Хранене на 9 Месечно Бебе

Какво трябва да знаем за хранене на 9 месечно бебе!
Като цяло хранене на 9 месечно бебе много се доближава до храненето на бебето през предходния 8 месец. Храненията са отново 4 или 5 през 3 или 3 и 1/2 часа на денонощие. Хранителния режим през 9 месец позволява да се въведат нови зеленчуци като чушки, спанак, броколи, карфиол.  Можете да започнете даването и на млечни продукти, ако детето не е проявило алергии. Първо се дават краве масло и сирене, предварително обезсолено във вода за около 12 часа. През 9 месец при хранене на 9 месечно бебе вече е възможно да се въведе в менюто на му и глутен под формата на зърнени храни. Няма да навредят и някои подправки в малки количества – добре е първите да са копър, магданоз, черен пипер, риган и босилек.  Предлагат се леко задушени, като се прибавят към храната малко преди края на нейното окончателно приготвяне.  От плодовете можете да давате пъпеш, диня и праскова, но обелена от мъхестата й обвивка.

хранене на 9 месечно бебе

През 9 месец храносмилателната система е готова да обработи зърнените храни. Започнете с овесена каша, понеже овесът се отличава с доста ниско съдържание на глутен. После можете постепенно да предложите пшеничена капа, ечемичена каша, сухар, коричка хляб или бисквитки. Зърнените продукти дават на бебето много витамини, минерали и растителни влакна. Тези храни също са приятни на бебето, защото му помагат да масажира венците си през този период, когато тече активен процес на никнене на зъбките.

Важно е много строго да спазвате принципите на захранването през 9 месец, тъй като въвеждате два много силни алергена – продукти от краве мляко и глутен:
– Давайте новата храна преди обяд, за да имате време да отреагирате адекватно евентуално при възникнала алергична реакция.
– Давайте новата храна самостоятелно или вече с изпитана и сигурна такава.
– Следите внимателно за алергия – при реакция прекратявате даването на новата храна и се консултирате с лекар кога пак да я предложите на детето.
– Въвеждате нова храна само, ако детето е здраво.
– Давате нова храна веднъж седмично като започвате с постепенно увеличаване.
– Ако детето отказва да яде новата храна – не го насилвате, а изчаквате известно време и пробвате пак.

При хранене на 9 месечно бебе обичайно в менюто му също се въвеждат кус–кус, макарони, просо, киноа, зехтин, кокосово масло, бадемово масло, грах, леща, ориз, некрарини. Детето задължително трябва да пие вода, тя ще помогне на организма му да усвоява по–лесно новата храна и ще поддържа храносмилането му и бъбреците му в добро състояние.  Следете внимателно детето за признаци на алергия като гадене, подуване, диария, хрема или обриви. Винаги се допитвайте до  педиатър, ако има нещо, което ви притеснява относно захранването.

През 9 месец наддаването на бебетата отново, както през предходния 8 месец, е около 400 грама. За момчетата средно то е 9100 гр и 78 см, а за момичетата – 8700 гр. и 73 см. Ако то се развива в норма – значи се храни добре и няма от какво да се притеснявате от цялостното хранене на 9 месечното бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицин