Стрес

Стресът е задушаващото чувство, че човек е претоварен и се бори да се справи с прекалено големите искания на обкръжаващата го среда. Тези изисквания могат да бъдат свързани с финанси притеснения, работа, взаимоотношения и други ситуации и т.н. Всичко, което реално се възприема като предизвикателство или заплаха за благосъстоянието на дадено лице може да предизвика стрес. Стресът може да бъде мотиватор. Той може да бъде от съществено значение за оцеляването на индивида и в определени условия може да ни каже кога и как да се преборим с дадена опасност. Въпреки това, ако този механизъм се задейства твърде лесно, или когато има твърде много стресови ситуации, той може да подкопае психичното и физическото здраве на човека и да стане изключително вреден.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е стрес за организма на човек?
стрес

Стресът е естествената защита на организма срещу хищници и опасност. Когато сме изправени пред предизвикателство, част от нашия отговор е физически. Организмът произвежда по–големи количества от веществата кортизол, адреналин и норадреналин. Те предизвикват повишена сърдечна честота, повишена мускулна готовност, обилно изпотяване и бдителност. Всички тези фактори подобряват способността да се реагира на опасна, неочаквана или предизвикателна ситуация. Фактори на околната среда, които предизвикват тази реакция се наричат стресови. Примери за това са шумове, агресивно поведение, ускоряване на кола, страшни моменти във филмите или дори излизане на първа среща.

Стресът забавя нормалните телесни функции като храносмилателната и имунната система. Всички ресурси биват концентрирани върху ускореното дишане, притока на кръв, бдителността и мускулната употреба. Тялото се променя по следните начини по време на стрес:
– кръвно налягане и честотата на пулса се повишават
– дишането става по–бързо
– храносмилателната система се забавя
– имунната активност намалява
– мускулите стават напрегнати
– повишеното състояние на бдителност предотвратява съня

Начинът, по който реагираме на една трудна ситуация ще определи това как стресът засяга нас и нашето здраве. Лице, което чувства, че не разполага с достатъчно ресурси, за да се справи, е по–вероятно да има по–силна реакция, която може да предизвика различни здравословни проблеми. Стресовите фактори влияят на индивидите по различни начини. Някои преживявания, които обикновено се считат за положителни може да доведат до стрес –  като появата на бебе, отивате на екскурзия, преместване в по–хубава къща и т.н. Това е така, защото тези събития често включват голяма промяна, допълнителни усилия, нови отговорности, както и необходимост от адаптация. Те са също така стъпки в неизвестното. Постоянният отрицателен отговор на предизвикателствата може да има вреден ефект върху здравето и щастието. Така че е много важно човек да намери начин за ефективно управляване на стреса.

Какви са видовете симптоми на стрес?
Физическите реакции на стрес върху тялото може да включват:
– изпотяване
– болка в гърба или гръдния кош
– мускулни спазми
– еректилна дисфункция и загуба на либидото
– припадък
– главоболие
– сърдечно заболяване
високо кръвно налягане
– по–нисък имунитет срещу болести
– мускулни болки
– нервни потрепвания
– проблеми със съня
– стомашно разстройство

Eмоционалните реакции могат да включват:
– гняв
тревожност
– проблеми с концентрацията
депресия
– умора
– чувство на несигурност
– забравяне
– раздразнителност
– безпокойство
– тъга

Поведението, свързано със стреса включват:
– прекомерен глад за храна
– внезапни гневни изблици
– наркотици и злоупотребата с алкохол
– по–висока консумация на тютюн
– социално оттегляне
– чест плач
– проблеми с връзката

Всички реагираме различно на стресови ситуации. Каквото е стресиращо за един човек – може да не бъде стресиращо за друг. Почти всичко може да предизвика стрес.

Често срещаните основни събития в живота, които могат да предизвикат стрес включват:
– проблеми с работата или пенсиониране
– липса на време или пари
– загуба на близък човек
– семейни проблеми
– заболяване
– преместване в нов дома
– трудности във взаимоотношенията като брак и развод

Други често съобщавани причини за стрес са:
аборт или спонтанен аборт
– шофиране в тежък трафик или страх от злополука
– страх от престъпност или проблеми със съседите
бременност
– несигурност или в очакване на важен резултат

Някои ситуации ще засегне някои хора, а не други. Минал опит може да повлияе на това как човек ще реагира. Някои хора изпитват постоянен стрес след травматично събитие като някакъв вид злоупотреба. Това е известно като пост–травматично стресово разстройство.

Как се диагностицира, лекува и управлява стресът?
Лекарят обикновено ще диагностицира стреса като поиска от пациента описание на симптомите и разяснения на събитията в неговия живот. Диагностицирането е сложно. То зависи от много фактори. Обикновено се използват различни въпросници, биохимични мерки и физиологични техники, но те не могат да бъдат винаги обективни или ефективни.

Лечението на стрес може да включва самопомощ, управление на стреса и прием на медикаменти.

Ето няколко съвета за самопомощ:

  1. Физически упражнения: Проучванията показват, че упражненията може да подобрят психичното и физическото състояние на човек.
  2. Намаляването на приема на алкохол, наркотици и кофеин: тези вещества няма да помогнат за предотвратяване на стреса, но могат да го влошат.
  3. Подобрете храненето: една здравословна и балансирана диета с много пресни плодове и зеленчуци помага на имунната система в моменти на стрес.
  4. Приоритизиране: отделете малко време за организиране на вашия списък със задачи, за да видите какво е най–приоритетното. След това се съсредоточете върху това, което трябва да се изпълнени за деня, а не върху това, което все още не е спешно.
  5. Отделете известно време всеки ден само за себе си.
  6.  Дишане и релаксация: медитация, масаж и йога може да помогнат срещу стреса.
  7. Споделяйте: Говорете със семейството, приятелите, колегите и шефа си за вашите мисли и тревоги и това ще ви помогне за „изпускане на парата.“
  8. Намерете своя собствен дестрес: повечето хора имат нещо, което им помага да се отпуснат като четене на книга, разходка, слушане на музика или прекарване на време с приятел или домашен любимец.

Ако стресът се отразява на вашия ежедневен живот, трябва да потърсите професионална помощ. Един специалист психотерапевт често може да помогне например чрез обучение за управление на стреса. Последните години в България навлезе и техниката НЛП (Невро Лингвистично Програмиране), която трябва да се проведе от опитен и сертифицират НЛП терапевт. Може да погледнете сайта на НЛП терапия с Милен Петров за да се ориентирате как бързо може да ви помогне НЛП.

Техниките за управление на стреса може да ви помогнат да:
– премахнете или промените източника на стреса
– промените начина, по който гледате на стресиращото събитие
– намалите въздействието, което стресът има върху тялото ви
– научите алтернативни начини за справяне

Техниките за управление на стреса може получите от книги за самопомощ, онлайн ресурси или като посещавате такива тематични курс за управление на стреса.

По отношение на лекарствата – лекарите обикновено не предписват лекарства за справяне със стреса, освен ако пациентът не е с основно заболяване като депресия или някакъв вид тревожност. В този случай лекарят ще лекува психичното заболяване, а не самият стрес. В такива случаи може да се предпише антидепресант. Въпреки това съществува риск, че лекарството само ще маскира стреса, а няма да ви помогне да се справите реално с него. Антидепресантите също могат да имат и неблагоприятни ефекти. Разработването на някои стратегии за справяне със стреса може да ви помогне да управлявате нови ситуации и да поддържате доброто си физическо и психическо здраве. Ако към момента изпитвате огромно напрежение, потърсете медицинска помощ, психотерапевт или нлп специалист.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулат