Прегледана и обновена на 05-09-2016

Жената носи отговорност за своето дете още  докато е в утробата. За нещастие там има много възможности за различни усложнения предизвикани от ненавременна намеса на лекар. Доброто познаване на тялото е ключ към навременна намеса от страна на лекари.Едно от тези „усложнения“ може да бъде появата на гъбички по време на бременност.

Какво е гъбична инфекция?
Това е  инфекция намираща се във вагиналната област на една жена. Има и друго наименование на заболяването гъбична инфекция –  кандидоза, ползва се предимно в лекарските среди. Името идва от причинителя на инфекцията – гъбички от вида Кандида. Не много известен факт сред дамите, е че всъщност в женското тяло винаги има определено количество кандидоза, но то може да е неприятно при завишени количества и в различните етапи от живота на жената. Именно наличието на гъбички по време на бременност може да са неприятно усещане. Проблемът и началото на инфекцията стават когато броят на гъбичките се размножава много бързо и излезе извън нормалното, особено по време на бременността. За да се сдобие една жена с тази инфекция има няколко варианта – първо чрез предаване по полов път, най–често срещаният от всички. Другите не са свързани със външен приносител или нещо такова, за тях е отговорно само и единствено тялото на жената. Ако дадена дама приема дълго време антибиотици поради друго заболяване, което се нуждае от лечение, тя се излага сама на риск от гъбична инфекция. Това  е така, защото антибиотиците спомагат за унищожаване на полезните бактерии наред с вредните. Така тялото става податливо на всякакви болести. Другият вариант за сблъсък с тази инфекция е при наличието на гъбички по време на бременност, защото през този период тялото отделя много повече хормони, които пък стимулират производството на гликоген намиращ се във вагината. Той прави възможно най–добрата среда за размножаване на гъбички и тяхното количество да стане много над нормалното. Прочети цялата статия отделена за Гъбична Инфекция.

гъбички при бременност

Характерни симптоми при появата на гъбички по време на бременност
Като всяко друго заболяване и това си има характерни белези, по които да бъде разпознато, колкото е възможно по–рано. Ето и кои са характерните симптоми при наличието на гъбички по време на бременност:
– Неприятно усещане по време на уриниране
– Дразнене и силна чувствителност в областта на гениталиите придружена с неприятен сърбеж
– Отделяне на секрет от влагалището, който е без миризма, а  на цвят е