Мама и Бебе

Хранене на 5 Месечно Бебе

Обновена: 11-12-2016

Какво трябва да знаем за Хранене на 5 Месечно Бебе!
Хранене на 5 месечно бебе с кърма! Ако кърмите и имате достатъчно кърма може да изчакате със захранването през този месец. Кърмата е напълно достатъчна, както количествено така и хранително за бебето в първите 6 месеца от живота му. Като цяло хранене на 5 месечно бебе продължава с кърмене, което обикновено се осъществява в рамките на 5 или 6 пъти на ден.

хранене на 5 месечно бебе Хранене на 5 месечно бебе с адаптирано мляко и подготовка за захранване! Адаптираното мляко се дава 5 пъти на ден по около 210 милилитра. Общо приетата през 5 месец храна трябва да е около 150 грама на килограм телесно тегло. Ако сте започнали захранването през 4 месец или ще го започвате сега в 5 месец след раждането, има много важен принцип, който задължително трябва да спазвате, а именно да чакате около 15 дни след като бебето е яло зеленчуково пюре за обяд и след това вече да предложите плодов кисел. Отново започвате с 1–2 чаени лъжици след обяд, преди кърмене или даване на адаптирано мляко. После увеличавате количеството постепенно до заместване изцяло на едно хранене. Плодовото пюре, което бебето яде през 5 месец, може да достигне до около 50 гр. След консултация с вашия педиатър през този месец можете да дадете на бебето и жълтък от яйце. В началото започнете да давате жълтък два пъти в седмицата по 1/4  като увеличавате постепенно до три пъти по 1/4 и накрая по 4 пъти ¼. Много е важно обаче това да е консултирано с лекар, за да се избегнат алергии и други проблеми. Ако сте започнали да захранвате предлагайте на бебето редовно вода. До навършването на една годинка, след започнало захранване, бебето се нуждае от 100 мл. вода на един килограм телесно тегло. Задължително трябва да я преварявате или да използвате специалните бебешки води, които се предлагат на нашия пазар. Следете детето, то ще ви покаже ако е обезводнено–ще пишка по–рядко, урината му ще е тъмна, кожата суха и бледа, детето няма да е спокойно и ще пие течности много жадно. Помнете, че не трябва да давате минерална вода на деца под 3 годишна възраст.

Много е важно да не насилвате детето, а да запомните, че то само ще покаже кога е готово за захранване и с какво темпо ще се осъществи то. Наддаването на бебето отново е в рамките на около 600 гр., както в 4 месец. Така за момчетата то е около 7500 гр. и 66 см., а за момичетата 6900 гр. и 64 см. Ако бебето се развива нормално значи няма проблем и се движите в правилна посока с цялостното хранене на 5 месечно бебе.

Хранене на 4 Месечно Бебе

Предишна публикация

Хранене на 6 Месечно Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе