Прегледана и обновена на 11-12-2016

Много жени при първа бременност се питат какво се има в предвид под лунарни месеци при бременност. В тази статия ще разкажем повече подробности за това какво трябва да знаем за лунарните месеци по време на бременност.

Объркани ли сте какво е лунарен месец, гестационна седмица и каква е продължителността на бременността. Ако сте объркани, не сте сами. Повечето хора говорят, че бременността е разделена на три триместъра или общо 9 месеца. От друга страна също така повечето доктори казват, че бременността е дълга 280 дни, 40 гестационни седмици или общо 10 месеца. Май още повече се объркахте!

Какво е лунарен месец при бременност?
Пренаталното развитие често се измерва в лунарни месеци. Може да се каже, че лунарните месеци са приети за стандарт и заедно с гестационната седмица са универсално средство за отчитане на бременността. Всички лунарни месеци при бременност са по 4 седмици и са общо точно 28 дни (4 седмици x 7 дни = 28 дни). Всяка седмица по време на бременността се казва гестационна седмица. Както знаете бременността трае точно 280 дни или това са точно 10 лунарни месеца.

Първия лунарен месец при бременност всъщност започва от първия ден на последната менструация на жената. Въпреки, че тя вероятно не забременява точно в този ден, защото нейната овулация е около 2 седмици по късно броенето започва от този ден!

Да обобщим (виж снимката):
– Бременността в дни: 280 дни
– Бременността в седмици: 40 гестационни седмици
– Бременността в лунарни месеци: 10 месеца
– Бременността в календарни месеци: 9 месеца
– Бременността в триместри: 3 триместъра

лунарни месеци при бременност

Може да погледнете следните свързани ресурси в Bremennost.bg които дават информация за:

Без значение как се измерва бременността, дори и най–добре оценената дата на термина, може да се окаже неточна. Важното е да не се притеснявате и без значение дали знаете какво точно представляват всички лунарни месеци при бременност знайте, че вашето бебе ще се роди, когато той или тя е готова!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?