18 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :) !!! Тук е описана 18 гестационна седмица от бременността с близнаци, ако вие не сте бременна с близнаци препоръчваме да прочетете 18 гестационна седмица.

Достигането на 18 гестационна седмица е значим повратен момент за всяка бременност. Близнаци ви са достигнали половината от развитието си. Има многобройни промени, които ще изпитате през тази и през идните седмици. Някои симптоми от предишните месеци могат леко да се възвърнат през 18 седмиа и някои нови да се появят, така че е добре да сте информирани. Вие сте изминали половината път от вълнуващото пътуването си и се предполага, че ще се подготвите за предстоящото по най-добрия възможен начин.

18 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 18 седмици?
Растежът на бебетата в утробата ви през тази седмица е с обичайния си темп, а понякога дори и по-бърз от преди. Един от основните признаци, по които може да съдите, че децата ви се развиват правилно – е тяхното движение вътре във вас. Ударите, бутането, мравучкането, които усещате, докато в състояние на покой, са чудесен знак, че малките ви стават все по-силни ден след ден и растат правилно.
По отношение на физическото развитие на близнаците, една от основните промени, която се случва с тях, е по тяхната външна повърхност. Кожата им ще се покрие с голямо количество мазен слой – себум. Клетките, космите и мазната секреция се смесват заедно и образуват вещество, наречено „верникс„. Този верникс обхваща бебетата напълно и предотвратява изсушаването на кожат и регулира температурата на малките. Още една важните роли, която той изпълнява, идва в края на бременността. Когато бебетата преминават през родовия канал, те трябва да се борят с триенето през прохода, както и внезапното спадане на температурата на атмосферата. Верниксът осигурява смазването, което е необходимо за подкрепа на прогреса на бебетата през вагиналния канала, както и държи децата топли, докато медицинският екип се погрижи за тях.
Когато бебето е едно в матката – дължината му, измерена от главата до дупето, е приблизително около 13 см, докато теглото се увеличава бързо до приблизително 150 гр. Ако сте бременна с близнаци, вашите бебета ще бъдат по-малки и може да са по-леко, но не в голяма степен. Повечето бебета ще са големи колкото чушка.

Какви са промените, които настъпват при майката в осемнадесета гестационна седмица?
Бременната жена в тази седмица надава между 0,6 до 0,9 кг., като общото наддаване до 18 гестационна седмица от бременността с близнаци е средно между 8,2 – 12,2 кг.
Промените в тялото на жената, които се случват около 18 гестационна седмица на бременността, не са по-различни от тези, които са характерни за предходната седмица. Повечето от тях просто варират по интензитет:
– Тялото на майката е под огромен физически стрес, тъй като то трябва да подкрепи всички бебета в утробата, както и самия организъм на майката. Повишеният кръвен поток е начинът, по който организмът се прави това, съчетано с увеличен обем на кръвната продукция. В резултат на това сърцето ви може да функционира извънредно, но кръвното ви налягане е малко по-ниско от обичайното в такива случаи. Това понякога може да доведе до замайване.
– Хормоналните промени влияят върху различни области на тялото. Очите ви могат да сълзят, понякога зрението ви също може да претърпи промяна в негативен аспект.
– Повишената секреция от вагината ви продължава и може да ви раздразни. Това също е резултат от повишено кръвообращение и хормонални колебания. Може да изглежда странно, че същите хормони, които причиняват дискомфорт на очите ви, са отговорни за вашето вагинално течение.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 18 гестационна седмица?
18 седмица е част от щастливия период на бременността. Някои от характерните признаци на бременността с близнаци са:
– Вашите бебета ще продължат да растат по размер и теглото им ще се увеличи значително през тази и следващите седмици. Тялото ви ще се натовари от увеличения обем, особено гърба ви. Тази болка ще се увеличи с течение на времето, ако не почивате достатъчно. Леки упражнения и масажи ще ви помогнат да постигнете облекчение.
– Вие също така ще изпитате подуване на тялото. Отокът се дължи на увеличеното кръвообращение, както и на тенденцията да задържате вода. Всички тези течности в крайна сметка да се групират в различни области на тялото, особено на ръцете и краката.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 18 гестационна седмица?
Коремът ви продължава да се разширява. Той ще е като един голям пъпеш.

Ултразвук в 18 гестационна седмица с близнаци
Ултразвуковото изследване в 18 седмица на бременността може да ви предостави малко повече информация за растежа на бебетата. Повечето бебета са склонни да се прозяват или да смучат палците си около тази седмица и това е много интересно за наблюдаване.

Какво да ядете в 18 гестационна седмица?
Храненето със здравословни храни в точното количество ще запази здравето на вас и вашите бебета. Трябва да се концентрирате върху желязото през тази седмица. Яжте богати на желязо храни, а също така и пийте много вода.

Съвети за грижа за бременността в 18 гестационна седмица:
Не е нужно да правите нещо необичайно, за да се грижите за себе си по правилния начин. Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид:
– Правете достатъчно приятни занимания, за да се отпуснете и да бъдете спокойни.
– Опитайте се да спите от едната страна, така че притока на кръв да не се запушва.
– Не се страхувайте да попитате вашия лекар за всички въпроси относно здравето на вас и вашето бебе, които ви интересуват.
– Не прекалявай с упражненията, тъй като те може да ви направят много уморени.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/18-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://dadsguidetotwins.com/18-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Всъщност хормоните, отговорни за производството на сперматозоидите, се освобождават на всеки 60 до 90 минути. Така че мъжът непрекъснато произвежда сперматозоиди.

— Bremennost.bg,