Фонтанела

Какво трябва да знаем за Фонтанелата на бебето?
С раждането на дете идват и много нови и непознати неща и задължения за повечето родители. Има много особености около това на новороденото да бъде осигурено само най–доброто. Нещо, с което се сблъскват всички родители е фонтанелата, а за нея има много подробности, които е нужно да се знаят.

Какво е фонтанела?
Всяко новородено има отвори по черепа, за онези, които не са знаели, че детето им има отвор на главата след раждането може да причини лек стрес. Този отвор се нарича фонтанела, като тя не е само една. Обикновено се забелязват 2, но има случаи, когато са по 6 фонтанели. Всеки отвор е покрит с мембрана от съединителна тъкан, която предпазва детето и разбира се трябва да се внимава докато се затвори.

Къде се намира, за какво служи и какъв е размера на фонтанелата?
какво е фонтанела, размери и кога се затваря

В предната част на главата малко над челото или още по–точно казано над темето се намира голямата фонтанела и е с размери около 2–3 см., тя има формата на ромб. Другата, която се забелязва се намира в задната част на главата около тила и е малко по–малка от голямата.Нейната форма е триъгълна. Тези отвори имат много важни защитни и спомагателни функции при раждането. Те спомагат на бебето да успее да мине по–лесно през влагалището на майката. Защото мястото където има фонтанели е податливо на деформиране и се огъва, за да излезе главата без проблеми.

Кога се затваря фонтанелата?
За успокоение на родителите трябва да знаят, че тези отвори се затварят самички, когато костите на черепа започнат да се втвърдяват. Това обикновено се случва в периода от 1 до 2 години, като за всяко дете този процес е индивидуален.
Предната фонтанела – Тъй, като тя е по–голяма нейното затваряне приключва нормално след навършването на детето 1 година. Има и случаи, при които се заличава след 2 годишна възраст.
Задната фонтанела – Размерите на тази са по–малки и тя се затваря малко след раждането, обикновено до третия месец.

Има обаче и случаи, в които фонтанелата се затваря прекалено бързо или прекалено бавно. При тези случаи се нуждаете от лекарска консултация, защото има и последици.

– При прекалено бързо затваряне на фонтанелата на бебето – Това не е добре, защото мозъка на новородените расте и се развива бързи и съответно има нужда от достатъчно пространство. Ако зарасне прекалено бързо има риск от определени увреждания. Ако забележите, че фонтанелата зараства е нужно да обърнете внимание има вероятност да не се храни правилно или има излишък на калций. Това е поправимо с нужния хранителен режим.
При бавно затваряне на фонтанелата на бебето– Ако отворът на голямата фонтанела се заличава по–бавно от нормалното е признак на липса на витамин Д или калций. Потърсва се консултация от педиатър и се назначава прием на тези нужни вещества. Никога не давайте на детето си сами витамин Д или калций, има последствия неблагоприятни за организма му. По принцип децата сами си набавят витамин Д от природата или по–точно от слънчевите лъчи. Но когато бебето се роди през сезоните с по–малко слънчеви лъчи техните доктори изписват изкуствен прием чрез капки.

Какво означава ако пулсира?
По принцип не се налага прекомерно пазене на главата на бебето, защото мембраната, която покрива фонтанелата е достатъчна, за да обезопаси мястото. Има случаи, когато детето плаче и фонтанелата пулсира, това се получава, защото при напрягане в организма на бебенцето се правят повече тласъци на кръв и притока се увеличава и така става по–изразено видимо това пулсиране и за нас. Не е нещо страшно, но не бива и да се омаловажава, не оставяйте детето да плаче прекалено дълго.

Кога се търси лекарска консултация?
Ако забележите, че фонтанелата е хлътнала повече от обикновено е сериозен признак за обезводняване на организма. Това се случва при неправилно усвояване на хранителните вещества и също ако детето често повръща след хранене. Може да се получи и при често разстройство, като до идването на лекаря е нужно да се дава на детето, колкото се може повече течности.

Ако видите, че отвора е изпъкнал повече от обикновено е нужно да отидете при вашия педиатър, това е сигнал за повишено вътрешно налягане в черепа. Заедно с изпъкването има и други симптоми, като висока телесна температура, странни промени в поведението, като плач или отказ от храна.

Ако забележите, че фонтанелата е набъбнала и е съпроводена от висока температура и повръщане ви трябва бързо завеждане до близка болница. Не чакайте доктора да дойде при вас. Защото тези три симптома заедно в комбинация са опасни и са признак на менингит.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Ам