Кога идва Цикъла след Раждане

Какво трябва да знаем за прокървяването първите дни след раждането и отговор на така търсения въпрос от много жени – Кога идва цикъла след раждане?
Веднага след появата на вашето бебе, ще получите вагинално кървене след раждането, което ще бъде ярко червено на цвят и доста по–обилно от това през нормалния цикъл, въпреки че то не трябва да превишава количество, което не може да се обслужи с превръзка на всеки четири часа. Ако то е толкова обилно най–добре се консултирайте с лекар. Загубата и притокът на кръв ще намалеят през следващата седмица, а цветът ще се измени от ярко червено към кафяво червено. Течението, известно още като лохии, може да стане жълто бяло на цвят преди да престане. Ще забележите и силна миризма, която е нормална. Притокът на кръв трябва да спре след една седмица или да премине в лека кръвозагуба, която може да продължи около 6 седмици след раждането и не е причина за безпокойство – различно е за всяка жена. Ако сте притеснени, обърнете се към лекар за съвет. Важно е да използвате превръзки, а не тампони след раждането. Тампоните възпрепятства притока на кръв и може да насърчат растежа на бактерии, което може да доведе до инфекции. Сменявайте превръзката си максимум на всеки четири часа или по–често, ако е необходимо, за да не се развият лоши бактерии.

Някои жени предпочитат да използват по–дебели превръзки, наречени за родилки, първоначално, тъй като те са по–раздути и защитаващи от мощно зацапване. Когато сте готови, винаги можете да преминете към ултра тънки превръзки. Добре е да посетите вашия лекар, ако забележите някое от следните:
– постоянно ярко червено течение с големи кръвни съсиреци
– внезапна ярка кръвозагуба
– тежка, подобна на гной миризма

кога идва цикъла след раждане

Кога идва цикъла след раждане?
Обикновено при жените, които избират да не кърмят, приблизително при 80% от тях цикъла им се възстановява в рамките на 10 седмици след раждането или това е след средата на втория месец след датата на раждане. Кърменето може да забави менструалния цикъл и овулацията за 20 седмици или повече, но това е индивидуално за всяка жена. Има разлики между отделните жени и техните нива на хормони, така че е трудно да се каже кога ще се възобнови нормалния ви цикъл след раждането и това да е приложима дата за всяка жена. При някои жени цикълът се връща на следващия месец след раждането, а при други няма менструация, докато не спре напълно кърмата, което може да бъде и след повече от година. Когато менструацията се възобнови, е обичайно за нея да бъде по–тежка или по–нередовна от нормалното – често за няколко месеца, докато се регулира. Някои жени смятат, че техните първи менструации след раждането са толкова тежки, че трябва да използват едновременно и превръзки и тампони. Важно е да се отбележи, че овулацията и менструацията не е задължително да започнат отново в едно и също време. Може овулацията при вас да настъпи без менструация, което означава, че вие не може да знаете на 100%, че сте в овулация, което е и обяснението защо някои жени се изненадват, че са забременели след раждането си без цикъл! Така че не забравяйте да се предпазвате, ако не планирате скорошна бременност след раждането. Мит е, че докато кърмите нямате цикъл и не може да забременеете.

Кога ще овулирате отново след раждането?
Както знаете нормално овулацията е свързана с вашия цикъл и идва около 14–тия ден от започването на вашата менструация, но след раждане това не винаги е така. Шансът да получите овулация в първите шест седмици след раждането е изключително малък. Когато посетите вашия лекар за уговорения контролен преглед след раждането – това е добър момент да обсъдите ползването на контрацепция, ако не искате бременност скоро след раждането. Когато бебето се храни от вас, това смукане изпраща сигнали към вашата хипофиза, за да освободи пролактин. Ако кърмите достатъчно често, за да произвеждате високи нива на пролактина, като прагът е уникален за всяка жена, овулацията може да бъде потисната. Точно кога ще се възобнови овулацияа е трудно да се прецени. Колкото по–дълго продължавате да кърмите, толкова е по–малък шансът на овулацията. Някои жени не може да овулират, докато кърменето не спре изцяло. Един добър начин да разберете дали може да сте в овулация, докато кърмите или като цяло, е чрез зорко наблюдение на вашата цервикална слуз. Можете да използвате и други инструменти, за да потвърдите овулацията, например опитайте се да използвате прогнозни тестове за овулация, достъпни във всяка аптека.

Кърменето може да бъде добър контрацептивен метод, когато всички от следните условия се отнасят за вас: бебето ви е изключително кърмено, бебето е по–малко от шест месеца, все още не сте имали нормален менструален период след раждането, но все пак винаги има минимален процентен шанс да забременеете дори в този етап без цикъл след раждането. Признак, че вашата плодовитост се връща е повишеното сексуално влечение. Най–добре говорете с вашия гинеколог за всичко, което ви интересува след раждането, за да не бъдете изненадана от непредвидена бременност или някакво медицинско усложнение.

Може би малко се объркахте, но отговора на въпроса – Кога идва цикъла след раждане? е уникален за всяка жена според нейния организъм, бушуващи хормони и периода на активно кърмене след раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).