33 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :) !!! Разказваме за 33 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако носите само едно бебенце, то прочетете първо друга статия – 33 гестационна седмица.

Реално ви сте на прага на раждането на вашите близнаци и именно между 33 и 36 седмица многоплодната бременност завършва при голям процент от жените. Вие сте на прага на девети лунарен месец (вижте Лунарни месеци при бременност), вече сте изтощена, уморена и нетърпелива всичко да приключи и бебетата ви да дойдат на бял свят. Въпреки това – 33 гестационна седмица е важна, защото има някои много значими довършителни щрихи, които се случват в матката, които осигуряват успешното раждане на децата ви. Бебетата придобиват имунните си системи на този етап, което е изключително важно, когато те излизат от утробата ви и влязат в контакт с чуждото въздушно обкръжение. Тялото ви получава сигнали и започва да произвежда по малки количества мляко. Добре е на този етап да обсъдите с партньора си някои важни въпроси. На първо място трябва да решите за раждането – дали да бъде секцио или нормално вагинално раждане, което ще трябва да се обсъди с лекаря ви. Един неправилен избор може да наруши шансовете на близнаците за оцеляване. Също така е много важно да се обмисли за отговорността, която ще падне върху родителите за отглеждането на две беззащитни бебета на веднъж, за да се гарантира, че те ще попаднат в спокойна и сигурна среда, без напрежение.
Не трябва да забравяме и краят на начинанието: самото раждане. Това е много болезнен процес, без значение колко лекарства се прилагат на жената, както физически, така и емоционално, но бъдете спокойни, защото всичко ще мине и в рамките на няколко секунди след раждането на бебетата, ще бъдете обхванати от еуфория и умиление, че два красиви живота са били доведени на бял света и че всичко си е заслужавало в името на това.

33 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 33 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Въпреки че темповете на растеж на вашите близнаци може да имат лек спад, в сравнение с предишните седмици, тяхното развитие ще продължи по няколко сложни начина:
Тенденциите за оцеляване започват да взимат превес, тъй като телата на малките ви непрекъснато репетират всички необходими действия, които ще ги държат живи навън. Дишането в амниотичната течност, опитате да я преглъщат, както и да смученето на палеца са това, което го прави очевидна за лекарите готовността им да оцелеят извън матката ви. Ако родите малките си и забележите червени петна или дори мехури по ръцете им, те обикновено са резултат от този безкраен всмукателен рефлекс.
Втвърдяването на костите ще бъдат напълно завършени сега. Степента на гъвкавост на костите е от съществено значение, за да се позволи лесно преминаване през родилния канал.
Лудориите и движенията на бебетата ще претърпят лек спад, защото те вече нямат място. Всяка липса на движение за дълго време обаче трябва да бъде доведена до знанието на лекаря ви незабавно.
Около 33 гестационна седмица от бременността, малките ви ще бъдат толкова големи, колкото ананаси. Височината им ще бъде около 41-43 см и ще тежат около 1,6-1,8 кг.

Какви са промените, които настъпват при майката в 33 гестационна седмица с близнаци?
33 седмица от бременността ще доведе до някои промени в тялото ви, които ще променят начина, по който се движите обикновено, което ще се съчетае и с връщане на някои стари болежки:
Отоците са един от постоянните оплаквания на всички бременни жени. Рядко ще има част от тялото, която да не е била подута през тази седмица. Задържането на вода и циркулацията на кръвта са основните виновници за подуване на тялото и една от разочароващите последици от подуването е наличието на изтръпване в засегнатите области. Жените, които живеят заседнал начин на живот често се сблъскват с този проблем, обаче – той може лесно да бъде решен чрез промяна на позата по-често през деня.
Коремът ви вече е доста огромен. В 33 седмица от бременността вашето движение ще наподобява движенията на пингвините. Ще се клатушкате много. Наличието на голям корем и променящата се структура на тялото ви кара походката и позата ви да се пригодят, за да се движите ефективно. Нещата допълнително се влошават и от разхлабените стави и сухожилия в резултат на хормоните.
Освен изтръпването, което е резултат от притискането на нервите вследствие на отоците, има и много специфична болка, която настъпва поради същата причина. Важен нерв в долната част на гръбнака ви, който се спуска и по краката ви е силно натоварен и причинява сериозен дискомфорт на бременните жени.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 33 гестационна седмица?
Тялото ви поема много голям товар през 33 гестационна седмица от бременността. Увеличаващото се тегло на близнаците може да причини влошаване на симптомите и през този период:
Почивайте и не се отдавайте на натоварващи дейности в последния триместър на бременността. Дори да спазвате това обаче – може да има случаи, когато да забележите, че от вас капе в пот и чувствате изключителна горещина. Може да си мислите, че имате температура или някаква друга болест, но това не е така. Причината за такъв симптом е вашият повишен метаболизъм в този стадий на бременността. Тъй като всички метаболитни процеси са екзотермични, цялата топлина, която се освобождава вътре, излиза от тялото, причинявайки повишаване на температурата и чувство за горещина през цялото време. Носете памучни и свободни дрехи.
Бременността може да ви накара да забравяте важни неща постоянно. Тя може да породи и спонтанно главоболие в случайни периоди през деня. Хормоните са основен виновник, както и продължителната дехидратация. Стресът също може да бъде силен фактор, както и всяка липса на почивка може да влоши нещата.
Повечето бебета могат да слязат ниско в матката и да променят позицията си. Това може да доведе и до замаяност, което ще ви накара да се почувствате допълнително уморени и изтощени.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 33 гестационна седмица?
До сега коремът ви ще е нараснал доста и това ще направи движенията ви по-трудни. Брейктън-Хикс контракциите ще продължат както преди, карайки ви да бъдете много внимателни към всяка промяна с корема ви.
Ултразвук в 33 гестационна седмица с близнаци:
Ако ви направят ултразвук през тази седмица, ще забележите, че вашите бебета ще държат очите си отворени. През тази седмица се проверява правилното развитие и позиция на бебетата.

Какво да ядете в 33 гестационна седмица?
Нуждата от богати на калций храни може да стане по-силна през тази седмица, тъй като развитието на бебетата ви се фокусира интензивно върху втвърдяването на костите им до пълния им капацитет. Във вашата диета трябва да бъдат включени храни с фибри като сливи, ябълки и други плодове. Трябва да избягвате да ядете пикантни храни и приемът на вода трябва да е оптимален за борба с дехидратацията, намаляването на киселините, както и поддържането на доброто храносмилане.

Съвети за грижа за бременността в 33 гестационна седмица с близнаци:
Ето няколко съвета при бременност с близнаци, които ще ви улеснят да се погрижите за бременността си през тази седмица:
– Съхранявайте чанта, приготвена за болницата с всичко, което ви е нужно за вас и бебетата по време на раждането и престоя след това.
– Можете да се отдадете на секс, тъй като това може да е последната седмица, в която актът е безопасен и благоприятен за вас за доста дълго време напред.
– Избягвайте да спите по гръб, тъй като това може да постави по-голям натиск върху сърцето ви.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/33-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://www.checkpregnancy.com/twin-pregnancy-symptoms-facts/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация