Бременност

17 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Обновена: 08-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! В следващите редове ще научите за 17 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие имате едноплодна бременност и чакате само едно бебенце най-добре прочетете 17 гестационна седмица.

Сега сте в разцвета на двойната си бременност, в който вече осезаемо чувствате ритането на бебетата, те се развиват с пълна сила, коремът ви интензивно нараства. Бебетата придобиват чувството за осъзнатост чрез усещането за слух с техните развиващи се уши и чрез вибрациите, които се получават в стомаха на майката от нейните движения. На този етап движенията на близнаците започват да се съгласуват и те започват да правят нещата в синхрон. По отношение на самата майка няма много драстични физически промени. Важно е обаче да се отбележи, че монотонността на бременността може да започне психологически да се отразява на майката и е от решаващо значение тя да получи външна подкрепа от съпруга или други членове на семейството, така че да остане положително настроена и да продължи да се грижи за здравето на бебето.

17 гестационна седмица от бременността с близнациКакво е развитието и колко са големи бебетата на 17 седмици?
Бебетата ви са достигнали половината от ръста си и оттук нататък те ще започнат да вземат все по-добра форма до раждането. По-голямата част от развитието, което се е състояло до 17 гестационна седмица се фокусира предимно върху това да се оформят органите и те да функционират правилно. Следващата фаза в растежа, който се осъществява, ще бъде под формата на натрупване на мазнини. Телата на близнаците ще започнат да наслагват слоеве от тъкани, които са необходими за поддържане на телесната температура и за предоставяне на енергията, от която се нуждаят.
Сърдечният им пулс достига пиковите темпове от около 150 удара в минута, което е повече от два пъти по-силно от на всеки възрастен. Започва образуването на пръстови отпечатъци по върховете на пръстите при избутването на дланите по стените на матката.
В сравнение с предходната седмица, повечето бебета обикновено са дълги около 12 сантиметра, но близнаците могат да бъдат и малко по-къси. Теглото се колебае между 80 и 100 грама, което могат да ви накарат да почувствате тяхното присъствие по-силно, отколкото преди. Може да сравните техния размер с нар.

Какви са промените, които настъпват при майката в седемнадесета гестационна седмица?
Повечето от промените, които се осъществяват в тялото на жената, са повече вътрешни отколкото външните:
– За да подкрепите добре растящите бебета и да ги държите в безопасност вътре в себе си, матката ви трябва да се разшири. Това може да се случи, само когато други органи й позволяват тя да заеме съответното пространство в коремната кухина. Червата и стомаха трябва да направят най-голяма корекция за осъществяване на това наместване. Всички тези промени ще направят симптомите на запек, нарушено храносмилане и киселини по-силни от преди. Освен това секрецията на прогестерон ще достигне едно от най-високите си нива около този стадий на бременността, карайки езофагеалния клапан да се отпусне и да позволи киселините да навлизат мощно към гърлото.
– На този етап кръвообращението е в своя връх и продължава да се засилва, за да подкрепи бебетата и да им носи големи количества кислород и хранителни вещества . Това засилено кръвообращение достига и до вагиналната област, което води до нейното стимулиране. Това – допълнено от повишените нива на естроген, води до засилено секретиране от влагалището. Този флуид обикновено е млечен или безцветен и няма миризма. Той се нарича левкорея и представлява естествен начин за тялото да отървете вагиналната област от всички вредни бактерии. Ако обаче вагиналното течение има зловонна миризма или предизвиква сърбеж, може да става дума за гъбична инфекция и да е нужна лекарска намеса, също така прочете гъбички по време на бременност.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 17 гестационна седмица?
Симптомите при бременните жени с близнаци в 17 седмица на бременността не са нищо повече от незначителен дискомфорт:
– Натрупването на тегло ще е очевидно в тази седмица.
– Някои части на тялото ви ще бъдат все по-големи като например корема, гърдите и бедрата ви. Кожата ви трябва да се разтегне в голяма степен, което ще я направи много чувствителна и сърбяща. Един мазен овлажняващ крем ще я успокои бързо.
– Появата на стрии при бременност около тази седмица може да се засили. Използвайте специализирана и качествена козметика, за да се предпазите, макар и минимално от този дефект.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 17 гестационна седмица?
Приближавате се към средата на бременността си и ви очаква съществена промяна в корема ви, която го прави все по-видим. Това, което по-рано е било само нежна извивка, сега ще добие вид на балонче. Коремът ви ще бъде доста твърд и движенията на бебетата ще се усещат лесно от майката вътрешно.

Ултразвук в 17 гестационна седмица с близнаци:
Развитието на мазнините върху тялото на бебетата ще направи по-лесно за вас да ги забележите при ултразвуковото изследване. Когато се наблюдават отблизо, може дори да се види подобие на скелетна структура. Тези кости все още са доста гъвкави и меки и ще започват да се втвърдяват през идните седмици.

Какво да ядете в 17 гестационна седмица с близнаци?
Около тази седмица приемът на калций трябва да е оптимален. Въпреки че и другите хранителни елементи трябва да присъстват в достатъчни количества, продукти, богати на калций, трябва да заемат челно място в диетата ви. При желание вижте Храни богати на Калций.

Съвети за грижа за бременността в 17 гестационна седмица:
Грижата в 17 гестационна седмица от бременността с близнаци изисква само няколко стъпки, за да бъдете спокойни и уверени:
– Потърсете подкрепа, когато се разхождате и се старайте да поддържате движенията си бавни и прецизни.
– Стойте далеч от вредните храни и напитки, тъй като те могат да разстроят стомаха ви.
– Избягвайте да лежите веднага след хранене. Направете лека разходка или просто седнете за няколко часа.

Източник:
1. https://www.checkpregnancy.com/twin-pregnancy-symptoms-facts/
2. https://parenting.firstcry.com/articles/17-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/

16 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Предишна публикация

18 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.