Прегледана и обновена на 01-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Тази  публикация описва 6 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако имате едноплодна бременност то тогава се прехвърлете на 6 гестационна седмица.

Сравнително малко жени могат да получат потвърждение, че очакват повече от едно бебета в 6 гестационна седмица на бременността. Ако все пак лекарят ви ви съобщи новината – това може да ви причини възторг, но и да ви притесни. Важно е да бъдете спокойни и да се информирате добре какво ви предстои.

6 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 6 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Лицевите черти на бебетата започват да стават по-ясни – започва образуването на ушите и носовете, заедно с леко подобие на устните. Белият дроб е един от последните органи, които се образуват в процеса на растеж на плода, но първоначалните им тъкани се сливат в едно точно в този момент. Червата започват да се оформят, появяват се и зачатъците на ръцете и краката. Оформя се началото на хипофизната жлеза, заедно с останалата част от мозъка, съчетано с поддържаща костна структура и мускули. Това бързо развитие води до това сърцето на бебетата да започне да бие почти двойно в сравнение със скоростта на сърцето на майката. Дори и при цялото това бързо развитие, което се случва при плода, бебетата не са по-големи от грахово зърно, с дължина около половин сантиметър.

Какви са промените, които настъпват при майката в 6 гестационна седмица от бременността с Близнаци?
Тъй като бебетата вътре във вас започват да се развиват и растат с ускорен темп, тялото на майката ще започне да реагира на всичко случващо се. Разнообразието от хормонални колебания не само ще предизвика контрасти в настроението ви, но може да доведе и до куп промени, които ще се проявяват физически като: умора, гадене, подуване на корема и спазми. Някои жени може да забележат капки кръв от влагалището дори на този етап от бременността. В повечето случаи това е нормално, но може да се посочи и наличието на бременност, при която ембрионът не се е имплантирал правилно в матката. Ако кървенето остане или се влоши, може да подсказва риск от спонтанен аборт.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 6 гестационна седмица?
Признаците на бременността с близнаци са по-изявени в сравнение с предишните седмици. Няма причина да се притеснявате, ако не ги изпитате с такава силна интензивност.

– Гаденето има тенденция да се влоши точно около този момент.
– Подуването на стомаха и усещането за пълнота в корема също е обичаен симптом, които изпитват бременните жени с повече от едно бебета.
– Повишеното кръвообращение в тялото ще накара гърдите ви да бъдат още по-напрегнати