане при Деца

Какво трябва да знае всеки родител при възможната поява на хъркане при децата.
Повечето деца хъркат без повод от време на време и при около 10 процента или повече от тях хъркането се случва през повечето нощи. Хъркането е шум, който възниква по време на сън, когато при дишането на детето има известно запушване на въздуха, минаващ през задната част на устата. Вдишването и издишването при преминаването на въздуха предизвиква вибрациите на тъканите на гърлото. Силата на звука зависи от това колко вибриращ  въздух преминава през тъканите на гърлото. Децата, които са на три години или по–големи са склонни да хъркат по време на по–дълбоките стадии на съня. Инцидентното и спорадично хъркане при деца се дефинира като хъркане, което не е свързано с по–сериозни проблеми като синдрома на обструктивната сънна апнея или невъзможността на белите дробове да се снабдяват с достатъчно кислород.

хъркане при деца

Кога появилото се хъркане при деца е нормално и кога е признак за проблем?
Силното и редовно хъркане обаче, което се наблюдава всяка вечер, често е ненормално при иначе здравите деца. Понякога това е знак на дихателен инфекция, запушен нос или алергия, в други случаи то може да бъде основен симптом на сънна апнея. За един до три процента от децата дискомфортът не е само от хъркането, но също и от проблеми с дишането по време на сън. Когато хъркането при детето е придружена от задавяне или паузи в дишането, то може да има сериозен здравословен проблем като сънната апнеа. При такива случаи обикновено мускулите на детето по време на сън не могат да станат толкова спокойни, че да държат дихателните пътища отворени и така да може да преминава достатъчно въздух през тях. Това пречи на дишането, причинявайки пауза в дишането, които може да продължат само няколко секунди или дори до една минута или продължително хъркане при децата. Мозъкът при такава ситуация предупреждава и изпраща сигнали на тялото да направи усилие да започне да диша отново. Това усилие води до задъхване или смъркане и дори събуждане на детето, така че то да започне да диша отново. Тези повтарящи се проблеми с дишането на детето го лишават от качествен сън и е вероятно то да бъде сънливо или преуморено през деня.

Опасна ли е сънната апнеа за детето?
Факторите, допринасящи за сънна апнея може да бъдат затлъстяване, алергии, астма, гастроентерологично заболяване, аномалии във физическата структура на лицето и челюстта, както и медицинска и неврологични заболявания. При децата най–често срещаният физически проблем, свързан със сънната апнея, са твърде големите сливици. При малки деца сливиците са доста големи в сравнение с гърлото, като връх в това разминаване се получава от 5 до 7 годишна възраст. Подутите сливици може да блокират дихателните пътища, което прави трудно дишането и може да се ознаменува като апнея. Недиагностицирана и нелекувана сънната апнея може да допринесе за дневна сънливост и поведенчески проблеми, включително трудности в училище. След една нощ на лош сън децата е са по–вероятно да бъдат хиперактивни и да имат затруднения в концентрацията и фиксирането на вниманието. Апнеая може да се свързва със забавен растеж и сърдечно–съдови проблеми също.

През нощта децата със сънна апнеа може да имат:
– Да правят паузи и дори да спрат да дишат. Това може да буди децата и  да им причинява сериозни нарушения в съня.
– Бъдат неспокойни или да спят в необичайни позиции на главата си.
– Силно хъркане при децата.
– Да се потят много силно по време на сън.

През деня децата със сънна апнеа може да:
– Имат поведенчески, училищни и социални проблеми
– Се събуждат изключително трудно
– Имат главоболие, през деня, но особено през нощта
– Бъдат раздразнителни, развълнувани, агресивни
– Бъдат изключително сънливи през деня
– Говорят носово и да дишат редовно през устата

Ако подозирате, че детето ви може да има симптоми на сънна апнея, говорете незабавно с вашия лекар, който може да прецени най–адекватно и да ви насочи към специалист, които се занимава с проблемите на съня и/или изследвания на съня. Такова изследване ще запише съня на детето, мозъчните му вълни, движения на тялото, сърцебиенето, дишането и шумовете, за да може точно да определи диагнозата. Такива специалисти имат специално обучение по медицина за проблемите на съня и може да ви помогнат да разберете дали вашето дете има първично безобидно хъркане, сънна апнея или някакъв  друг здравословен проблем. Те могат да ви предложим най–подходящото лечение, така че да се спестят на детето много неприятни моменти, които произтичат от невъзможността за дълбок и спокоен нощен сън, който знаем колко е важен за правилното развитие и растеж на всяко едно дете.

На нас ни беше изключително интересно като пренаписвахме предоставената статия от Д–р Иванова – „Хъркане при деца“, надяваме се да ви е било и на вас интересно и полезно четиво.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):