Прегледана и обновена на 14-09-2021

Ето че без да усетите е дошла и първата годинка и вече вашето бебе е на 1 година. Сякаш е било вчера, когато малкото човече е проплакало в родилния дом. Един вълнуващ момент в семейството. Нещата са се променили няколко пъти, минали сте през много трудности и нагласяне на ежедневието, но не си мислете, че всичко е приключило, сега тепърва започва изпитанието в това да отгледате едно дете. Както се казва малко дете малки проблеми, голямо дете големи проблеми.

Общо развитие при бебе на 1 година

През 12 месец от раждането се правят изследвания на детето, за да се провери неговото здравословно състояние. За уточняването на нормалните килограми и ръст е нужно да се уточни, че сега се гледат по отделно всички резултати и няма определени средни норми. Относно килограмите на вашето дете през 12-тия месец имайте предвид, че резултата трябва да бъде утрояване на килограмите от раждането. Или казано иначе ако бебето се е родило 3 килограма до навършването на 1 година трябва да е стигнало до 9 килограма. Ръстът достига между 20-25см върху това, което е било родено – или ако се е родило 50см, то на 12 месеца трябва да бъде около 70см. Прието е фонтанелата да бъде почти затворена около 1 годинка на бебето, ако все още не се е затворила то трябва поне да е намалила своя размер и да бъде минимална. И през този период зъбките продължават да никнат едно след друго и сега вече е ред на кучешките зъби. Като при зъбите няма определена норма кога да избият, защото има много често бебета на 1 годинка без нито едно изкарало зъбче или такива, които през този период се сдобиват с първото зъбче.

Двигателно развитие при детето на 1 година

бебе на 1 година

Как да уточним нещата, които са характерни за 12 месец от раждането, като има толкова различни деца. Все пак ето и тези, които трябва да бъдат усвоени до този момент. Например овладяно е движението изправяне и сядане и в двете последователности. Ако до скоро детето се е затруднявало или е било тромаво сега вече се справя с лекота в сядане от легнало положение, а след това и изправяне на крака. Подскоците са сигурни и означават готовност на краката да поемат тежестта на тялото, готови за прохождане. Около 80% от децата прохождат около навършване на годинката, а останалите преди това или около 16 месец. Във всеки случай може да потърсите лекарски съвет ако вашето дете не прави опити да се изправя или върви след 1 година и 4 месеца. На този етап ръцете са толкова бързи, че понякога се чудите кога точно успя да направи това и то толкова бързо. Достатъчно прецизни движения, като държане на лъжица и пиене от чаша са съвсем нормални.

Умствено развитие

В повечето ситуации вече разбира всяко казано нещо. При навършването на 1 година бебето започва да разпознава повечето предмети и знае техните функции. След прохождане става още по-интересно. Няма недостъпно място за едно дете. Различава тона, с които му говорите и е напълно нормално да започнете да казвате кое е редно и кое не. Сега е момента да научи за правилно и грешно.  Само не повишавайте тон прекалено всичко е от интонацията. Все още повтаря вашите действия и приказки и така учи всичко, което е необходимо. Без да усетите е запомнило неща, за които дори не сте подозирали. Мозъкът на едногодишно дете е силно развит и готов за постоянно нови умения.

Комуникация и първите думи през 1 година

В края на 12 месец ще чуете първите думи на вашето пораснало бебе. И тогава всичко започва да се променя, ще усетите как всеки ден прибавя по някоя нова дума към своя речник. Начина на комуникация се променя и плачът и смехът остават на заден план. Детето открива, че чрез говоренето може да комуникира и казва всяко свое желание или обратното. Важно е да не му говорите по бебешки, защото то ви имитира и така забавяте напредването в говора и ползването на бебешки думи за по-дълго време.  Когато усетите, че ползва смислено някои думи е време да продължите с повтарянето на всяко нещо постоянно. Така детето ще продължи да се развива,но не забравяйте и игрите. Те са важна част от развитието на всички качества, спомагат за двигателните способности, умствените и комуникацията. През този период ползвайте образователни игри, но не забравяйте, че детето вече има изграден характер и предпочитания, с които трябва да се съобразявате.

Хранене и сън на бебето около първата година

Хранене – през 12 месец броят на хранене е 4 пъти на денонощие. Постарайте се поне 2 от тях да бъдат на масата заедно със семейството, така се изграждат някои навици. Почти няма нови храни в менюто, защото сега е период на опознаване на храната и различните комбинации. Периодът между храненията е 4 часа, като само едно е с мляко.
Сън – все още важна част от нормалното развитие на едно бебе. Състои се от 2 пъти дневен сън от по 1 час и нощен сън от 10 часа. При всяко дете е различна продължителността на съня и не може да се сложат нормални граници.

Време за гърне

След създаването на хранителен режим и такъв за сън идва време да приобщите вашето дете към гърнето. Това е напълно нормален процес, но понякога вашето дете може да не харесва това начинание. След, като вече може да седи самостоятелно и да се придвижва чрез ходене или пълзене е време за гърне. За предразполагане ползвайте няколко трика, които да ви помогнат. Например гледайте гърнето да е затоплено и сухо преди сядане. Дайте на детето играчки, с които да се занимава. Всеки път, когато стане и е свършило работата си му казвайте браво, за да го стимулирате, че това  е нещо хубаво и накрая му показвайте какво има вътре.

Екипът на Bremennost.bg (Бременност.бг) се надява да са ви харесали статиите за развитието на бебето от 1 седмица до 1 година. Искрено се надяваме че ще споделите нашият сайт с вашите приятели. Благодарим Ви!

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бебе на 11 Месеца

Previous article

Гъбички по Време на Бременност

Next article