Прегледана и обновена на 10-10-2019

Този статия дава информация за многоплодна бременност, а именно Бременност по месеци с Близнаци, ако желаете да научите за едноплодна бременност посетете Бременност по месеци.

Бременността е невероятно вълнуващо изживяване за всяка една двойка по целия свят, тъй като те се подготвят да посрещнат нов живот с нарастващо очакване и трепет. Бременност по месеци с близнаци е изключително сложна тема, защото има много специфики по време на прогресията на развитието на бебетата и майката. От решаващо значение е двойките да проучат тези специфики, така че да могат да се подготвят емоционално и физически и в крайна сметка да знаят какво да очакват. Интересен аспект на многоплодната бременност е, че при нея се наблюдават крайни различия при сравняването на всяка една седмица спрямо предходната или следващата. Една гестационна седмица от бременността може да бъде изключително спокойно и без симптоми, докато следващата може е доста интензивна и напрегната.

бременност по месеци с близнаци

Как протича една бременността по месеци с близнаци?
Първи месец с близнаци (1, 2, 3 и 4 гестационна седмица с близнаци) : В рамките на първите четири седмици от бременността с близнаци тялото не претърпява голямо количество промени. Това, което започва да се пресрочен обаче е, че хормоните, които организма на жената обикновено произвежда от забременяване, започват да се освобождават с ускорена скорост. Това е нужно защото двете оплодени яйца започват да се подготвят за предстоящото си развитие в бебета. През първите 4 седмици – оплодените яйцеклетки се придвижват през маточните тръби, имплантират се в матката и започват бурно деление на клетките си и образуване на амниотични торбички. Обикновено жените не разбират веднага, че са бременни. Размер на ембрионите: 0,1-0,2 мм.

Втори месец с близнаци (5, 6, 7 и 8 гестационна седмица с близнаци): Сега е времето, когато жената е забелязала промени в месечния си цикъл и решава да направи тест за бременност. На този етап започват прояви на първите признаци на новото ви състояние. Най-честите са увеличаване на апетита и умора. Това се дължи на количеството енергия под формата на глюкоза, от която тялото се нуждае, за да подкрепи развитието на плода. С развитието на два фетуса вместо един, тази потребност от енергия се удвоява, като по този начин увеличава нуждата от храна още повече. Обикновено жените няма да отговорят веднага на повишения си апетит от страх, че ще натрупат много тегло още от началото! Поради не получаване на адекватни хранителни вещества в тялото, жените може да започнат да се чувстват много уморени. Често срещано явление, което също идва в този период от време, е честото уриниране. Това се дължи отчасти на типичното увеличаване на водния прием на жените по време на бременността им. Матката също оказва естествен поставя натиск върху пикочния мехур, тъй като се увеличава по размер. И накрая, на тази фаза от бременността, се появява и класическото сутрешно гадене, което прави жената да се чувства много зле сутрин, а понякога дори и през целия ден. По отношение на близнаците, всички горепосочени симптоми са допълнително утежнени. По време на тези етапи от бременността е много важно да започнете консултации с лекар, за да се уверите, че прогресията през различните стадии на бременността протича гладко и естествено. Размер на бебетата в края на този месец: около 2 см всяко с големина на грахче.

– Трети месец с близнаци ( 9, 10, 11, 12 и 13 гестационна седмица с близнаци): През този месец симптомите на бременността от предходния се засилват доста. Причината за това се дължи на факта, че органите на бебетата започват да се развиват с бързи темпове и по този начин е необходимо много голямо количество енергия. Гладът ви ще се увеличи драстично, а енергията ви все ще спадне рязко. На този етап често се установява анемия на майката, защото много от кръвните й клетки се отклоняват, за да се погрижат за нуждите на близнаците. Интересна положителна промяна през този месец е подобряването на красотата и тонуса на кожата. Най-неприятната нова промяна е, че бебетата ще заемат доста съществено пространство в коремната кухина и ще създадат много неудобства на вършените органи на майката. Ще се увеличи чувството ви за подуване и напълняване. Опъването на кожата ви, може да доведе до образуването на стрии при бременност. Те често се образуват в области като корема, гърдите, бедрата и кръста. Този проблем може да се реши с подходящи кремове. Размер на бебетата в края на този месец: дължина 6-7 см и тегло 20 гр всяко.

Четвърти месец с близнаци (14, 15, 16 и 17 гестационна седмица с близнаци): 14 гестационна седмица е важна точка в развитието на бременността с близнаци, през която тялото на жената започва да показва външни признаци, че вътре в него има две растящи човешки същества. Органите в телата на близнаците са почти напълно развити и изискват все повече хранителни вещества. Разбира се, най-очевидният и основен външен признак при бременност с близнаци в този момент е огромното увеличение на размера на корема на майката. Сега, когато бебетата са с напълно развити органи и кожна тъкан, те започват да трупат интензивно тегло в матката. В резултат на това много жени през тези гестационни седмици стават много по-либерални когато избират какво да облекат. Увеличаването на теглото също така за съжаление води до някои странични ефекти като болки в долната част на гърба, по-чести спазми и най-лошите от всички – силно главоболие, киселини и запек. Поради тези причини, много жени виждат този месец като един от най-тежките за цялата бременност. Размер на бебетата в края на този месец: дължина 10-11 см и тегло 27 гр всяко.

Пети месец с близнаци (18, 19, 20 и 21 гестационна седмица с близнаци): Сега вече осезаемо можете да почувствате децата си. Можете да усетите ритането на бебетата, които продължават да растат в корема ви. Бебетата също така започват да придобиват чувството за осъзнатост и да чуват с техните развиващи се уши – звуци от тялото на майката и от средата извън него. Има нещо наистина забележително в този конкретен времеви диапазон на бременността с близнаци, а именно съгласуването на самите близнаци. На този етап движенията и особености на бебетата започват да се синхронизират и те започват да развиват характеристиките, които ще направят очевиден фактът след раждането, че децата са близнаци. По отношение на самата майка, няма много драстични промени физически. Важно е да се отбележи, че монотонността на бременността може да започне да оказва сериозен психологически натиск над майката и е от решаващо значение тя да получи подкрепа от съпруга си или от другите членове на семейството, така че да остане положително настроена и да продължи да взима умни решения за нейното здраве и това на бебето. Размер на бебетата в края на този месец: дължина 15 см и тегло 40 гр всяко.

Шести месец с близнаци (22, 23, 24, 25 и 26 гестационна седмица с близнаци): Ако вече сте достигнали този месец на бременността – това означава, че сте изминали успешно половината път. Важен крайъгълен камък в тази фаза е, че бебетата стават много по-независими от подкрепата, която майка им преди това им е предоставяла, независимо дали е кислород или амниотична течност. Телата им стават още по-развити като придобиват уникални характеристики като собствени пръстови отпечатъци. С течение на времето, жената ще продължи да изглежда все по-уморена от бременността. Независимо дали това е под формата на обезцветяване на кожата, грозни стри, подуване и отоци на различни части от тялото, е важно жената да не изпада в кризи на духа. От решаващо значение, е тя да получава подкрепа от членовете на семейството и приятелите си, за да се запази оптимистична и спокойна за бъдещето. Размер на бебетата в края на този месец: дължина 30 см и тегло 500 гр всяко.

Седми месец с близнаци (27, 26, 27 и 30 гестационна седмица с близнаци): На този етап бебетата приближават края на цикъла си на развитие и майката започва да мисли за това кога ще започне да има контракции и как да разпознае ранните признаци на раждане. Сега започват подготвителните контракции Бракстън-Хикс, които имат за цел да тренират тялото за родилния процес. Те са кратки и леки и не трябва да ви тревожат, а да се посрещат с любопитство и трепет. Трябва да следите всяка промяна в състоянието си и да я свеждате до знанието на лекаря си. Този етап за много от бременностите с близнаци – е последен. Повечето многоплодни бременности приключват с преждевременно раждане, което не бива да ви тревожи, защото с адекватна медицинска грижа и ако се наложи престой в кувьоз – децата имат напълно нормално развитие и живот. Сега се засилват болките в различни части на тялото ви, заради тежестта на децата и заради вашето повишено телесно тегло. Много от обичайните дейности за майките стават много по-трудни. Размер на бебетата в края на този месец: дължина 35 см и тегло 850 грама всяко.

Осми месец с близнаци (31, 32, 33, 34 и 35 гестационна седмица с близнаци): Наблюдаването на бебета близнаци в този стадий на бременността, може да бъде наистина забележително, тъй като може да се види колко подобни са двете телца. Бебетата вече имат развити костни структури и изглеждат по-малко “затворени” в амниотичната си торбичка. Бременността е много напреднала и изтощителна за майката на този етап, така че повечето лекари препоръчват бременните да получават много почивка и да остават в леглото през по-голямата част от деня и да се въздържа от активна работа, което включва правене на неща около дома, пазаруване и физически упражнения. Размер на бебетата в края на този месец: дължина 400 см и тегло 1500 грама всяко.

Девети месец с близнаци ( 36, 37, 38 39 и 40 гестационна седмица с близнаци): Тази точка по същество е завършването на бременността с близнаци. Майката обикновено е изключително изтощена, уморена и нетърпелива за раждането. Бебетата са натрупали съществено тегло ви оказват огромен натиск върху тялото на бременната, карайки я да иска всичко да свършва Въпреки това има някои много важни довършителни щрихи, които се случват в матката ви, които трябва да осигурят здравословно и успешно раждане на бебетата. Мъниците придобиват имунната си система на този етап, което е изключително важно, когато те излязат от тялото на майка си и влязат в контакт с чуждото въздушно обкръжение. Развитието на бебетата също така сигнализира на гърдите на бременната да започват да отделят мляко. На този етап е много важно майката и бащата на бъдещите близнаци да седнат и да обсъдят някои подробности по отношение на бъдещите си деца. На първо място – да решат какво ще бъде раждането – дали секцио или естествено раждане, което става с помощта на гинеколога. Също така е много важно да се мисли за непосредственото нарастване на отговорността, която ще бъде падне върху родителите като например дълги нощи без нормален сън, за да се грижат за новородените и да се гарантира, те са напълно адекватно посрещнати в новата среда. Размер на бебетата в края на този месец: дължина 45 см и тегло 2000 гр всяко.

Раждане на близнаци! Най-накрая! Достигате пика на срещата с бебетата си. Това е наистина вълшебен момент за майката и бащата, тъй като те вече могат да видят невероятните прилики между близнаците си и да видят как реагират на всичко ново и непознато за първи път извън матката. Не можем обаче да забравим тежкото начинание, което трябва да бъде преминато, за да стигне до заветната среща – а именно самото раждане. То е много „болезнен“ процес, без значение колко лекарства се използват, както във физически, така и емоционален аспект, но в рамките на секунди след раждането на бебетата, всичко добива бледност и нищожност в преклонение пред красивите животи, доведени на този свят. Размер на бебетата в края на този месец: дължина 50 см и тегло 2700 гр всяко.

Повечето жени са съгласни, че процесът на износване на близнаци е изключително тежък и изисква огромно количество смелост и постоянство. Но с точното количество подкрепа, воля и надежда, това със сигурност може да бъде едно от най-уникалните преживявания в целия ви живот!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Болка при секс

Previous article

Перименопауза

Next article