Хранене на 8 Месечно Бебе

Какво трябва да знаем при хранене на 8 месечно бебе!
От около 8 месец повечето бебета са захранени с желязо подсилени храни, житни култури и пасирани храни, които са били въведени като част от диетата му, заедно с кърмата или адаптираното мляко. Небцето на вашето бебе продължава да се развива за усет за нови храни. Много е важно да го наблюдавате и за алергични реакции. Бебешко адаптирано мляко и майчиното мляко продължават да предоставят важни хранителни вещества за отглеждане на бебетата, но бебета ще започне да пият по–малки количества, защото вече приемат и друга храна. Обърнете внимание на детето си дали ви дава сигнали за глад и ситост.

Обикновено при хранене на 8 месечно бебе, сутрин и вечер запазваме храненето с мляко, през деня има едно хранене с попара, друго с зеленчуково или местно пюре и едно с някакъв крем – било то нишесте, грис или кисел. Храненията са 5 за деня, но при някои бебета се установява решим от 4 хранения и това не бива да ви тревожи. Количеството храна на еднократен прием е в рамките на 180 до 200 мл.

хранене на 8 месечно бебе

През този месец е добре, при нормално провеждащо се захранване, да се дават пюре от месо или риба в рамките на 2 до 3 пъти в седмицата , а през останалото време да се дава зеленчуково или плодово. Тези пюрета доставят на организма на бебето желязо, минерали и белтъци и не позволяват той да развие анемия. Ако бебето е проявило признаци на алергия – не трябва да му се дават агнешко месо и риба, а ако има установена вече непоносимост към белтъка на кравето мляко – не се дават говеждо или телешко. Много са полезни пюретата с черен дроб или мозък, които доставят на бебешкия организъм много витамини, мед, желязо и цинк и са изключително лесно смилаеми. Жълтъкът е 1/2 на ден и се слага в пюре.

С всеки изминал месец бебето се развива във всеки аспект, затова следващия факт за развитието и цялостното хранене на 8 месечно бебе е интересен, а именно че по време, когато бебетата са около 8 месеца, те обикновено вече имат сръчност и координация да вземат храна между показалеца и палеца си, така че те вече могат да опитат да се хранят с пръстите си.

Много майки започват да дават краве мляко от този период, но това трябва да става с повишено внимание, заради опасност от алергии, поради още неразвитата способност да се обработва белтъка на млякото.

Никога не оставяйте бебето си без надзор, докато се храни! Има храни, които биха могли да представляват опасност от задавяне като цяло грозде, сурови зеленчуци, твърди плодове, стафиди, бял хляб, парчета твърдо сирене, пуканки и твърди бонбони. Те сериозно и фатално могат да застрашат здравето на детето. Ако не сте сигурни дали храната е безопасна, си задайте следните  въпроси:
– Дали храната се топи в устата?
– Дали храната е сготвена достатъчно, така че тя да е лесна за приемане, колкото са пюретата? Лесно ще се приемат добре сварените до каша зеленчуци и плодове.
– Естествено мека ли е храната? Изварата, настърганият кашкавал и малки парченца тофу са естествено меки.

Теглото на бебетата се повишава с всеки месец, така през 8 месец бебето е натрупало около 400 гр.. В края на този месец – средно момченцата тежат 8900 гр и 71 см, а момичетата – 8300 гр. и 69 см. Ако детето се храни и наддава добре – значи няма от какво да се притеснявате от вашия режим при хранене на 8 месечно бебе!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията),