Прегледана и обновена на 13-01-2017

Какво трябва да знаем за появата на сърцебиене при бременност? Какво е сърцебиене при бременност?
Сърцебиенето е чувство, което не може да се бърка с нещо друго. Чувството е сякаш сърцето вече не бие вече или е просто пърха вътре в гърдите. Ситуацията може да предизвика паника и невъзможност да се диша спокойно. Има случай в които сърцебиенето е нещо нормално в състоянието на човек, особено по време на бременност. Много бременни жени са го усещали, като в някои ситуации то може да бъде страшно и объркващо. Почти всеки човек получава сърцебиене от време на време. Повечето пъти сърцебиене при бременността не се случва поради една причина, а поради различни причини.

сърцебиене при бременност

Причини за сърцебиене при бременност?
Сърцебиене при бременност е често срещано явление. То може да се почувства без никаква привидната причина, особено когато жената е под стрес, упражнява физическа активност, чувства радост или тревога. Обикновено бременните жени може да имат чувство на задух, когато получат сърцебиене. То отминава няколко секунди по–късно и най–често се причинява от:
Повишен обем на кръвта в тялото – Тялото на бременна жена обикновено има до 50 % повече кръв от това на жената, която не е бременна. Това е необходимо, за да може организма на майката да задоволи нуждите от кръвоснабдяване на бебето. Засиленият обема на кръвта циркулира в кръвоносната система и това означава, че сърцето ще трябва да работи повече, отколкото в нормално състояние. Като резултат от това се появява сърцебиене при бременност.
Прогестерон – Хормонът прогестерон става много концентриран в тялото на бременна жена. Този хормон е отговорен за настъпването на различни емоционални и физически промени. Един от ефектите на увеличения прогестерон е ускоряването на сърдечния ритъм. Това дава възможност за достатъчна циркулация на кръвта. Пулсът е по–бърз от обикновено, а това може да доведе до сърцебиене при бременност.
Продукти с кофеин – Понякога сърцебиенето може да бъде резултат от висок прием на кофеин. Кофеинът е преобладаваща съставка в редица храни като шоколад, бисквитки, сладки и газирани напитки. Ако кофеинът е основната причина за сърцебиенето, намалете приема му или дори го отстранете от вашата диета при бременност.
Емоционални реакции – Дали сте бременна или не, сърцебиенето може да споходи всеки. Понякога се смята, че  появата на сърцебиене при бременност може да бъде резултат от тревожност, стрес, шок, нервност, физическо пренапрежение или страх. Ако вашето сърцебиене е резултат от стрес, трябва да положите усилия за намаляване на ситуациите, които причиняват стрес или в компанията на тези, които предизвикват стрес. Вземете дълбоки вдишвания и се отпуснете. Пренаталната йога и масаж може също да се окажат много полезни.

Да се тревожа ли ако имам сърцебиене при бременност?
В някои случаи появата на сърцебиене при бременност може да бъде симптом на по–активни щитовидната жлеза, състояние, известно като хипертиреоидизъм. Хипертиреоидизмът може да представлява заплаха за здравето за нероденото дете, така че е важно за вас да получите диагноза веднага и да се подложите на подходящо лечение за управление на състоянието.
В не толкова много случаи сърцебиене при бременност, което идват заедно с недостиг на въздух може да бъде симптом на сърдечна аритмия – необичаен сърдечен ритъм. Ще трябва да действате незабавно, ако имате такова сърцебиене през бременността, потърсете вашия