Нощно Напикаване при Деца

В статията разискваме какво е нощно напикаване при деца и как по най–лесен начин да се справите с него. Вие питате ние отговаряме – Въпроси и Отговори свързани с проблема нощното напикаване при деца и какво е самото лечение на нощно напикаване при деца!
Родителите често се сблъскват с така нареченото нощно напикаване при деца. Както много пъти сме казвали – организъм с организъм не си приличат, така и тук различните деца постигат контрол над пикочния си мехур по различно време от своето развитие. Средно на 3 – 4 годишна възраст децата започват да контролират своето нощно напикаване. Като това често се случва около 6 месеца след като те първо са поели контрола през деня. Статистиката показва, че около 15% от децата продължават да имат нощно напикаване до около 5 годишна възраст, а 5% от тях и след това. Нощното напикаване при деца е по–често срещано при момчетата, като в повечето случай то е наследствено по бащина линия т.е. и той е имал проблем в ранна възраст с преждевременно напикаване. На родителите с този проблем, ще кажем че до пубертета повечето деца израстват нощното напикаване. Трябва да се доверите само и единствено на вашия педиатър. Не се подвеждайте от многобройните непроверени обяви за лечение на нощно напикаване при деца, защото в повечето пъти може само да си загубите времето и парите.

нощно напикаване при деца

Въпроси и Отговори свързани с проблема нощно напикаване при деца!
Дете ми е по–малко от 3 години и има нощно напикаване! Не се притеснявайте все още детето има незрялост на механизмите за контрол над пикочния мехур и събуждане при позив за уриниране. Детето постепенно ще усъвършенства своя контрол върху тези механизми и най вече тазовите резервоари.
Дете ми е по–малко от 5 години, през нощта носи памперси защото понякога има нощно напикаване! Тук отново имаме непълна зрялост на механизмите за събуждане при позив за уриниране. При много деца контролът над уринирането през нощта се оформя много след този през деня. Не се притеснявайте постепенно вашето дете ще поеме пълния контрол върху пикочния си мехур.
Детето ми е над 6 години и все още се подмокря през нощта! Ако имате проблем с нощно напикаване при деца над 6 годишна възраст трябва да се консултирате с педиатър, защото най–вероятно детето все още няма пълна зрялост на механизмите за нощно събуждане при поява на позив за уриниране. Педиатъра трябва да направи цялостна оценка на състоянието на детето и разбира се на фамилната наследственост. Може да ви предложи лечение с „подложка и звънче“, поведенческа терапия, успокояване или медикаментозно лечение.
Почти винаги детето ми се напикава при стресови ситуации – например скандали в семейството, започване на училище и т.н. Това е поради емоционален стрес. Трябва да успокоите детето си и да поставите мушама под чаршафа му. Ако нощното напикаване при детето продължи повече от 2 седмици или ако провокиращият момент не се изясни, консултирайте се с педиатъра на детето.
Детето често ходи по малка нужда през деня! Може би става въпрос за инфекция на пикочните пътища. Обадете са на вашия личен лекар, който да назначи уринни изследвания и след разчитане на резултати може би ще се наложи детето да приема антибиотици.
Освен появата на нощно напикаване при деца, се забелязва и дневно отделяне на голямо количество урина. Детето е леко отслабнало и също изглежда уморено! Незабавно повикайте вашия лекар, защото може да се касае за захарен диабет.

Лечение на нощно напикаване при деца! Как да науча дето да не се напикава?
Има няколко етапа за постигане на контрол над тазовите резервоари. Децата достигат до пълен контрол когато станат достатъчно зрели за това, и в тоя ред на мисли родителите не могат да ги насилват за да постигнат това по бързо. Карането на сила детето да ходи по малка или голяма нужда, може да затрудни научаването. Този процес не постига добри резултати, докато не се преодолее съпротивата на детето. То трябва да иска да стане независимо, постигайки този контрол – една от големите крачки в неговото развитие. Това става между 18 и 24 месеца, а понякога и малко по–късно в неговия живот. Когато детето е готово за това, тренирането на ходенето на гърне трябва да се започне внимателно. Награждавайте детето за неговите усилия и не го наказвайте за грешките. Вашето неудовлетворение само би му попречило.

1. Може би при проблем с нощно напикаване при деца първото нещо което трябва да направите е да запознаете детето с гърнето или с детска седалка за тоалетна. Разбира се не очаквайте детето да започне да ги използва веднага. Наблюдавайте кога детето ще усети дискомфорт, когато се напикае или наака през деня. След като се научи да контролира ходенето по малка и голяма нужда в течение на няколко часа, предложете му да използва гърнето или тоалетната.
2. Вие като негов родител трябва да го окуражавате за да използва гърнето, но не се отчайвайте, ако се изпусне. Постепенно спрете да му слагате памперси през деня, оставете само нощните памперси.
3. Когато детето свикне да ходи на гърне, сложете детска седалка на тоалетната чиния и го за познайте с нововъведението. Детето може да използва ту гърнето, ту тоалетната, докато започне да ходи само в тоалетната.
4. Когато сутрин намерите сух памперс за няколко поредни сутрини, това е знак, че детето може да спи и без памперс. Бъдете готова за инциденти — сложете мушама под чаршафа и ползвайте „тренировъчни“ гащички. Ако детето се съпротивлява на промените или пък ако се напикава всяка нощ, то още не е готово. По–добре е да се върнете към памперсите и да дадете нова възможност на детето, отколкото да го напрягате и стресирате — това просто ще затрудни постигането на контрол.

Много често нощно напикаване при децата не се случва, ако родителите ги изпишкат преди лягане. Макар че ограничаването на приема на течности вечер не дава особени резултати, не е особено полезно детето да пие много преди лягане.

Консултирайте се с педиатър, ако вашето дете:
– Налице е нощно напикаване при деца и след 5 годишна възраст.
– Започне отново да се напикава нощем, след като месеци наред не го е правило.
– Не успява да контролира добре пикочния мехур и денем, и нощем.
– Има и други оплаквания, като силна жажда, парене дори и болка при уриниране или напикаване през деня.

Може да изпращате на нашата електронна поща вашите идеи и препоръки при нощно напикаване при деца! Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!