Прегледана и обновена на 05-09-2016

Жената носи отговорност за своето дете още  докато е в утробата. За нещастие там има много възможности за различни усложнения предизвикани от ненавременна намеса на лекар. Доброто познаване на тялото е ключ към навременна намеса от страна на лекари.Едно от тези „усложнения“ може да бъде появата на гъбички по време на бременност.

Какво е гъбична инфекция?
Това е  инфекция намираща се във вагиналната област на една жена. Има и друго наименование на заболяването гъбична инфекция –  кандидоза, ползва се предимно в лекарските среди. Името идва от причинителя на инфекцията – гъбички от вида Кандида. Не много известен факт сред дамите, е че всъщност в женското тяло винаги има определено количество кандидоза, но то може да е неприятно при завишени количества и в различните етапи от живота на жената. Именно наличието на гъбички по време на бременност може да са неприятно усещане. Проблемът и началото на инфекцията стават когато броят на гъбичките се размножава много бързо и излезе извън нормалното, особено по време на бременността. За да се сдобие една жена с тази инфекция има няколко варианта – първо чрез предаване по полов път, най–често срещаният от всички. Другите не са свързани със външен приносител или нещо такова, за тях е отговорно само и единствено тялото на жената. Ако дадена дама приема дълго време антибиотици поради друго заболяване, което се нуждае от лечение, тя се излага сама на риск от гъбична инфекция. Това  е така, защото антибиотиците спомагат за унищожаване на полезните бактерии наред с вредните. Така тялото става податливо на всякакви болести. Другият вариант за сблъсък с тази инфекция е при наличието на гъбички по време на бременност, защото през този период тялото отделя много повече хормони, които пък стимулират производството на гликоген намиращ се във вагината. Той прави възможно най–добрата среда за размножаване на гъбички и тяхното количество да стане много над нормалното. Прочети цялата статия отделена за Гъбична Инфекция.

гъбички при бременност

Характерни симптоми при появата на гъбички по време на бременност
Като всяко друго заболяване и това си има характерни белези, по които да бъде разпознато, колкото е възможно по–рано. Ето и кои са характерните симптоми при наличието на гъбички по време на бременност:
– Неприятно усещане по време на уриниране
– Дразнене и силна чувствителност в областта на гениталиите придружена с неприятен сърбеж
– Отделяне на секрет от влагалището, който е без миризма, а  на цвят е бяло, кафеникаво или дори безцветно.
– Друг симптом е неприятна болка лека до умерена по време на полов контакт

Кандидоза и бременност
Бременността е много важен период за всяка жена и нейното детенце. Трябва да се внимава много през всички 9 месеца, особено за гъбички по време на бременност. При жена, която е бременна се появят симптоми и дори той да е само един е нужен съвет от лекар. Той взема проба от вагиналния секрет и се поставя диагноза. Следва лечение, което при бременните  е малко по–специално и изискващо наблюдение и внимание. Много голяма част от бременни имат гъбички по време на бременност заради техните хормони, които направо си откачат и правят каквото си искат. След започване на лечение настъпва облекчение още след първите 2 дни, като ако няма резултат и симптомите са си същите е нужна смяна на лекарствата или дозата за прием. В самото начало на бременността гинеколога съветва жените какво да правят, за да избегнат евентуални гъбични инфекции. На първо място е хигиената – памучно бельо в комбинация с интимен гел и избягване на влагата са мерки за предпазване от гъбички по време на бременност. Важна роля играе и храната, която приема бременната жена– намалява се приема на захарни изделия и се набляга на млечните продукти и плодове.

Лечение на гъбики по време на бременност и последствия за плода
За радост на всички жени има много видове лечение при появата на гъбички при бременност. Но преди всичко не се подлъгвайте от многото лекарства на аптеката да се само лекувате. Първо е нужно да се направят необходимите изследвания за поставяне на точна диагноза и тогава той да прецени какво лекарство точно ви трябва. Има две основни групи медикаменти ползващи се за лечение на гъбички по време на бременност, под формата на различни мазила и кремове и също така под формата на таблетки. Лекарите са на мнение, е тези, които се приемат през устата са по–ефикасни от другите. Защото те минават през целия организъм и лекува всяко място имащо гъбички. А при тези, които се ползват локално или точно на мястото където е сърбежа, най–често това  влагалищния отвор, лечението продължава по–дълго време. Всеки модел си има плюсове и минуси. Когато една жена има гъбички по време на бременност, то тя се лекува изцяло и само с лекарства, като кремове и свещички. Така се избягват евентуални последствия. Ако отриете евентуална гъбична инфекция на време няма опасност за бебето в утробата на майката. Вземат се мерки за незабавно лечение, защото единствената заплаха за бебето е когато се ражда да не се зарази, докато минава през родилния канал на майката.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бебе на 1 Година

Previous article

Значението на Хранителните Вещества за Организма на Детето

Next article