Бременност

5 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Обновена: 01-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Статията 5 гестационна седмица от бременността с Близнаци е насочена за жени с многоплодна бременност, ако не сте бременна с близнаци, то може би желаете да научите за едноплодна бременност, затова прочетете публикацията 5 гестационна седмица.

Знаейки, че бременността ви е потвърдена със сигурност, 5-та гестационна седмица ще бъде момент на много промени в тялото, особено ако сте бременна с две бебета. Този етап може да е малко разочароващ и да бъде придружен с нервност и тревожност от предстоящото. Знаейки как бебетата растат във вас – ще бъдете подготвени за това, което ви очаква и така ще можете да бъдете по- спокойни и уверени.

5 гестационна седмица от бременността с близнациКак да разбера дали нося Близнаци?
Може би сте от тези родители, които са крайно нетърпеливи да разберат ранните признаци на бременността с близнаци. Това може да бъде възможно само ако близнаците се развиват в свои собствени отделни амниотични торбички. Откриването на сърдечния ритъм на този етап и отделеността им в матката може да бъдат трудни за потвърждаване на този етап, тъй като пулсовете на бебетата се обединяват помежду си.

Колко са големи бебетата в 5 гестационна седмица?
През 5 гестационна седмица от бременността с близнаци бебетата са с размер на малко по-голямо семе, но са с по-интензивно развитие в сравнение с предишната седмица. Ултразвукът може да разкрие форма на плода, подобна на попова лъжичка, която бавно ще вземе човешка форма през идните седмици. Покрити със слоеве от ендодерма, мезодерма и ектодерма, ембрионите започват да развиват различни части на тялото. Зъбите, космите, гениталните органи, ноктите, нервната система, кръвта, червата и много други части започват да се образуват постепенно.

Какви са промените на тялото на бременната на този етап?
За повечето жени това е етапът, когато ефектите от бременността започват да бъдат по-очевидни. Наличието на близнаци правят признаците на бременността значително по-осезаеми. Гаденето и позивите за ходене до тоалетната доста често започват да стават все по-силни. Гърдите започват да стават още по-чувствителни, защото хормоналните нива правят голям скок. Естрогенът и прогестерон започват бързо да се покачват в тялото, туй като реагират присъствието на бебетата във вас. Това също води до натрупване на мастните слоеве, както и тласък в кръвообращението към гърдите, което причинява нарастване на техния размер.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 5 гестационна седмица?
Признаците на бременността за жените, носещи близнаци на 5 седмици са доста по-силни в сравнение с жените, които очакват едно бебе:

Умора и изтощение: В сравнение с общата бременност, наличието на много бебета отнема доста ресурси от тялото на майката в областта на енергията, храненето и интензивността на симптомите. Всичко това може да ви накара да се почувствате изключително уморени и изтощени. Достатъчната почивка в съчетание с някои лесни упражнения трябва да ви помогне да влезете в час.

Често посещение на тоалетната: Наличието на повече от едно бебе има тенденция да направи матката доста по-голяма в рамките на по-кратък период от време. Това разширяване започва да притиска значително пикочния мехур, който вече е в състояние да задържа по-малко количество урина и се налага да пишкате много често.

Сутрешно гадене, което трае цял ден: При жените, носещи близнаци или дори повече от две бебета, сутрешното гадене се превръща в голям бич, тъй като усещането за гадене обикновено трае през целия ден.

Упорити стомашни киселини: Повече от едно бебе означава по-голяма матка, което означава, че може да има взаимодействие с други органи в тялото. Стомахът бива притиснат сериозно, което води до значителна киселинност. Появата на запек може да влоши това допълнително. Приемът на безопасни за бременни медикаменти антиациди и леката разходка след хранене може да намалят симптомите значително.

Запушен нос и кървене от носа: Когато кръвообращението се увеличава, това засяга всички части на тялото, включително носа. Това може да доведе до подуване на лигавицата му, запушване на носа и секретиране, а понякога дори и до кървене.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 5 гестационна седмица?
Ако трябва да сравните жена, бременна с едно дете, с жена, която е бременна с близнаци или с множество бебета, разликата в размера на корема може да бъде съвсем очевидна веднага. Не само, че коремът е по-голям, но и теглото, което жената ще натрупва по време на бременността също има тенденция да бъде по-високо в случай на бременност с повече от едно бебе. Лекарите ще проверяват и размера на матката, която, ако е по-голяма от обичайното, е ясен индикатор за наличието на няколко бебета.

Прави ли се ултразвук в 5 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Обикновено ултразвуков преглед не се провежда, докато не се навършат 11 седмици от бременността. Този етап е необходим, тъй като помага на лекарите да получат добра представа за датата на термина, както и да извършат всякакви допълнителни тестове, за да изключат наличието на проблеми с развитието.

Какво да ядете в пета гестационна седмица при бременност с близнаци?
Майките, които имат многоплодна бременност, обикновено имат сериозно увеличение на апетита. Трябва да продължите да ядете толкова, колкото ви е необходимо, но се придържайте към една здравословна диета все пак.

Съвети за грижа за бременността в 5 гестационна седмица:
– Говорете с вашия лекар и започнете да консумирате предписаните пренатални витамини редовно.
– Направете преглед на зъбите и изключете всички условия, които могат да усложнят бременността.
– Придържайте се към здравословна диета и започнете график за леки тренировки веднага.

Да бъдете бременна в 5-та гестационна седмица с близнаци е постижение само по себе си. Началните етапи на бременността могат да изглеждат твърде тежки, особено за майки които за първи път са бременни и то с две и повече бебета. Важно е да знаете, че неприятните симптоми ще преминат скоро и е препоръчително да останете спокойни и през настоящата 5 гестационна седмица от бременността с близнаци, защото е доказано, че вашето настроение се предава и на малките растящи чудеса във вас.

Източници:

1-2-3-4 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Предишна публикация

6 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.