Бременност

18 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Обновена: 08-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Тук е описана 18 гестационна седмица от бременността с близнаци, ако вие не сте бременна с близнаци препоръчваме да прочетете 18 гестационна седмица.

Достигането на 18 гестационна седмица е значим повратен момент за всяка бременност. Близнаци ви са достигнали половината от развитието си. Има многобройни промени, които ще изпитате през тази и през идните седмици. Някои симптоми от предишните месеци могат леко да се възвърнат през 18 седмиа и някои нови да се появят, така че е добре да сте информирани. Вие сте изминали половината път от вълнуващото пътуването си и се предполага, че ще се подготвите за предстоящото по най-добрия възможен начин.

18 гестационна седмица от бременността с близнациКакво е развитието и колко са големи бебетата на 18 седмици?
Растежът на бебетата в утробата ви през тази седмица е с обичайния си темп, а понякога дори и по-бърз от преди. Един от основните признаци, по които може да съдите, че децата ви се развиват правилно – е тяхното движение вътре във вас. Ударите, бутането, мравучкането, които усещате, докато в състояние на покой, са чудесен знак, че малките ви стават все по-силни ден след ден и растат правилно.
По отношение на физическото развитие на близнаците, една от основните промени, която се случва с тях, е по тяхната външна повърхност. Кожата им ще се покрие с голямо количество мазен слой – себум. Клетките, космите и мазната секреция се смесват заедно и образуват вещество, наречено „верникс„. Този верникс обхваща бебетата напълно и предотвратява изсушаването на кожат и регулира температурата на малките. Още една важните роли, която той изпълнява, идва в края на бременността. Когато бебетата преминават през родовия канал, те трябва да се борят с триенето през прохода, както и внезапното спадане на температурата на атмосферата. Верниксът осигурява смазването, което е необходимо за подкрепа на прогреса на бебетата през вагиналния канала, както и държи децата топли, докато медицинският екип се погрижи за тях.
Когато бебето е едно в матката – дължината му, измерена от главата до дупето, е приблизително около 13 см, докато теглото се увеличава бързо до приблизително 150 гр. Ако сте бременна с близнаци, вашите бебета ще бъдат по-малки и може да са по-леко, но не в голяма степен. Повечето бебета ще са големи колкото чушка.

Какви са промените, които настъпват при майката в осемнадесета гестационна седмица?
Бременната жена в тази седмица надава между 0,6 до 0,9 кг., като общото наддаване до 18 гестационна седмица от бременността с близнаци е средно между 8,2 – 12,2 кг.
Промените в тялото на жената, които се случват около 18 гестационна седмица на бременността, не са по-различни от тези, които са характерни за предходната седмица. Повечето от тях просто варират по интензитет:
– Тялото на майката е под огромен физически стрес, тъй като то трябва да подкрепи всички бебета в утробата, както и самия организъм на майката. Повишеният кръвен поток е начинът, по който организмът се прави това, съчетано с увеличен обем на кръвната продукция. В резултат на това сърцето ви може да функционира извънредно, но кръвното ви налягане е малко по-ниско от обичайното в такива случаи. Това понякога може да доведе до замайване.
– Хормоналните промени влияят върху различни области на тялото. Очите ви могат да сълзят, понякога зрението ви също може да претърпи промяна в негативен аспект.
– Повишената секреция от вагината ви продължава и може да ви раздразни. Това също е резултат от повишено кръвообращение и хормонални колебания. Може да изглежда странно, че същите хормони, които причиняват дискомфорт на очите ви, са отговорни за вашето вагинално течение.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 18 гестационна седмица?
18 седмица е част от щастливия период на бременността. Някои от характерните признаци на бременността с близнаци са:
– Вашите бебета ще продължат да растат по размер и теглото им ще се увеличи значително през тази и следващите седмици. Тялото ви ще се натовари от увеличения обем, особено гърба ви. Тази болка ще се увеличи с течение на времето, ако не почивате достатъчно. Леки упражнения и масажи ще ви помогнат да постигнете облекчение.
– Вие също така ще изпитате подуване на тялото. Отокът се дължи на увеличеното кръвообращение, както и на тенденцията да задържате вода. Всички тези течности в крайна сметка да се групират в различни области на тялото, особено на ръцете и краката.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 18 гестационна седмица?
Коремът ви продължава да се разширява. Той ще е като един голям пъпеш.

Ултразвук в 18 гестационна седмица с близнаци
Ултразвуковото изследване в 18 седмица на бременността може да ви предостави малко повече информация за растежа на бебетата. Повечето бебета са склонни да се прозяват или да смучат палците си около тази седмица и това е много интересно за наблюдаване.

Какво да ядете в 18 гестационна седмица?
Храненето със здравословни храни в точното количество ще запази здравето на вас и вашите бебета. Трябва да се концентрирате върху желязото през тази седмица. Яжте богати на желязо храни, а също така и пийте много вода.

Съвети за грижа за бременността в 18 гестационна седмица:
Не е нужно да правите нещо необичайно, за да се грижите за себе си по правилния начин. Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид:
– Правете достатъчно приятни занимания, за да се отпуснете и да бъдете спокойни.
– Опитайте се да спите от едната страна, така че притока на кръв да не се запушва.
– Не се страхувайте да попитате вашия лекар за всички въпроси относно здравето на вас и вашето бебе, които ви интересуват.
– Не прекалявай с упражненията, тъй като те може да ви направят много уморени.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/18-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://dadsguidetotwins.com/18-weeks-pregnant-with-twins/

17 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Предишна публикация

19 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.