Прегледана и обновена на 08-10-2018

Често ли се случва появата на хъркане при бременност и какво да направим за да го спрем?
Хъркането е доста често срещано временно явление по време на бременност дори ако никога не сте хъркали преди. То се появява при около 1 на всеки 3 бременни жени. Хъркането често е голям нарушител на вашия сън и на този на вашия партньор, което вероятно ще внесе един дискомфорт в ежедневието ви поради непълноценната почивка.

Кога обикновено започва хъркането по време на бременност?
Появата на характерното за някои жени хъркане при бременност, често започва, когато хормоните на бременността започнат да причиняват запушване на носа, особено през втория триместър на бременността.

хъркане при бременност

Какви са причините за появата на хъркането по време на бременност?
Най-вероятните виновници за появата на хъркането при бременност са растящите нива на хормоните на бременността, които причиняват набъбване на лигавиците в носа, което води до запушване на носа, което се увеличава, когато легнете. Прекомерното наддаване на тегло е също друг възможен обвиняем, тъй като води до натрупване на допълнителни тъкани около главата и врата, която утежнява хъркането.

Какво можете да направите за хъркането, когато сте бременна?
За повечето жени появата на хъркане при бременност е една досада и неприятен дискомфорт. Не се колебайте, а го обсъдете с вашия лекар, дори и да не ви пречи на вас, то със сигурност пречи на вашата половинка в живота за един добър и пълноценен нощен сън. В някои случаи, хъркането може да бъде признак на гестационен диабет, така че е наложително да направите изследване на глюкозата през седмици 24 до 28 или по-рано, ако вашият лекар прецени. Хъркането също може да бъде обвързано и със сънна апнея – специфично разстройство на съня, което може да лиши потенциално и бебето ви с кислород, особено през време на третия триместър. Това е по-вероятно да се случи при жени, които са с наднормено тегло. Сънната апнея може да ви постави в по-голям риск от усложнения, включително прееклампсия, е особено важно да уведомите вашия лекар, ако сте започнали да хъркате повече от обикновено.

Може ли да се предотврати хъркането по време на бременност?
Определени стъпки могат да ви помогнат да предотвратите или значително да намалите хъркането през време на бременност:
Опитайте се да използвате овлажнител в спалнята си през нощта, за да не е прекалено сух въздуха. Това се получава през най-вече през зимните месеци, когато отоплителните уреди изсушават въздуха в затворената спалня. Вече има доста разновидности и то на добри цени.
Опитайте се да спите на една страна, най-добре да бъде на лявата, която е по-добра за правилното кръвообращение. Колкото и елементарно да ви изглежда решението да спите настрани, то наистина работи при появата на хъркане при бременност.
Опитайте се да намерите много удобна и подходяща възглавница, така че главата ви да бъде леко по на високо от тялото. В последните гестационни седмици на бременността това може да се наложи и ако имате киселини. Има бременни жени които както се казва последните седмици спят „прави“. Също така може да помислите и за закупуването на възглавница за бременни.
Дръжте под око вашия калориен прием по време на цялата бременност, за да сте сигурни, че няма опасност допълнителното тегло да допринесе за появата на хъркането.
Стойте далеч от алкохол и тютюн, които могат да нарушат съня – тях трябва да ги избягвате така или иначе, когато сте бременни.

Кога появилото се хъркане при бременност обикновено приключва и отминава?
Вашият шумен неприятен нов навик най-вероятно ще приключи, след като сте родили бебето, но не очаквайте това да стане веднага след самото раждане, реално трябва да сте  загубили много от натрупаното теглото през бременността. Ако хъркането не отмине до няколко месеца след раждането – потърсете помощ от специалист, за да се установи произхода на проблема и да се вземат нужните мерки, така че това неприятно явление да не се превърне в хронично. Също така в първите седмици на бебето, което може би ще спи в същата стая с вас, няма да му е приятно да му хъркате не главата, а може и да го успивате знае ли човек, то така или иначе е свикнало с този звук през последните месеци от появилото се хъркане при бременността ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Захранване на Бебе с Пюрета

Previous article

Щитовидна Жлеза и Забременяване

Next article