Мама и Бебе

Хранене на 3 Месечно Бебе

Обновена: 05-12-2016

Какво трябва да знам за хранене на 3 месечно бебе
Хранене на 3 месечно бебе по нищо не се различава от храненето му през втория. Бебетата на кърма обикновено ядът в рамките на шест пъти в денонощие с пауза между 6 и 9 часа през нощта. Много от бебетата през този месец нямат нощно хранене. Кърмещата майка отново трябва да съблюдава своя хранителен режим внимателно.

Мога ли да предприема хранене на 3 месечно бебе с адаптирано мляко, плодов сок или плодови пюрета?
хранене на 3 месечно бебе Бебетата на адаптирано мляко също ядът по шест пъти на ден, като количеството на единичното хранене варира между 130 и 150 мл. (ако все още не сте си купили кухненска везна, която отмерва килограми и милилитри то е време да го сторите). Ако сте решили да давате плодови сокове – то вече вероятно сте достигнали 8–10 чаени лъжици. През този месец някои майки дори решават да сменят сокчетата с плодово пюре в бурканче, на което е изрично споменато, че става за бебета на три месеца. Болшинството от специалистите в световен аспект не препоръчват това ранно захранване, защото то може да раздразни все още неукрепналия бебешки стомах, да усили коликите, да доведе до проблеми в бъдеще и да отключи ранни алергии, които са много опасни и мъчителни не само за бебето, но и за неговите родители.

Диария при хранене на 3 месечно бебе!
Някои педиатри предписват при хранене на 3 месечно бебе даване на оризова вода, но това е само ако бебето е склонно към диария. Тя се прави като към 500мл. вода се сложи една супена лъжица ориз и се вари за 30мин. Готовата течност се прецежда и се допълва до 500мл. с преварена или изворна вода. Два се на бебето вместо вода. Някои майки дават и овесена вода, но овесът съдържа глутен и това може да е опасно за бебето.

Количество вода при хранене на 3 месечно бебе
Много от бебетата на кърма отказват пиенето на вода като цяло в началните месеци от живота си. Не се тревожете. Ако детето е само на кърма, бъдете спокойни, защото тя се състои от 80 % вода и осигурява на бебето необходимите му течности. Вие предлагайте вода, а детето ще започне да я пие когато е готово. Когато бебето е на кърма –„предната“ кърма, която тече от гърдите, задоволява нуждите му от вода, тъй като тя е с доста високо съдържание на вода и по–малко хранителна стойност. След „предното“ идва „задното“ калорично мляко. Дори на бебетата на адаптирано мляко не е необходим допълнителен прием на вода. През третия месец можете да давате чайове от анасон и копър за отпускане и облекчаване на коликите или специализирани готови бебешки чайове за тази възраст между храненията.

Напомняме Ви, че се препоръчва захранването на бебето да става след шестия месец. Нормалното наддаване в третия месец е 800 гр. или средно за момчетата 6 100 гр. и 61 см., а за момичетата– 5700 гр. и 60 см. Ако бебето се развива в нормални граници и изглежда доволно, няма от какво да се притеснявате – режимът ви на хранене на 3 месечното бебе е добър! Продължавайте така!

Друг добър съвет при хранене на 3 месечно бебе е да обърнете внимание на бибероните на шишетата, ако бебето яде от шише разбира се, тъй като животът на бибероните обикновено е в рамките на 3 месеца при активна експлоатация.

Хранене на 2 Месечно Бебе

Предишна публикация

Хранене на 4 Месечно Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе