Прегледана и обновена на 02-04-2018

Какво трябва да знаем за появата на болки в гърдите при бременност!
Много неща могат да предизвикат болки в гърдите при бременност и е важно да се има предвид, че една бременна майка неизбежно ще изпитва различни болки по време на бременността. Болката в гърдите, макар и страшна на моменти, не е задължително да е винаги опасна. Тя може да бъде причинена от някои храни, или може да бъде знак, че нещо друго е много погрешно. Ако изпитвате болки в гърдите при бременност, не трябва да чакате, а да се свържете възможно най–скоро с вашия лекар.

Какви са най–честите причини за болки в гърдите при бременност?
Киселини: Тези болки може да бъдат причинени от лошо храносмилане, газове или ядене на определени храни. Ако сте страдали от киселини преди бременността, е важно да обсъдите това с вашия лекар. Ако приемате добавки с желязо, не приемайте антиациди в същото време, защото антиацидите могат да повлияят способността на тялото да абсорбира желязото.
Храносмилане: Стомашното неразположение възниква, когато газовете са в капан в стомаха ви. Това може да причини силни болки в гърдите при бременност (и не само) за продължителни периоди от време, така че е важно да избягвате храни, които ви причиняват лошо храносмилане. Симптомите на лошото храносмилане и киселините често се влошават след 27–та седмица на бременността.
Натиск от страна на бебето: бебето расте, тялото ви се преобразува. По време на тази трансформация натискът върху вашите ребра или диафрагмата може да предизвика болки в гърдите при бременност.
Стрес: Освен че причинява напрежение в мускулите, стресът може да предизвика силна болка в гърдите. Разберете какво причинява стрес и го елиминирайте от ежедневието си, ако е възможно.
Гърди: С всяка изминала гестационна седмица от бременността гърдите ви ще стават все по–големи. Това може да предизвика недостиг на въздух или гръдна болка.
Астма: Ако имате астма от преди, бременността вероятно ще предизвика влошаване на симптомите, което ще направи трудно нормалното дишане след обичайните дейности. Също така може да усетите болки в гърдите при бременност. Говорете с вашия лекар, за да се уверите, че медикаментите за вашата астма са подходящи за вас, докато сте бременна.
Разширяване на гръдния кош: С всеки месец от вашата бременност, гръдния ви кош се разширява. Това може да предизвика леко напрежение или дори силни болки в гърдите при бременност. Тъй като бебето ви става по–голямо и започва да оказва натиск върху вашите мускули, ребра и диафрагмата, недостигът на въздух се влошава и това причинява болки в гърдите през този етап от бременността.

болки в гърдите при бременност

По–сериозни причини за болки в гърдите при бременност са:
Докато повечето болки в гърдите при бременност са нормални и не са опасни, някои видове болка могат да посочат и по–сериозни проблеми.
Дълбока венозна тромбоза: Тромбозата е медицински термин за кръвен съсирек, който се появява във вена или артерия. В случаите на тромбоза на дълбоките вени краката могат да се усещат горещи и вероятно ще се надуят много. Можете също така да изпитате болка или чувство на тежест при изправяне или ходене. Дълбока венозна тромбоза е сериозно състояние — ако има съсирек – той може да се откъсне и  да пътува през тялото ви, докато достигне в белите дробове,