Прегледана и обновена на 13-01-2017

Какво трябва да знаем за появата на сърцебиене при бременност? Какво е сърцебиене при бременност?
Сърцебиенето е чувство, което не може да се бърка с нещо друго. Чувството е сякаш сърцето вече не бие вече или е просто пърха вътре в гърдите. Ситуацията може да предизвика паника и невъзможност да се диша спокойно. Има случай в които сърцебиенето е нещо нормално в състоянието на човек, особено по време на бременност. Много бременни жени са го усещали, като в някои ситуации то може да бъде страшно и объркващо. Почти всеки човек получава сърцебиене от време на време. Повечето пъти сърцебиене при бременността не се случва поради една причина, а поради различни причини.

сърцебиене при бременност

Причини за сърцебиене при бременност?
Сърцебиене при бременност е често срещано явление. То може да се почувства без никаква привидната причина, особено когато жената е под стрес, упражнява физическа активност, чувства радост или тревога. Обикновено бременните жени може да имат чувство на задух, когато получат сърцебиене. То отминава няколко секунди по–късно и най–често се причинява от:
Повишен обем на кръвта в тялото – Тялото на бременна жена обикновено има до 50 % повече кръв от това на жената, която не е бременна. Това е необходимо, за да може организма на майката да задоволи нуждите от кръвоснабдяване на бебето. Засиленият обема на кръвта циркулира в кръвоносната система и това означава, че сърцето ще трябва да работи повече, отколкото в нормално състояние. Като резултат от това се появява сърцебиене при бременност.
Прогестерон – Хормонът прогестерон става много концентриран в тялото на бременна жена. Този хормон е отговорен за настъпването на различни емоционални и физически промени. Един от ефектите на увеличения прогестерон е ускоряването на сърдечния ритъм. Това дава възможност за достатъчна циркулация на кръвта. Пулсът е по–бърз от обикновено, а това може да доведе до сърцебиене при бременност.
Продукти с кофеин – Понякога сърцебиенето може да бъде резултат от висок прием на кофеин. Кофеинът е преобладаваща съставка в редица храни като шоколад, бисквитки, сладки и газирани напитки. Ако кофеинът е основната причина за сърцебиенето, намалете приема му или дори го отстранете от вашата диета при бременност.
Емоционални реакции – Дали сте бременна или не, сърцебиенето може да споходи всеки. Понякога се смята, че  появата на сърцебиене при бременност може да бъде резултат от тревожност, стрес, шок, нервност, физическо пренапрежение или страх. Ако вашето сърцебиене е резултат от стрес, трябва да положите усилия за намаляване на ситуациите, които причиняват стрес или в компанията на тези, които предизвикват стрес. Вземете дълбоки вдишвания и се отпуснете. Пренаталната йога и масаж може също да се окажат много полезни.

Да се тревожа ли ако имам сърцебиене при бременност?
В някои случаи появата на сърцебиене при бременност може да бъде симптом на по–активни щитовидната жлеза, състояние, известно като хипертиреоидизъм. Хипертиреоидизмът може да представлява заплаха за здравето за нероденото дете, така че е важно за вас да получите диагноза веднага и да се подложите на подходящо лечение за управление на състоянието.
В не толкова много случаи сърцебиене при бременност, което идват заедно с недостиг на въздух може да бъде симптом на сърдечна аритмия – необичаен сърдечен ритъм. Ще трябва да действате незабавно, ако имате такова сърцебиене през бременността, потърсете вашия лекар дори през нощта, ако възникнат затруднения в дишането, припадъци и световъртеж заедно с нередовен сърдечен ритъм.
В повечето случаи честата поява на сърцебиене при бременност не може да се дефинира като сърдечно заболяване. Ако имате някакви притеснения, важно е да се обърнете към вашия лекар. Те може да назначи тестове и да провери състоянието на сърцето ви. Ако сърцебиенето е повтарящо се без спиране или е свързано с болка в гърдите, припадъци, изпотяване и гадене, е важно да потърсите медицинска помощ незабавно.

Как да се справя със сърцебиене при бременност?
Лечението на сърцебиенето зависи от конкретната причина за него. Обикновено сърцебиенето през бременността не вреди и отшумява без намеса за лечение. Следователно, ако вашето сърцебиене при бременност не е резултат от някакво базисно здравословно състояние, вашият лекар може да ви посъветва да стоите настрана от някои неща, които може да го провокират. Опитайте следното:
– Намаляване на стреса и тревожността чрез релаксиращи упражнения, Тай Чи, йога, ароматерапия и други практики.
– Отказ от консумиране на някои напитки, храни и някои вещества като кофеин, никотин, наркотици и алкохол.
– Спиране на лекарства, които служат като стимуланти. Това са такива медикаменти като прахчета за настинка, лекарства срещу кашлица и някои хранителни и билкови добавки.

За всичко, което е необичайно за вашето състояние и ви притеснява, се обръщайте към наблюдаващия ви лекар, който може най–правилно да определи как да се лекувате, така че да бъдете добре и да не застрашите живота и здравето на вашето бебе ако имате сърцебиене при бременност!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Поликистоза на Яйчниците

Previous article

Аборт с Вакуум

Next article