Здраве

Пернициозна Анемия

Обновена: 01-03-2017

Какво е пернициозна анемия?
Пернициозна анемия е вид анемия, при която има липса на здрави червени кръвни клетки, причинена от по–ниски от нормалните количества на витамин B 12. Пернициозната анемия може да възникне, ако не ядете храни с достатъчно витамин B 12 или ако тялото ви има проблеми с абсорбирането или преработката на този витамин. Не всички анемии са причинени от недостиг на витамини. Други причини включват недостиг на желязо и някои кръвни болести. Ето защо е важно вашият лекар да диагностицира и лекува анемията. Появилата се пернициозна анемия може да се коригира с добавки на витамини и промени във вашата диета.

Какви са различните видове симптоми на пернициозна анемия?
Признаците и симптомите на тази анемия включват:
– Умора
– Недостиг на въздух
– Световъртеж
– Бледа или жълтеникава кожа
– Сърцебиене
– Загуба на тегло
– Изтръпване или мравучкане в ръцете и краката
– Мускулна слабост
– Личностни промени
– Нестабилни движения
– Умствени проблеми

Витаминният недостиг обикновено се развива бавно през първите няколко месеца и може да отнеме години, за да се прояви.

Какви са видовете причини за пернициозна анемия?
Пернициозната анемия се появява, когато тялото ви не разполага с достатъчно витамини, необходими за производството на достатъчен брой здрави червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове през тялото ви. Ако в диетата ви липсват някои витамини може да се развие анемия. Пернициозната анемия може да се развие и защото тялото ви не може правилно да абсорбира хранителните вещества от храната, която ядете.

пернициозна анемияКакви са рисковите фактори за възникване на пернициозна анемия?
Рискът от пернициозна анемия може да се увеличи, ако:
– Не ядете месо и млечни продукти, храните, които съдържат много витамин B12. Вегетарианците, които не ядат млечни продукти и храни от животни могат да попаднат в тази категория.
– Имате чревна болест или патологични бактерии в стомаха или сте претърпели операция на червата или стомаха, което пречи на усвояването на витамин B12.
– Липсва ви важен протеин, които се секретира от стомаха и е необходим за усвояването на витамин B12.
– Приемате някои лекарства.
– Имате автоимунно заболяване. Хората с ендокринни проблеми, свързани с автоимунни заболявания като диабет или болест на щитовидната жлеза, може да имат повишен риск от развитие на анемия в това число и на пернициозна анемия.

Какви може да бъдат усложненията?
Появата на пернициозна анемия увеличава риска от много здравословни проблеми:
Най–сериозното усложнения са нарушенията на нервната система. Витамин B 12 е важен за производството на червени кръвни клетки и за здрава нервна система. Дефицитът на витамин B12 може да доведе до неврологични проблеми като устойчиво изтръпване на ръцете и краката или проблеми с баланса. Това може да доведе до психическо объркване и забрава, защото витамин B–12 е необходим за здравата мозъчна функция.

Какви са изследванията за диагностициране на пернициозна анемия?
Лекарите диагностицират пернициозната анемия най–често чрез кръвни тестове, които проверяват:
– Броят и видът на червените кръвни клетки.
– Размерът витамин B 12 в кръвта.

Ако при тези изследвания се открие проблем, лекарят ви ще ви насочи и към по–конкретизирани тестове за проследяване на степента на усложненост на пернициозната анемия, което да позволи да се назначи адекватно и своевременно лечение.

Какво е лечението на пернициозна анемия?
Лечението на пернициозна анемия включват допълнения и промени в диетата за набавяне на съответния витамин. Дефицитът на витамин B12. За по–леките случаи на недостиг на витамин B 12 лечението може да включва промени в диетата и добавки на витамин B–12 в таблетна форма или като спрей за нос. Вашият лекар може да предложи инжекции с витамин B 12, особено ако дефицитът на витамин B12 е тежък. Първоначално може да се наложи да се инжектирате дори всеки ден. В последствие ще трябва да се инжектирате само веднъж месечно, което може да продължи за цял живот в зависимост от конкретната ситуация.

Каква е превенцията от появата на пернициозна анемия?
Изберете една здравословна диета. Можете да предотвратите анемията понякога чрез  избор на здравословна диета, която включва разнообразие от храни. Храните, богати на витамин B 12 включват:
– Яйца
– Подсилени храни като зърнени закуски
– Мляко, сирене и кисело мляко
– Червени, бели меса и черупчести
– Броколи
– Плодове цитрусовите сокове и
– Ягоди
– Сладки пиперки
– Домати

Повечето възрастни трябва да приемат дневни хранителни дози от Витамин B 12 –  2.4 микрограмове (мкг). Бременни и кърмещи жени може да изискват по–големи дози от витамина.

Помислете за прием на мултивитамини – Ако сте загрижени дали получаването на достатъчно витамини от храната, която ядете, попитайте вашия лекар дали мултивитамините може да бъдат удачни за вас. Повечето хора получават достатъчно витамини от храната, но ако диетата ви е ограничена, може да се наложи прием на добавки.

Не пушете – Пушенето пречи на усвояването на хранителни вещества, така че то може да повиши риска от недостиг на витамин. Ако сте пушач, се откажете. Ако не пушите, не започвайте. Ако сте се опитвали да се откажете сами и не успели, говорете с вашия лекар за стратегиите за отказване от тютюнопушенето.

Пийте алкохол в умерени количества или не пиете изобщо – Алкохолът може да допринесе за някакъв тип дефицитна анемия. Ако решите да пиете алкохол, направете го в умерени количества.

Не се притеснявайте да се свържете с вашия лекар и да се консултирате с него за всякакви възникнали въпроси свързани с появилата се пернициозна анемия.

Далекогледство

Предишна публикация

Кога идва Цикъла след Раждане

Следваща публикация

Comments

Leave a reply

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве