10 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :) !!! Тук в 10 гестационна седмица от бременността с близнаци даваме полезна информация при многоплодна бременност, но ако вие имате едноплодна бременност то прочетете съответната публикация за нея, а именно 10 гестационна седмица.

Когато бременната жена завършва десет седмици от бременността си, коремът й започва да се показва значително и наблюдателните хора могат да забележат това, преди официално да обявите новината. Сега можете да се сбогувате със страховете относно рисковете за помятане заради проблеми с имплантирането на зародишите в матката. Започва златната фаза на бременността ви.

10 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 10 гестационни седмици при бременност с близнаци?
Ако предишна няколко седмици ембрионите са имали ускорен растеж в тяхната дължина и размер, тази седмица обикновено е малко по-спокойна в това отношение. Бебетата се увеличават на дължина с около 2,5 см. Тегло понякога се удвоява от предходната седмица. Около десетата седмица повечето бебета достигат етап, в който техните основни органи са достигнали правилно развитие и са се образували напълно. Това може да позволи на процеса на развитие да се съсредоточи върху оформянето им като изцяло завършени човешки същества през следващите месеци до раждането. Бебетата ще се движат повече, понеже краката и ръцете им са значително по-гъвкави. Растежът на костите и зъбите под венците върви с пълна сила. Ако можете да наблюдавате децата си с лупа, ще можете да забележите миниатюрни нокти и буен костен растеж по цялото тяло. Мъжките бебета започват производството на тестостерон от този етап.

Размер на единия плод в 10 гестационна седмица от бременността с близнаци.
От размер на грахче или зърно грозде, бебетата ви достигат големината на ягода с дължина около 3-4 сантиметра, измерено от главата до дупето.

Какви са промените, които настъпват при майката в 10 гестационна седмица с близнаци?
В този период бременната жена надава между 0,5 до 0,7 кг., като общото наддаване на тегло при бременност с близнаци до 10 гестационна седмица средно е между 4,5 – 6,8 кг за жената.
Тъй като близнаците в утробата ви започват да трупат тегло и да се увеличават по размер, същото ще започне да се отразява върху тялото ви по различни начини:
Увеличението на талията и гърдите ви става все по-ясно. Това може да доведе до нужда от купуване на нови дрехи.
Стриите може да стават все по-видими около корема и бедрата, които обикновено са областите, в които се натрупва най-много допълнителна телесна маса.
– Наличието на множество бебета в матката води до проблеми с вените, които осигуряват циркулирането на кръвта към и от краката. Много жени забелязват синьо оцветени видими вени. Това също може да се види по гърдите на бременната.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 10 гестационна седмица?
Тялото ви несъмнено ще покаже признаци на износване на близнаци на 10 седмици по различни начини. Един куп симптоми ще са доста очевидни на този етап:
– Може би очаквате хроничното гадене при бременност и сутрешното повръщане при бременност да започнат да намаляват вече, но реално при някои жени тези неприятни симптоми ще продължат по-дълго.
– Увеличаващия се размер на матката оказва огромен натиск на вътрешните органи в корема, за да направи място за себе си. Това може да доведе до болки в сухожилията и мускулите на корема и гърба.
– Повишените нива на хормоните и притока на кръв не просто влияят върху видимостта на вените. Те също може да повлияят на вашето емоционално състояние, което да ви кара да бъдете във възторг за бременността си в един момент, а в следващ да проклинате вашите приятели и семейства, защото са най-лошите хора на всички времена.
– Повишените нива на естроген причиняват вагинално течение, което е естествен начин за тялото да поддържа вагината чиста и да премахва вредните бактерии.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 10 гестационна седмица?
Коремът ви ще бъде забележим вече не само за вас, но и за другите, които са по-наблюдателни.

Ултразвук в 10 гестационна седмица с близнаци:
Ако лекарят реши да направите ултразвук в тази гестационна седмица – вие ще бъдете в състояние да чуе сърдечния ритъм на бебетата си по-ясно, отколкото преди. Те ще покажат малките си крака и ръце, които се движат наоколо в околоплодна течност (амниотичната течност).

Какво да ядете в 10 гестационна седмица?
Във вас растат две човешки същества и те са зависими от вас за цялото качество на хранителните вещества, които могат да получат. Това обаче не означава, че трябва да ядете храна, която е предназначена за 3-ма възрастни. Членове на семейството са склонни да принуждават бременните жени да ядат много повече, отколкото преди. Естествено е да се почувствате по-гладни, отколкото обикновено, но реално ви трябват около 600 допълнителни калории или малко повече на ден. Наддаването на тегло е добро, до толкова до колкото е естествено и плавно. Всичко излишно може да постави допълнителен натиск върху тялото и да влоши процеса на правилно развитие.

Съвети за грижа за бременността в 10 гестационна седмица
Краят на първи триместър приближава бързо и трябва да започнете да спазвате няколко общи съвети за грижа за бременността, за да запазите себе си и бебетата добре до раждането:
– Отидете и направете скрининг при вашия лекар, за да проверите за наличие на всякакви нарушения или синдроми в развитието за вашите деца. Това би било добро време да се помисли за всякакви алтернативни варианти, ако се установи наличие на проблем.
– Не се стресирайте от опасения за неуспех да завършите бременността. Високият рисков период е зад вас. Успокойте се и се наслаждавайте на този миг от живота си, той е неповторим.
– Когато пазарувате дрехи, се откажете за тези, които ви пасват идеално в момента. Тялото ви ще се разширява тепърва още, така че изберете размер, който е по-голям от настоящия.

За написването на 10 гестационна седмица от бременността с Близнаци е използвана информация от:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/10-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://dadsguidetotwins.com/10-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация