Прегледана и обновена на 01-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Тази  публикация описва 6 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако имате едноплодна бременност то тогава се прехвърлете на 6 гестационна седмица.

Сравнително малко жени могат да получат потвърждение, че очакват повече от едно бебета в 6 гестационна седмица на бременността. Ако все пак лекарят ви ви съобщи новината – това може да ви причини възторг, но и да ви притесни. Важно е да бъдете спокойни и да се информирате добре какво ви предстои.

6 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 6 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Лицевите черти на бебетата започват да стават по-ясни – започва образуването на ушите и носовете, заедно с леко подобие на устните. Белият дроб е един от последните органи, които се образуват в процеса на растеж на плода, но първоначалните им тъкани се сливат в едно точно в този момент. Червата започват да се оформят, появяват се и зачатъците на ръцете и краката. Оформя се началото на хипофизната жлеза, заедно с останалата част от мозъка, съчетано с поддържаща костна структура и мускули. Това бързо развитие води до това сърцето на бебетата да започне да бие почти двойно в сравнение със скоростта на сърцето на майката. Дори и при цялото това бързо развитие, което се случва при плода, бебетата не са по-големи от грахово зърно, с дължина около половин сантиметър.

Какви са промените, които настъпват при майката в 6 гестационна седмица от бременността с Близнаци?
Тъй като бебетата вътре във вас започват да се развиват и растат с ускорен темп, тялото на майката ще започне да реагира на всичко случващо се. Разнообразието от хормонални колебания не само ще предизвика контрасти в настроението ви, но може да доведе и до куп промени, които ще се проявяват физически като: умора, гадене, подуване на корема и спазми. Някои жени може да забележат капки кръв от влагалището дори на този етап от бременността. В повечето случаи това е нормално, но може да се посочи и наличието на бременност, при която ембрионът не се е имплантирал правилно в матката. Ако кървенето остане или се влоши, може да подсказва риск от спонтанен аборт.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 6 гестационна седмица?
Признаците на бременността с близнаци са по-изявени в сравнение с предишните седмици. Няма причина да се притеснявате, ако не ги изпитате с такава силна интензивност.

– Гаденето има тенденция да се влоши точно около този момент.
– Подуването на стомаха и усещането за пълнота в корема също е обичаен симптом, които изпитват бременните жени с повече от едно бебета.
– Повишеното кръвообращение в тялото ще накара гърдите ви да бъдат още по-напрегнати и много болезнени. Носенето на неподходящи или стегнати дрехи може да влоши този симптом.
– Хормонът HCG започва да се увеличава значително в организма ви, което в крайна сметка води до повишен натиск върху пикочния ви мехур и необходимост от често пишкане. Запекът също може да бъде възможно усложнение, с което обикновено се сблъскват жените, които нямат подходящ прием на вода и влакнести хранителни продукти по време на този етап от бременността си.
– Всички тези промени в съчетание с натоварване на организма за доставка на всичко, необходимо за изграждането на двете бебета едновременно – може да ви направи доста уморени и с изчерпани сили, дори след най-простите дейности.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 6 гестационна седмица?
В 6 гестационна седмица от бременността с близнаци – коремът ви може да не е много видим. Все още е рано да бъде изпъкнал-в края на краищата, вашите бебета са с размер на грахчета!

Ултразвук в 6 гестационна седмица с близнаци
За жените, на които все още не са успели да потвърдят дали са бременни с няколко бебета или не, 6-тата седмица може да бъде доста ползотворна за получаване на категоричен отговор. Въпреки че наличието на отделните амниотични торбички може да се установи на около 4 седмици, при повечето жени това се вижда ясно след като те завършат 6 седмици от бременността.

Какво да ядете в 6 гестационна седмица при бременност с близнаци?
Една от най-големите изненади за жени, които са бременни с близнаци е внезапната промяна в апетита им. За правилното развитие на бебетата трябва да обогатите диетата си със здравословни храни в разумни количества и да избягвате преяждане.

Разширяването на матката заради двете бебета, които растат в нея и правят място за себе си, може да повлияе и на стомаха ви, което да доведе до повишени случаи на киселини. Съчетано със запек, това може да бъде абсолютно дразнещо за бременната. Подходящ прием на течности през целия ден и включването на хранителни продукти с фибри, може да контролира неприятните странични ефекти.

Съвети за грижа за бременността в 6 гестационна седмица
Грижите за тялото ви, което минава през куп промени, трябва да бъде вашият основен приоритет, след като сте бременна:

Отидете на първия си пренатален преглед, ако още не сте го направили. Този етап е важен за провеждане на многобройни тестове, които да гарантират, че бременността ви няма да развие някои усложнения.
Придържайте се към лек режим на упражнения.
Хапвайте си по-често на по-малки порции вместо обичайните 3-големи порции. Повишената честота на хранене може да запази глада си в проверка, и малките количества може да намали шансовете да се почувствате подути или дори склонността към киселинност.
Приемайте пренатални витамини. Забавянето на консумацията на хранителни добавки за бременни може да бъде катастрофално за растежа и развитието на бебетата., особено приема на фолиева киселина. Всяка липса на хранителни вещества на този етап може да доведе до раждане на дете с нарушения в развитието или дори със сериозни вродени дефекти.

Източници използвани при изготвянето на 6 гестационна седмица при бременност с близнаци:
https://parenting.firstcry.com/articles/6-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

5 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

7 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article