Бебе на 1 Година

Ето че без да усетите е дошла и първата годинка и вече вашето бебе е на 1 година. Сякаш е било вчера, когато малкото човече е проплакало в родилния дом. Един вълнуващ момент в семейството. Нещата са се променили няколко пъти, минали сте през много трудности и нагласяне на ежедневието, но не си мислете, че всичко е приключило, сега тепърва започва изпитанието в това да отгледате едно дете. Както се казва малко дете малки проблеми, голямо дете големи проблеми.

Общо развитие при бебе на 1 година

През 12 месец от раждането се правят изследвания на детето, за да се провери неговото здравословно състояние. За уточняването на нормалните килограми и ръст е нужно да се уточни, че сега се гледат по отделно всички резултати и няма определени средни норми. Относно килограмите на вашето дете през 12-тия месец имайте предвид, че резултата трябва да бъде утрояване на килограмите от раждането. Или казано иначе ако бебето се е родило 3 килограма до навършването на 1 година трябва да е стигнало до 9 килограма. Ръстът достига между 20-25см върху това, което е било родено – или ако се е родило 50см, то на 12 месеца трябва да бъде около 70см. Прието е фонтанелата да бъде почти затворена около 1 годинка на бебето, ако все още не се е затворила то трябва поне да е намалила своя размер и да бъде минимална. И през този период зъбките продължават да никнат едно след друго и сега вече е ред на кучешките зъби. Като при зъбите няма определена норма кога да избият, защото има много често бебета на 1 годинка без нито едно изкарало зъбче или такива, които през този период се сдобиват с първото зъбче.

Двигателно развитие при детето на 1 година

бебе на 1 година

Как да уточним нещата, които са характерни за 12 месец от раждането, като има толкова различни деца. Все пак ето и тези, които трябва да бъдат усвоени до този момент. Например овладяно е движението изправяне и сядане и в двете последователности. Ако до скоро детето се е затруднявало или е било тромаво сега вече се справя с лекота в сядане от легнало положение, а след това и изправяне на крака. Подскоците са сигурни и означават готовност на краката да поемат тежестта на тялото, готови за прохождане. Около 80% от децата прохождат около навършване на годинката, а останалите преди това или около 16 месец. Във всеки случай може да потърсите лекарски съвет ако вашето дете не прави опити да се изправя или върви след 1 година и 4 месеца. На този етап ръцете са толкова бързи, че понякога се чудите кога точно успя да направи това и то толкова бързо. Достатъчно прецизни движения, като държане на лъжица и пиене от чаша са съвсем нормални.

Умствено развитие

В повечето ситуации вече разбира всяко казано нещо. При навършването на 1 година бебето започва да разпознава повечето предмети и знае техните функции. След прохождане става още по-интересно. Няма недостъпно място за едно дете. Различава тона, с които му говорите и е напълно нормално да започнете да казвате кое е редно и кое не. Сега е момента да научи за правилно и грешно.  Само не повишавайте тон прекалено всичко е от интонацията. Все още повтаря вашите действия и приказки и така учи всичко, което е необходимо. Без да усетите е запомнило неща, за които дори не сте подозирали. Мозъкът на едногодишно дете е силно развит и готов за постоянно нови умения.

Комуникация и първите думи през 1 година

В края на 12 месец ще чуете първите думи на вашето пораснало бебе. И тогава всичко започва да се променя, ще усетите как всеки ден прибавя по някоя нова дума към своя речник. Начина на комуникация се променя и плачът и смехът остават на заден план. Детето открива, че чрез говоренето може да комуникира и казва всяко свое желание или обратното. Важно е да не му говорите по бебешки, защото то ви имитира и така забавяте напредването в говора и ползването на бебешки думи за по-дълго време.  Когато усетите, че ползва смислено някои думи е време да продължите с повтарянето на всяко нещо постоянно. Така детето ще продължи да се развива,но не забравяйте и игрите. Те са важна част от развитието на всички качества, спомагат за двигателните способности, умствените и комуникацията. През този период ползвайте образователни игри, но не забравяйте, че детето вече има изграден характер и предпочитания, с които трябва да се съобразявате.

Хранене и сън на бебето около първата година

Хранене – през 12 месец броят на хранене е 4 пъти на денонощие. Постарайте се поне 2 от тях да бъдат на масата заедно със семейството, така се изграждат някои навици. Почти няма нови храни в менюто, защото сега е период на опознаване на храната и различните комбинации. Периодът между храненията е 4 часа, като само едно е с мляко.
Сън – все още важна част от нормалното развитие на едно бебе. Състои се от 2 пъти дневен сън от по 1 час и нощен сън от 10 часа. При всяко дете е различна продължителността на съня и не може да се сложат нормални граници.

Време за гърне

След създаването на хранителен режим и такъв за сън идва време да приобщите вашето дете към гърнето. Това е напълно нормален процес, но понякога вашето дете може да не харесва това начинание. След, като вече може да седи самостоятелно и да се придвижва чрез ходене или пълзене е време за гърне. За предразполагане ползвайте няколко трика, които да ви помогнат. Например гледайте гърнето да е затоплено и сухо преди сядане. Дайте на детето играчки, с които да се занимава. Всеки път, когато стане и е свършило работата си му казвайте браво, за да го стимулирате, че това  е нещо хубаво и накрая му показвайте какво има вътре.

Екипът на Bremennost.bg (Бременност.бг) се надява да са ви харесали статиите за развитието на бебето от 1 седмица до 1 година. Искрено се надяваме че ще споделите нашият сайт с вашите приятели. Благодарим Ви!

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!