Прегледана и обновена на 01-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Статията 5 гестационна седмица от бременността с Близнаци е насочена за жени с многоплодна бременност, ако не сте бременна с близнаци, то може би желаете да научите за едноплодна бременност, затова прочетете публикацията 5 гестационна седмица.

Знаейки, че бременността ви е потвърдена със сигурност, 5-та гестационна седмица ще бъде момент на много промени в тялото, особено ако сте бременна с две бебета. Този етап може да е малко разочароващ и да бъде придружен с нервност и тревожност от предстоящото. Знаейки как бебетата растат във вас – ще бъдете подготвени за това, което ви очаква и така ще можете да бъдете по- спокойни и уверени.

5 гестационна седмица от бременността с близнаци

Как да разбера дали нося Близнаци?
Може би сте от тези родители, които са крайно нетърпеливи да разберат ранните признаци на бременността с близнаци. Това може да бъде възможно само ако близнаците се развиват в свои собствени отделни амниотични торбички. Откриването на сърдечния ритъм на този етап и отделеността им в матката може да бъдат трудни за потвърждаване на този етап, тъй като пулсовете на бебетата се обединяват помежду си.

Колко са големи бебетата в 5 гестационна седмица?
През 5 гестационна седмица от бременността с близнаци бебетата са с размер на малко по-голямо семе, но са с по-интензивно развитие в сравнение с предишната седмица. Ултразвукът може да разкрие форма на плода, подобна на попова лъжичка, която бавно ще вземе човешка форма през идните седмици. Покрити със слоеве от ендодерма, мезодерма и ектодерма, ембрионите започват да развиват различни части на тялото. Зъбите, космите, гениталните органи, ноктите, нервната система, кръвта, червата и много други части започват да се образуват постепенно.

Какви са промените на тялото на бременната на този етап?
За повечето жени това е етапът, когато ефектите от бременността започват да бъдат по-очевидни. Наличието на близнаци правят признаците на бременността значително по-осезаеми. Гаденето и позивите за ходене до тоалетната доста често започват да стават все по-силни. Гърдите започват да стават още по-чувствителни, защото хормоналните нива правят голям скок. Естрогенът и прогестерон започват бързо да се покачват в тялото, туй като реагират присъствието на бебетата във вас. Това също води до натрупване на мастните слоеве, както и тласък в кръвообращението към гърдите, което причинява нарастване на техния размер.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 5 гестационна седмица?
Признаците на бременността за жените, носещи близнаци на 5 седмици са доста по-силни в сравнение с жените, които очакват едно бебе:

Умора и изтощение: В сравнение с общата бременност, наличието на много бебета отнема доста ресурси от тялото на майката в областта на енергията, храненето и интензивността на симптомите. Всичко това може да ви накара да се почувствате изключително уморени и изтощени. Достатъчната почивка в съчетание с някои лесни упражнения трябва да ви помогне да влезете в час.

Често посещение на тоалетната: Наличието на повече от едно бебе има тенденция да направи матката доста по-голяма в рамките на по-кратък период от време. Това разширяване започва да притиска значително пикочния мехур, който вече е в състояние да задържа по-малко количество урина и се налага да пишкате много често.

Сутрешно гадене, което трае цял ден: При жените, носещи близнаци или дори повече от две бебета, сутрешното гадене се превръща в голям бич, тъй като усещането за гадене обикновено трае през целия ден.

Упорити стомашни киселини: Повече от едно бебе означава по-голяма матка, което означава, че може да има взаимодействие с други органи в тялото. Стомахът бива притиснат сериозно, което води до значителна киселинност. Появата на запек може да влоши това допълнително. Приемът на безопасни за бременни медикаменти антиациди и леката разходка след хранене може да намалят симптомите значително.

Запушен нос и кървене от носа: Когато кръвообращението се увеличава, това засяга всички части на тялото, включително носа. Това може да доведе до подуване на лигавицата му, запушване на носа и секретиране, а понякога дори и до кървене.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 5 гестационна седмица?
Ако трябва да сравните жена, бременна с едно дете, с жена, която е бременна с близнаци или с множество бебета, разликата в размера на корема може да бъде съвсем очевидна веднага. Не само, че коремът е по-голям, но и теглото, което жената ще натрупва по време на бременността също има тенденция да бъде по-високо в случай на бременност с повече от едно бебе. Лекарите ще проверяват и размера на матката, която, ако е по-голяма от обичайното, е ясен индикатор за наличието на няколко бебета.

Прави ли се ултразвук в 5 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Обикновено ултразвуков преглед не се провежда, докато не се навършат 11 седмици от бременността. Този етап е необходим, тъй като помага на лекарите да получат добра представа за датата на термина, както и да извършат всякакви допълнителни тестове, за да изключат наличието на проблеми с развитието.

Какво да ядете в пета гестационна седмица при бременност с близнаци?
Майките, които имат многоплодна бременност, обикновено имат сериозно увеличение на апетита. Трябва да продължите да ядете толкова, колкото ви е необходимо, но се придържайте към една здравословна диета все пак.

Съвети за грижа за бременността в 5 гестационна седмица:
– Говорете с вашия лекар и започнете да консумирате предписаните пренатални витамини редовно.
– Направете преглед на зъбите и изключете всички условия, които могат да усложнят бременността.
– Придържайте се към здравословна диета и започнете график за леки тренировки веднага.

Да бъдете бременна в 5-та гестационна седмица с близнаци е постижение само по себе си. Началните етапи на бременността могат да изглеждат твърде тежки, особено за майки които за първи път са бременни и то с две и повече бебета. Важно е да знаете, че неприятните симптоми ще преминат скоро и е препоръчително да останете спокойни и през настоящата 5 гестационна седмица от бременността с близнаци, защото е доказано, че вашето настроение се предава и на малките растящи чудеса във вас.

Източници:

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

1-2-3-4 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

6 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article