Мама и БебеРечник

Кърмене

Обновена: 19-04-2014

Какво представлява Кърменето?
Кърмене е процес и метод за хранене на бебе с майчино мляко, което бебето получава директно от женските гърди. Новородените бебета имат вроден рефлекс за смучене, които дава възможност на новородените бебета да сучат и поглъщат мляко т.е. да се хранят. Препоръчително е майките да кърмят в продължение на минимум 6 месеца без добавянето на адаптирано мляко или твърда храна. След постепенно добавяне на твърда храна в хранителния режим на бебето, майките са съветвани да продължат да кърмят своето бебе. Много организации насърчават майките да кърмят и казват, че е много полезно кърменето да продължи минимум до 1 година, като този процес може спокойно да продължи до 2 години (условие това да се случи е майката да има кърма). Изследвания доказват, че майчиното мляко е най-здравословната формула на мляко за новороденото бебе. Разбира се има и някои изключения, например когато майката взима лекарства, има ХИВ, туберкулоза и други заболявания. Кърменето е здраве и спомага за предпазване на болести. Изкуственото хранене в световен мащаб е свързано с повече смъртни случай от диария при кърмачета например.

кърмене

Снимка: © sxc.hu

Всяка родилка трябва да знае, че майчиното мляко е най-добрата храна за нейното новородено дете. Липсата на бактерии, отличната поносимост, подходящата температура и достатъчното количество витамини са особено подходящи за изграждането на защитни механизми у детето с помощта на майчиното мляко. Кърменето усилва и оформя също така устата и челюстите на детето. Родилката усвоява техниката на кърмене под ръководството на детската сестра. Около 6 часа след раждането доносеното новородено се поставя за първи път на гърдата. За избягване на инфекции е абсолютно необходимо да се спазва най-строга чистота. Дезинфекцията на ръцете, почистването на гръдните зърна, изсушаването им след кърменето и покриването им с чиста кърпа са мерки, които всяка родилка трябва на всяка цена да спазва, след като бъде изписана от клиниката. В странично положение, а по-късно седнала майката обхваща с показалеца и средния пръст зърното и предната част на гърдата и ги поставя в устата на детето. Носът на детето трябва да бъде свободен, за да не се затруднява дишането. Продължителността на кърменето не трябва да превишава 10 — 15 минути. В противен случай може да се размекне гръдното зърно или да се развият дефекти в кожата. По-голямата част от кърмачетата изсукват за това време необходимото количество. Пълното изпразване на гърдата, което е нов дразнител за млечна секреция, както и за избягване на застой, се постига чрез изпомпване или изстискване на млякото. И това се усвоява под ръководството на детската сестра.

Отбиването, т. е. потискането на млечната секреция, е наложително при определени обстоятелства (общи заболявания на майката, заболявания на гърдите, слабост на сукането и др.). Към това може да се пристъпи само след консултация с лекар.

Не забравяйте, че кърменето е най-доброто което може да дадете на вашето бебе!
Преди всичко трябва да знаете, че се насърчава от организациите задължително кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето, като е препоръчително да продължи поне до 12 месеца. Кърменето е полезно за бебетата, защото предпазва от инфекции, предотвратява здравословни проблеми и болести. Кърменето помага и на майките! За майките кърменето помага на матката да се свие и кървенето да спре по-бързо след раждането. Кърменето може да намали риска от рак на гърдата и рак на яйчниците. Също така е чудесен начин за майките да се свържат с техните бебета.

Съвети за Забременяване

Предишна публикация

Диария при Бременност

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

бебешко олио

Бебешко олио

Какво бебешко олио да избера, какво съдържа бебешкото олио, кога е подходящо да се използва и какви ...
Мама и Бебе
име на бебе

Име на бебе

Как да избера най-подходящото и красиво име на бебето ми? Един от значимите, но трудни решения, преди ...
Мама и Бебе
бебешки пубертет

Бебешки пубертет

Какво е бебешки пубертет? Има много хора, които като чуят термина ,,бебешки пубертет”, започват да се отнасят ...
Мама и Бебе
конюнктивит при бебе

Конюнктивит при бебе

Какво е конюнктивит? Конюнктивит е често срещано и лечимо възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана от вътрешната ...
Мама и Бебе