Прегледана и обновена на 24-10-2020

Бременност с Близнаци :) !!! Добре дошли в 13 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако имате едноплодна бременност, то друга статия в Bremennost.bg ще вие е по полезна, а именно 13 гестационна седмица.

Ако сте достигнали успешно до 13 гестационна седмица – поздравления! Да бъдете бременна в тази седмица с близнаци не е лесно и спокойно имате право да се чувствате горди, че най-лошата фаза е зад гърба ви. Вие вече сте завършили първия и влизате във втория триместър и четвърти месец на бременността. Не е нужно да правите никакви големи промени в начина си на живот, просто продължете с всички добри неща, които сте правили през последните три месеца. Физическите промени в тялото ще бъдат доста значителни през идните месеци и е време да се подготвите за тях.

13 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 13 седмици?
Повечето майки, които са бременни с близнаци – се тревожат много за растежа на бебетата си, тъй като той не е толкова голям, колкото при едно бебе в утробата. Няма нужда да се притеснявате, тъй като това е напълно нормално.
– Около тази гестационна седмица има значително намаляване на растежа на главата на бебетата. В началните етапи, тъй като главата на бебетата расте доста бързо – те имат доста голяма глава в сравнение с тялото. Така че през идните няколко седмици развитието ще се фокусира върху тялото, за да помогне то да се осъразмери с главата. Главата продължава да расте, но растежът е бавен.
– Бебетата ви ще показват движения – те ще натискат с ръцете си стените на матката като средство за опознаването на тяхното пространство. Тези действия водят до образуване на пръстови отпечатъци на пръстите. Никой човек не може да има еднакви пръстови отпечатъци, дори и да е еднояйчен близнак или тризнаци. Всички тези движения могат да доведат и до докосване на собствените им лица, както и на тези на техните братя и сестри, ако са в обща амниотична торбичка. Около тази седмица гласните струни също ще започнат да се развиват.
– Теглото на близнаците ще започне да се увеличава значително, а в тази седмица е между 15 до 20 грама. Тяхната дължина е около 7 сантиметра.

Какви са промените, които настъпват при майката в 13 гестационна седмица?
Докато бебетата растат – вие ще можете да видите значителна промяна в размера на корема ви около тази седмица. Освен това, тялото ви ще премине през много други промени в 13 седмица на бременността.
– Гърдите ви ще изглеждат доста по-различни през идните седмици, в сравнение с началото на бременността. Потъмняването на зърната и ареолите ще продължи да се увеличава с интензивно темпо. Малките неравности по тях, наречени “туберкули на Монтгомъри”, също ще бъдат все по-очевидни. Те са необходими, за да може бебето да засуче нормално, след като се роди.
– Матката ви също ще се увеличи и ще се разшири във всички посоки, включително към диафрагмата ви. В резултат на това ще изпитате недостиг на въздух и ще сте замаяни.
– Болката в сухожилията, обикновено от дясната страна на корема, ще бъде по-честа и дори по-рязка, заради експанзията на матката в коремната кухина и напрежението върху мускулатурата в областта.
– Може да получите кървене на венците, особено когато миете зъбите си.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 13 гестационна седмица?
Признаците на бременност с близнаци на 13 седмици не са толкова силни и дразнещи, както преди. Напротив, повечето от симптомите действат като източник на съживяване на тялото и за канализиране на вълнението.
– Тъй като вашите бебета растат бързо, те ще изискват кислород и други основни хранителни вещества за правилното си развитие. В резултат на това размерът на плацентата ще се увеличи, а това ще доведе до образуването на по-голямо количество кръв в тялото ви. Вените ви ще транспортират много кръв и ще се увеличат по размер. Това ще ги прави видими в определени области, като например гърдите ви.
– До 13 гестационна седмица повечето жени ще бъдат облекчени да видят, че ужасното гадене значително намалява или спира напълно. Това ще ускори енергията и вие ще се почувствате спокойни и хармонични.
– Тринадесетата седмица от бременността може да бъде доста вълнуваща за вас, тъй като ще изпитате прилив на енергия и сексуалното ви влечение ще се увеличи значително. Повишеното кръвообращение във вагиналната област ще ви даде възможност да се насладите на нови усещания. Повечето жени, които са се въздържали от секс през първия триместър ще са във възторг да се отдадат на секс с партньора си в идните седмици. Единственият страничен ефект може да бъде незначително количество кръв в края на акта.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 13 гестационна седмица?
Растежът на близнаците ще разшири матката ви доста бързо, водейки до увеличаване на размера на корема ви. Това ще бъде придружено и от натрупване на мазнини в други области на тялото като бедрата и дупето.

Ултразвук в 13 гестационна седмица с близнаци
Ултразвуковите изследвания, които се извършват в началните месеци на бременността, са средство за установяване на броя на бебетата в утробата ви и за проследяване на техния растеж. Въпреки това, ултразвуковото сканиране, извършено през тази седмица може да предостави доста повече информация. На този етап може да се маркира наличието или отсъствието на аномалии, както и да се провери сърдечния ритъм на бебетата, заедно с техните хромозомни структури.

Какво да ядете в 13 гестационна седмица?
Вашата диета около тази гестационна седмица трябва да се състои от храни, богати на протеини, мазнини и въглехидрати, тъй като тези хранителни вещества помагат за растежа на бебетата. Също така, избирайте пресни и натурални продукти, доколкото е възможно, и се придържайте към консумиране на домашна храна. Препоръчителни за втория триместър са зелено листни зеленчуци, цвекло, сурови ядки, доматен сок, картофено пюре.

Съвети за грижа за бременността в 13 гестационна седмица:
Достигайки 13 седмица от бременността – трудните моменти от първия триместър ще изчезнат бързо и ще се почувствате много по-добре, но това не означава, че трябва да ставате невнимателни. Трябва да се грижите за себе си, както до сега.
– Информирайте на вашето работно място за бременността си, за да планирате коректно предстоящите промени поради отсъствието ви.
– Направете лек график за упражнения.
– Яжте здравословни храни.
– Няма причина да избягвате сексуален контакт, ако имате желание, само следете за кървене.

Източници:
https://www.checkpregnancy.com/twin-pregnancy-symptoms-facts/
https://parenting.firstcry.com/articles/13-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

12 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

14 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article