Прегледана и обновена на 02-04-2018

Какво трябва да знаем за появата на болки в гърдите при бременност!
Много неща могат да предизвикат болки в гърдите при бременност и е важно да се има предвид, че една бременна майка неизбежно ще изпитва различни болки по време на бременността. Болката в гърдите, макар и страшна на моменти, не е задължително да е винаги опасна. Тя може да бъде причинена от някои храни, или може да бъде знак, че нещо друго е много погрешно. Ако изпитвате болки в гърдите при бременност, не трябва да чакате, а да се свържете възможно най–скоро с вашия лекар.

Какви са най–честите причини за болки в гърдите при бременност?
Киселини: Тези болки може да бъдат причинени от лошо храносмилане, газове или ядене на определени храни. Ако сте страдали от киселини преди бременността, е важно да обсъдите това с вашия лекар. Ако приемате добавки с желязо, не приемайте антиациди в същото време, защото антиацидите могат да повлияят способността на тялото да абсорбира желязото.
Храносмилане: Стомашното неразположение възниква, когато газовете са в капан в стомаха ви. Това може да причини силни болки в гърдите при бременност (и не само) за продължителни периоди от време, така че е важно да избягвате храни, които ви причиняват лошо храносмилане. Симптомите на лошото храносмилане и киселините често се влошават след 27–та седмица на бременността.
Натиск от страна на бебето: бебето расте, тялото ви се преобразува. По време на тази трансформация натискът върху вашите ребра или диафрагмата може да предизвика болки в гърдите при бременност.
Стрес: Освен че причинява напрежение в мускулите, стресът може да предизвика силна болка в гърдите. Разберете какво причинява стрес и го елиминирайте от ежедневието си, ако е възможно.
Гърди: С всяка изминала гестационна седмица от бременността гърдите ви ще стават все по–големи. Това може да предизвика недостиг на въздух или гръдна болка.
Астма: Ако имате астма от преди, бременността вероятно ще предизвика влошаване на симптомите, което ще направи трудно нормалното дишане след обичайните дейности. Също така може да усетите болки в гърдите при бременност. Говорете с вашия лекар, за да се уверите, че медикаментите за вашата астма са подходящи за вас, докато сте бременна.
Разширяване на гръдния кош: С всеки месец от вашата бременност, гръдния ви кош се разширява. Това може да предизвика леко напрежение или дори силни болки в гърдите при бременност. Тъй като бебето ви става по–голямо и започва да оказва натиск върху вашите мускули, ребра и диафрагмата, недостигът на въздух се влошава и това причинява болки в гърдите през този етап от бременността.

болки в гърдите при бременност

По–сериозни причини за болки в гърдите при бременност са:
Докато повечето болки в гърдите при бременност са нормални и не са опасни, някои видове болка могат да посочат и по–сериозни проблеми.
Дълбока венозна тромбоза: Тромбозата е медицински термин за кръвен съсирек, който се появява във вена или артерия. В случаите на тромбоза на дълбоките вени краката могат да се усещат горещи и вероятно ще се надуят много. Можете също така да изпитате болка или чувство на тежест при изправяне или ходене. Дълбока венозна тромбоза е сериозно състояние — ако има съсирек – той може да се откъсне и  да пътува през тялото ви, докато достигне в белите дробове, което води до живото застрашаващо състояние, известно като белодробна емболия. Вие сте в по–голям риск за това усложнение, ако пушите, ако сте на възраст над 35, ако имате сърдечни или белодробни заболявания, ако сте с наднормено тегло, или ако носите повече от едно бебе.
Коронарна болест на сърцето: Това се случва, когато има натрупване на плака в артериите, което ги стеснява и съответно ограничава притока на кръв към различни части от тялото. Това може да предизвика болки в гърдите при бременност. Това може да се случи дори на жени, които не изпитват допълнителен стрес от бременността. Това състояние ви поставят в риск от инфаркт, и вие трябва да го обсъдите с вашия лекар. Отново, ако сте с наднормено тегло, рискът е повишен.
Инфаркт: Основният симптом на сърдечна атака е болка или дори тежък дискомфорт в центъра на гръдния кош. Други признаци включват замаяност, затруднено дишане, изтръпване на крайниците и студена пот по кожата. Както с дълбока венозна тромбоза и исхемична болест на сърцето, два от основните рискови фактори са тютюнопушенето и затлъстяването.
Вродена болест на сърцето: Сърдечните шумове и другите признаци на сърдечна болест са доста разпространени сред бременните жени.. Ако имате фамилна анамнеза за сърдечно заболяване, се уверете, че вашият лекар е наясно с него, особено ако сте над 35–годишна възраст.

Лечение на болки в гърдите при бременност
Ако вашата болка в гърдите е тежка, продължителна или придружени от недостиг на въздух, замаяност и слабост, вие трябва да се свържете с лекар незабавно. Лечението може да включва това да се уверите, че приемате достатъчно витамини и хранителни вещества, особено желязо, калций и магнезий. Също така посещаване на класове по йога или практикуване на някаква друга техника на облекчаване на стреса може да намали появата на болки в гърдите при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Отоци на Краката при Бременност

Previous article

Херния

Next article