Адаптирано Мляко

Майчиното мляко е най–добрият източник на хранителни вещества за вашето бебе. Въпреки това някои жени не са в чисто физиологично състояние да кърмят или не желаят да го правят. В тези случаи се използва адаптирано мляко. Бебешки адаптирани млека са специално изработени за утоляване на хранителни нужди на бебето. Ако имате намерение да използвате адаптирани млека, тук ще намерите някои насоки.

Какво е Адаптирано Мляко?
Адаптираното мляко е „накъсан“ протеин за по–лесно усвояване и с цел предотвратяване на алергия, който е изолиран от мляко. Също така в повечето адаптирани млека се съдържат така наречените диетични фибри, които са извлечени от мляко, есенциални омега–3 киселини и напълно натурални млечно–кисели култури. Голяма част от хората наричат адаптираното мляко –  изкуствено мляко. Като цяло в обществото има много привърженици и противници на храненето на бебето с адаптирано мляко.

адаптирано мляко

Защо е нужно и кога е необходимо адаптирано мляко за вашето бебе?
Вашият педиатър вероятно ще препоръча едно определено адаптирано мляко, направено от краве мляко. Някои млека са обогатени с желязо. Други имат много малко желязо или нямат изобщо. Повечето лекари препоръчват такива, обогатени с желязо. Някои адаптирани млека са изработени от соево мляко вместо краве мляко, за бебетата, които са алергични към кравето мляко

Ако не сте кърмили, използвайте адаптирано мляко по време на първата година от живота на бебето. Обикновените краве мляко и соево мляко не са същите като тези, произведени на основата на краве мляко или соево мляко специално за бебета. Обикновените млека не съдържат всички хранителни вещества, които са нужни за вашето бебе да расте и да се развива правилно. Бебета по–малки от 1 година, които пият обикновено краве мляко или соево мляко са изложени на по–голям риск от различни здравословни проблеми.

Колко често трябва да храните бебето с адаптирано мляко?
Давайте адаптирано мляко на вашето бебе толкова често, колкото той или тя иска да се храни. Това може да бъде 8–12 пъти на ден или повече в началото. Вашето бебе може да иска да се храни по–рядко, тъй като той или тя расте и е в състояние да поема по–голямо количество мляко на всяко хранене. Колко често вашето бебе ще иска да се храни също ще се променя с течение на времето, докато то расте.

Видове Адаптирани Млека:
Бебешките адаптирани млека се продават в няколко форми:

  • Готови за директна употреба – това е най–скъпият вид адаптирано мляко, но и най–удобното, понеже смесването не е необходимо.
  • Концентрирана течност – това е по–евтин вариант, където се смесват равни част от прахта и водата.
  • Прахообразна форма – това е най–евтиното мляко, при което се смесват една равна мерителна лъжица от прахта с около 60 милилитра вода и се разбъркват добре.

Колко адаптирано мляко трябва да давате на бебето?
Вашият педиатър ще ви даде препоръка колко да храните бебето си, когато стартирате за първи път с адаптирано мляко. Повечето бебета се нуждаят от 2,5 грама на килограм телесно тегло всеки ден. Това означава, че 8–килограмово бебе може да се пие около 20 грама на ден. Това обаче е само приблизително. Най–важното при храненето на вашето бебе е да обърнете внимание на неговите сигнали, че е гладно. Хранителните нужди на бебето са различни и се променят извънредно бързо. Вашето бебе вероятно получава достатъчно адаптирано мляко, ако той или тя:
– Показва удовлетворение след всяко хранене.
– Покачва теглото си след първите 3 до 7 дни след раждането. Бебето ви може да загуби малко тегло по време на първата седмица, след като роди.
– Има около 6 до 8 мокри пелени дневно.
– Изхожда се по 2–5 или повече пъти на ден. Ходенето по голяма нужда се увеличава с по около 2 пъти на ден, докато расте.

Какъв е правилният начин да смесвате адаптираното мляко?
Най–важното нещо, което трябва да знаете е, че трябва да следвате указанията на кутията на съответното мляко много точно. Винаги спазвайте мярката и никога не добавяйте допълнително вода към формулата. Също така трябва да миете ръцете си преди приготвянето на адаптираното мляко.

Ако имате проблеми с качеството на водата във вашия град,  първо я преварявайте или използвайте бутилирана вода. Ако кипнете водата, я оставете да се  разхлади преди смесването с адаптираното мляко. Винаги използвайте чиста чаша за меренето на водата.

Как да разбера дали трябва да смените вида на адаптираното мляко?
Понякога е наложително и може да се наложи да смените вида на млякото, което давате на вашето бебе. Ако то е дребнаво, нуждае се от повече желязо или има някои хранителни алергии, вашият педиатър  може да предложи да промените адаптираното мляко. Някои от признаците, че бебето ви е алергичен към вида, с които го храните са:
– Суха, червена и люспеста кожа
– Диария
– Умора или слабост
– Повръщане

Други признаци включват плач или нервност след хранене, прекомерно количество газове и много воднисти изпражнения. Говорете с вашия лекар преди да промените адаптираното мляко на вашето бебе –  може да се наложи да го промените в крайна сметка.

Трябва ли са топлите бебешките бутилки, в които смесвате адаптираното мляко?
Вие вероятно ще храните вашето бебе с бутилка без затопляне първоначално. Така адаптираното мляко ще бъде на стайна температура. Ако бебето предпочита топли адаптирани млека, можете да поставите напълнения флакон в съд с топла вода и го оставете да престои така няколко минути. Проверете температурата на адаптираното мляко на кожата на ръката си преди да храните вашето бебе, то не трябва да е твърде горещо. Адаптираното мляко трябва да бъде хладко. Не загрявайте бутилките в микровълновата. Микровълните затоплят храните и течностите неравномерно и това може да предизвика горещи точки в млякото и да изгорите устата на бебето.

Най–доброто адаптирано мляко за кърмачета?
На пазара ни се предлагат много марки адаптирани млека, те се произвеждат по строги стандарти за качество, така че е трудно да се определи кое е най–доброто от тях. Това можете да определите, когато се консултирате с педиатъра ви и когато изпробвате дали определения вид адаптирано мляко понася добре точно  на вашето бебе. Най–известните марки в България са: Hipp, Friso, Nan, Humana, Ganchev, Milupa, Gerber и Lactana.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).