Прегледана и обновена на 24-10-2020

Бременност с Близнаци :) !!! Добре дошли в 13 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако имате едноплодна бременност, то друга статия в Bremennost.bg ще вие е по полезна, а именно 13 гестационна седмица.

Ако сте достигнали успешно до 13 гестационна седмица – поздравления! Да бъдете бременна в тази седмица с близнаци не е лесно и спокойно имате право да се чувствате горди, че най-лошата фаза е зад гърба ви. Вие вече сте завършили първия и влизате във втория триместър и четвърти месец на бременността. Не е нужно да правите никакви големи промени в начина си на живот, просто продължете с всички добри неща, които сте правили през последните три месеца. Физическите промени в тялото ще бъдат доста значителни през идните месеци и е време да се подготвите за тях.

13 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 13 седмици?
Повечето майки, които са бременни с близнаци – се тревожат много за растежа на бебетата си, тъй като той не е толкова голям, колкото при едно бебе в утробата. Няма нужда да се притеснявате, тъй като това е напълно нормално.
– Около тази гестационна седмица има значително намаляване на растежа на главата на бебетата. В началните етапи, тъй като главата на бебетата расте доста бързо – те имат доста голяма глава в сравнение с тялото. Така че през идните няколко седмици развитието ще се фокусира върху тялото, за да помогне то да се осъразмери с главата. Главата продължава да расте, но растежът е бавен.
– Бебетата ви ще показват движения – те ще натискат с ръцете си стените на матката като средство за опознаването на тяхното пространство. Тези действия водят до образуване на пръстови отпечатъци на пръстите. Никой човек не може да има еднакви пръстови отпечатъци, дори и да е еднояйчен близнак или тризнаци. Всички тези движения могат да доведат и до докосване на собствените им лица, както и на тези на техните братя и сестри, ако са в обща амниотична торбичка. Около тази седмица гласните струни също ще започнат да се развиват.
– Теглото на близнаците ще започне да се увеличава значително, а в тази седмица е между 15 до 20 грама. Тяхната дължина е около 7 сантиметра.

Какви са промените, които настъпват при майката в 13 гестационна седмица?
Докато бебетата растат – вие ще можете да видите значителна промяна в размера на корема ви около тази седмица. Освен това, тялото ви ще премине през много други промени в 13 седмица на бременността.
– Гърдите ви ще изглеждат доста по-различни през идните седмици, в сравнение с началото на бременността. Потъмняването на зърната и ареолите ще продължи да се увеличава с интензивно темпо. Малките неравности по