Кърмене

Какво представлява Кърменето?
Кърмене е процес и метод за хранене на бебе с майчино мляко, което бебето получава директно от женските гърди. Новородените бебета имат вроден рефлекс за смучене, които дава възможност на новородените бебета да сучат и поглъщат мляко т.е. да се хранят.

Колко месеца да се кърми бебето?
Препоръчително е майките да кърмят в продължение на минимум 6 месеца без добавянето на адаптирано мляко или твърда храна. След постепенно добавяне на твърда храна в хранителния режим на бебето, майките са съветвани да продължат да кърмят своето бебе. Много организации насърчават майките да кърмят и казват, че е много полезно кърменето да продължи минимум до 1 година, като този процес може спокойно да продължи до 2 години (условие това да се случи е майката да има кърма). Изследвания доказват, че майчиното мляко е най–здравословната формула на мляко за новороденото бебе. Разбира се има и някои изключения, например когато майката взима лекарства, има ХИВ, туберкулоза и други заболявания. Кърменето е здраве и спомага за предпазване на болести. Изкуственото хранене в световен мащаб е свързано с повече смъртни случай от диария при кърмачета например.

кърмене
Снимка: © sxc.hu

Всяка родилка трябва да знае, че майчиното мляко е най–добрата храна за нейното новородено дете. Липсата на бактерии, отличната поносимост, подходящата температура и достатъчното количество витамини са особено подходящи за изграждането на защитни механизми у детето с помощта на майчиното мляко. Кърменето усилва и оформя също така устата и челюстите на детето. Родилката усвоява техниката на кърмене под ръководството на детската сестра. Около 6 часа след раждането доносеното новородено се поставя за първи път на гърдата. За избягване на инфекции е абсолютно необходимо да се спазва най–строга чистота. Дезинфекцията на ръцете, почистването на гръдните зърна, изсушаването им след кърменето и покриването им с чиста кърпа са мерки, които всяка родилка трябва на всяка цена да спазва, след като бъде изписана от клиниката. В странично положение, а по–късно седнала майката обхваща с показалеца и средния пръст зърното и предната част на гърдата и ги поставя в устата на детето. Носът на детето трябва да бъде свободен, за да не се затруднява дишането.

Колко дълго да кърмя бебето?
Продължителността на кърменето не трябва да превишава 10 — 15 минути. В противен случай може да се размекне гръдното зърно или да се развият дефекти в кожата. По–голямата част от кърмачетата изсукват за това време необходимото количество. Пълното изпразване на гърдата, което е нов дразнител за млечна секреция, както и за избягване на застой, се постига чрез изпомпване или изстискване на млякото. И това се усвоява под ръководството на детската сестра.

Кога да спра да кърмя?
Отбиването, т.е. потискането на млечната секреция, е наложително при определени обстоятелства (общи заболявания на майката, заболявания на гърдите, слабост на сукането и др.). Към това може да се пристъпи само след консултация с лекар. Разбира се и когато детето е вече голямо, храни се с твърда храна, майката се върне на работа или няма достатъчно кърма.

Не забравяйте, че кърменето е най–доброто което може да дадете на вашето бебе!
Преди всичко трябва да знаете, че се насърчава от организациите задължително кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето, като е препоръчително да продължи поне до 12 месеца. Кърменето е полезно за бебетата, защото предпазва от инфекции, предотвратява здравословни проблеми и болести. Кърменето помага и на майките! За майките кърменето помага на матката да се свие и кървенето да спре по–бързо след раждането. Кърменето може да намали риска от рак на гърдата и рак на яйчниците. Също така е чудесен начин за майките да се свържат с техните бебета.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):