Хранене на 10 Месечно Бебе

Какво трябва да знам за хранене на 10 месечно бебе!
Хранене на 10 месечно бебе не се отличава съществено от това през 9 месец. Отново имаме четири или пет хранения на ден с паузи от 3 до 3 1/2 часа. През този месец кърменето или даването на адаптирано мляко са в рамките на 200–220 гр. на ядене. Обикновено остават за едно хранене – сутрин, което постепенно подготвя детето за отбиване. Някои майки продължават и вечер да дават кърма или адаптирано мляко, но повечето предпочитат да предлагат кисело мляко, подсладено с малко захар или с добавена, стрита на прах, бисквитка.

хранене на 10 месечно бебе

През периода на 8–10 месец от живота на вашето бебе, неговото небце непрекъснато се развива за нови вкусове. Хубаво е при хранене на 10 месечно бебе да започнете да давате на бебето нарязани зеленчуци или по–едро смляно месо, за да преминете постепенно от бебешката течна храна към храната за възрастни. Макаронените изделия, зеленчуците, плодовете и всичко останало трябва да са меко сварени или намачкани на пюре с вилица, но не обработени с пасатор или миксер. Месото и яйченият жълтък трябва да се варят и пасират или нарязват на ситно. Не забравяйте, че бебето няма да има кътници до 12–18 месеца от живота си и храните трябва да бъдат лесни за сдъвкване с венците. Може бебето вече да откаже пюретата.

Както през предходните месеци, така при хранене на 10 месечно бебе новата храна се дава постепенно и по малко в началото на обяда и плавно се увеличава. Можете да предложите пълнени чушки, мусака, кюфтета със сос. Въвежда се и цяло яйце. На 10 месеца, при нормално протичащо захранване може да въведете диня, смокиня, пуешко филе, овесени ядки и пълнозърнест черен хляб.

Именно през този 9 месец е характерно бебетата да имат огромни скокове в апетита. Има дни, в които сякаш за бебето не е достатъчна цялата храна на света, докато други дни може да не желае да яде въобще. Не се тревожете. Нормално е. Отказът от храна може би се дължи на това, че бебето е прекалено заето в опознаването на околния свят, когато е в столчето за хранене. Дайте шанс на бебето да се храни с храната, която иска, позволете му да избира храните и количеството, което може да изяде в определения момент. Нека бебето Ви да бъде водачът, не го разочаровайте и стресирайте. То трябва да се наслаждава на храната, а не да се стресира от нея. Запомнете, че е важно да предлагате на бебето една балансирана диета от плодове, зеленчуци и протеини, така че да получава всичко от храната, което е необходимо за правилния му растеж. Много майки именно през този месец започват да взимат храна от детски кухни.

През 10 месец теглото на бебето нараства с около 200 гр. За момчетата средното тегло е 9 500 гр. и 75 см., а за момичетата 8 900 гр. и 72 см. Ако бебето се развива нормално, значи се храни добре, а вие се справяте чудесно при хранене на 10 месечно бебе – Браво!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.