17 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :) !!! В следващите редове ще научите за 17 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие имате едноплодна бременност и чакате само едно бебенце най-добре прочетете 17 гестационна седмица.

Сега сте в разцвета на двойната си бременност, в който вече осезаемо чувствате ритането на бебетата, те се развиват с пълна сила, коремът ви интензивно нараства. Бебетата придобиват чувството за осъзнатост чрез усещането за слух с техните развиващи се уши и чрез вибрациите, които се получават в стомаха на майката от нейните движения. На този етап движенията на близнаците започват да се съгласуват и те започват да правят нещата в синхрон. По отношение на самата майка няма много драстични физически промени. Важно е обаче да се отбележи, че монотонността на бременността може да започне психологически да се отразява на майката и е от решаващо значение тя да получи външна подкрепа от съпруга или други членове на семейството, така че да остане положително настроена и да продължи да се грижи за здравето на бебето.

17 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 17 седмици?
Бебетата ви са достигнали половината от ръста си и оттук нататък те ще започнат да вземат все по-добра форма до раждането. По-голямата част от развитието, което се е състояло до 17 гестационна седмица се фокусира предимно върху това да се оформят органите и те да функционират правилно. Следващата фаза в растежа, който се осъществява, ще бъде под формата на натрупване на мазнини. Телата на близнаците ще започнат да наслагват слоеве от тъкани, които са необходими за поддържане на телесната температура и за предоставяне на енергията, от която се нуждаят.
Сърдечният им пулс достига пиковите темпове от около 150 удара в минута, което е повече от два пъти по-силно от на всеки възрастен. Започва образуването на пръстови отпечатъци по върховете на пръстите при избутването на дланите по стените на матката.
В сравнение с предходната седмица, повечето бебета обикновено са дълги около 12 сантиметра, но близнаците могат да бъдат и малко по-къси. Теглото се колебае между 80 и 100 грама, което могат да ви накарат да почувствате тяхното присъствие по-силно, отколкото преди. Може да сравните техния размер с нар.

Какви са промените, които настъпват при майката в седемнадесета гестационна седмица?
Повечето от промените, които се осъществяват в тялото на жената, са повече вътрешни отколкото външните:
– За да подкрепите добре растящите бебета и да ги държите в безопасност вътре в себе си, матката ви трябва да се разшири. Това може да се случи, само когато други органи й позволяват тя да заеме съответното пространство в коремната кухина. Червата и стомаха трябва да направят най-голяма корекция за осъществяване на това наместване. Всички тези промени ще направят симптомите на запек, нарушено храносмилане и киселини по-силни от преди. Освен това секрецията на прогестерон ще достигне едно от най-високите си нива около този стадий на бременността, карайки езофагеалния клапан да се отпусне и да позволи киселините да навлизат мощно към гърлото.
– На този етап кръвообращението е в своя връх и продължава да се засилва, за да подкрепи бебетата и да им носи големи количества кислород и хранителни вещества . Това засилено кръвообращение достига и до вагиналната област, което води до нейното стимулиране. Това – допълнено от повишените нива на естроген, води до засилено секретиране от влагалището. Този флуид обикновено е млечен или безцветен и няма миризма. Той се нарича левкорея и представлява естествен начин за тялото да отървете вагиналната област от всички вредни бактерии. Ако обаче вагиналното течение има зловонна миризма или предизвиква сърбеж, може да става дума за гъбична инфекция и да е нужна лекарска намеса, също така прочете гъбички по време на бременност.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 17 гестационна седмица?
Симптомите при бременните жени с близнаци в 17 седмица на бременността не са нищо повече от незначителен дискомфорт:
– Натрупването на тегло ще е очевидно в тази седмица.
– Някои части на тялото ви ще бъдат все по-големи като например корема, гърдите и бедрата ви. Кожата ви трябва да се разтегне в голяма степен, което ще я направи много чувствителна и сърбяща. Един мазен овлажняващ крем ще я успокои бързо.
– Появата на стрии при бременност около тази седмица може да се засили. Използвайте специализирана и качествена козметика, за да се предпазите, макар и минимално от този дефект.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 17 гестационна седмица?
Приближавате се към средата на бременността си и ви очаква съществена промяна в корема ви, която го прави все по-видим. Това, което по-рано е било само нежна извивка, сега ще добие вид на балонче. Коремът ви ще бъде доста твърд и движенията на бебетата ще се усещат лесно от майката вътрешно.

Ултразвук в 17 гестационна седмица с близнаци:
Развитието на мазнините върху тялото на бебетата ще направи по-лесно за вас да ги забележите при ултразвуковото изследване. Когато се наблюдават отблизо, може дори да се види подобие на скелетна структура. Тези кости все още са доста гъвкави и меки и ще започват да се втвърдяват през идните седмици.

Какво да ядете в 17 гестационна седмица с близнаци?
Около тази седмица приемът на калций трябва да е оптимален. Въпреки че и другите хранителни елементи трябва да присъстват в достатъчни количества, продукти, богати на калций, трябва да заемат челно място в диетата ви. При желание вижте Храни богати на Калций.

Съвети за грижа за бременността в 17 гестационна седмица:
Грижата в 17 гестационна седмица от бременността с близнаци изисква само няколко стъпки, за да бъдете спокойни и уверени:
– Потърсете подкрепа, когато се разхождате и се старайте да поддържате движенията си бавни и прецизни.
– Стойте далеч от вредните храни и напитки, тъй като те могат да разстроят стомаха ви.
– Избягвайте да лежите веднага след хранене. Направете лека разходка или просто седнете за няколко часа.

Източник:
1. https://www.checkpregnancy.com/twin-pregnancy-symptoms-facts/
2. https://parenting.firstcry.com/articles/17-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация