Анемия

Анемията е една от най– често срещаните в областта на хематологията, тъй като учените са установили, че днес има около 10% с анемия, като се среща по– често при жените. Тя се определя, както като самостоятелна болест,така и  симптом, който подсказва, че даден човек има нездравословен начин на хранене, заболяване на бъбреците или гастро–ентерологични проблеми.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е анемия?
Този въпрос е често задаван и отговорът, който получаваме понякога е така казан, че не се разбира. Накратко всеки човешки организъм е така изграден, че кръвта играе много важна роля за неговото благополучие и здраве. Отговорни за анемията са частици наречени еритроцити или още ги наричат червени телца. Тяхната роля е да свързват кислорода с всички клетки и органи. Когато броят на червените кръвни телца е намален се поставя диагноза анемия.

какво е анемия, симптоми и лечение на анемия

Симптомите на анемията?
Развиването на този процес в повечето случаи отнема определен период. През това време симптомите са почти незабележими или много леки. Когато вече анемията се развие по–силно има някои определени признаци, по които може да я разпознаете. Тези неща се случват поради факта, че вашето сърце се опитва да изтласква повече кислород към всички органи в цялото тяло, а колкото е по– затруднен този процес съответно, толкова са по–силни симптомите:
– Раздразнителност
– Болка в гърдите
– Силно главоболие
– Виене на свят
– Може да изпитвате постоянна умора и физическа слабост
– Кожата е по–бледа от нормалното
– Телесната температура е по–ниска от нормалната граница 36,5 градуса
– Когато сърдечната ви дейност е прекалено ускорена или с променлива ритмичност
– Не много срещано, но все пак има случаи на недостиг на въздух при физическо натоварване

Колко вида анемия има?
Има четири основни категории, на които се делят различните видове анемия.
1. Първият вид анемия е в зависимост от това, как се развива процесът:
– Хронична анемия – при този вид появата на симптомите е почти незабележима
– Остро настъпила – в този случай се наблюдава сериозна кръвозагуба и е много опасна за живота на човека, защото се развива за няколко дни, а може и часове.
2. Втори вид е наследствената анемия – Има състояния, при които тя се предава по наследство и отново е няколко вида. Част от тях са така наречените хемоглобинопатия и таласемия. При този раздел на анемични състояния е известен факта, че се характеризират само в определени расови групи и така медиците ги диагностицират по–лесно.
3. Третата група видове анемия се оформя от състоянието, в което се намират еритроцитите:
– Микроцитни и хипохромни – в този случай еритроцитите под микроскоп изглеждам много по–малки и много по–слабо оцветени от нормалния червен цвят.
– Макроцитни и хиперхромни – тук вашите еритроцити са видимо по–големи от нормалното и с доста по–наситен червен цвят от приетото.
4. Четвъртата група видове анемия е начинът, при който се появява тази болест:
– Остра кръвозагуба– Обикновено това е след силен и силен цикъл при жените, също така след раждане. При някои хора се среща силно кръвотечение в стомаха от язва, която не е лекувана.
– Дефицит на желязо – Този тип анемия е един от най–често срещаните видове. Характеризира се с намалено количество на желязо в организма. От това страдат предимно жените по време на бременност или хората, които са били на диета, която не се отразява добре на тялото.
– Недостатъчно производство на еритроцити – В най–честите случаи се дължи на липсата на витамин В12, фолиева киселина или желязо.

Как се лекува анемия?
Преди всичко е задължителна намесата на лекар, дори при най–малко съмнение от ваша страна трябва да потърсите професионално мнение. Тогава след направата на нужните изследвания на вашата кръв се назначава нужното ви лечение. Никога не трябва да се подлагате сами на лечение поради факта, че съществуват прекалено много разновидности на анемията. Първо се лекува наличието на хемоглобина, който е с ниски нива от обикновено. С това се цели нивата на хемоглобин да влязат в нужните норми и да се възстанови снабдяването на всички органи клетки с нужните количества кислород. След, като това е постигнато лекарите се заемат с причината за поява на анемия, според зависи каква е тя и лечението е различно. В различните случаи се назначават:
– Определена диета
– Прием на хранителни добавки
– Прием на желязо, фолиева киселина
– При по–тежка анемия се налага лекарски процедури по преливане на кръв на болния, за да се спомогне възстановяването на червените кръвни телца

Може ли да се предотврати появата на анемия?
Този често задаван въпрос има един отговор – преди всичко ако искате да избегнете появата на анемия трябва да се внимава с това каква храна давате на вашето тяло. Има голямо значение как се комбинират храните, защото ако ядете храна богата на желязо комбинирана с такава, която забавя усвояването му в организма се подлагате на риск от анемия. Има някои храни, които се препоръчват, защото са богати на нужните витамини:
– риба
– спанак
– червено месо
– бобовите растения ( боб, леща)
– черен дроб

Хранете се здравословно и балансирано, за да не изпадате в неприятни ситуации!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация