Кърмене – Естествено хранене с Майчино Мляко

Задължение на всяка майка е да кърми детето си задължително поне първите 5—6 месеца след раждането му, като повечето организации заявяват че това трябва да става минимум до 1 година. Според други кърменето трябва да се осъществява до като майката има кърма дори до 2 годишна възраст на детето. Това е първото и основно задължение на майката след раждането на бебето, което богато се възнаграждава както към майката така и към детето. Трябва да се знае, че бебето на естествено хранене се развива много добре физически и нервно психично, боледува по–рядко, по–леко и за кратко време, почти без отражение на заболяването върху общото му развитие.

Ето защо всички изкуствени храни, колкото и да са близки по своята същност и химичен състав до естественото майчино мляко, никога не могат пълноценно да го заместят. Само в тези случаи, когато наистина не достига или липсва майчино мляко и всички опити да се запази или увеличи млечната секреция на майката остават безуспешни, може да се дохранва или напълно храни детето с купена храна за тази цел, но разбира се това става след изключителна консултация и под контрола на вашият лекар.

В какво се състоят всички предимствата на кърменето с майчината кърма?
кърмене с майчино мляко

Майчиното мляко се изработва от млечните жлези на родилката. Като цяло млечните жлези на жената са изключително сложен орган от нейното тяло. Когато жената все още не е бременна и не е започнала да кърми, тези жлези наработят и чакат своя момент в живота на жената. Още в първата половина на бременността обаче млечните жлези започват да се увеличават значително, като през втората половина тъмното петно около зърната на жената се увеличава, потъмнява и млечните жлези започват да отделят малко количество мляко –  коластра.

След раждането количеството на коластрата постепенно с всеки изминал ден се увеличава. Коластрата синкаво жълт цвят и е много богата на хранителни вещества, най–вече на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални вещества. Коластрата също така съдържа така наречените ферменти, които улесняват храносмилането, предпазват бебето от тежки заболявания през първите дни след неговото раждане. Белтъчините на коластрата са в пъти повече, от тези на зрялото мляко. Белтъчините в коластрата се състоят предимно от висококачествени лактоалбумини и лактоглобулини, които се смилат много лесно и максимално бързо се усвояват от детето. Поради високата си хранителна стойност коластрата задоволява нуждите на новороденото дете и е единствено подходяща храна за него през първите дни след раждането му. В последствие майчиното мляко получава нормалния си състав 2 — 3 седмици след раждането.

Какво съдържа майчиното мляко – кърмата?
Майчиното мляко в общия случай е бяла течност, със сладникав вкус и своеобразен мирис. Основната съставна част на млякото разбира се е  водата, в която са разтворени всички белтъчини, млечната захар, мазнините, витамините и солите. В 100 г кърма се съдържат 1,2 г белтъчини, 3,6 г мазнини, 6,8 г млечна захар, 0,3 г соли и около 88 г вода. Белтъчините на майчиното мляко, както и тези на коластрата, са предимно лактоалбумини и лактоглобулини, които съдържат най–ценните и жизнено важни за детския организъм аминокиселини: триптофан, лизин, аргинин, хистидин и др., осигуряващи оптималния растеж на кърмачето. Мазнините на майчиното мляко за разлика от кравето мляко съдържат значителни количества ненаситени мастни киселини, особено линолова, линоленова, арахидонова и др., които са абсолютно необходими за детския организъм. При недостиг на ненаситени мастни киселини настъпват тежки поражения на кожата, промени във водния обмен, енергийните процеси и др. От този специфичен мастнокиселинен състав на майчиното мляко зависят хубавият розов цвят и отличният тургор на детската кожа, стабилността на обменните процеси и имунозащитните реакции на детския организъм. За майчиното мляко е характерно освен по–богатото съдържание на млечна захар (лактоза), но и преобладаването на В–лактоза, която поддържа растежа на бактериум бифидум. В чревното съдържимо на естествено храненото дете този микроорганизъм достига 90 — 95% от общата чревна микрофлора. Значението на бактериум бифидум за детския организъм е огромно, тъй като той спира развитието на редица болестотворни микроорганизми и заема тяхното място. Затова бебето на естествено хранене боледува значително по–рядко и по–леко понася стомашо–чревните заболявания. Бактериум бифидум оказва и друго благотворно влияние върху детския организъм. Той усилва чревната перисталтика, спомага за по–пълното усвояване на витамин D, на калциевите и железните соли, като осигурява антирахитичното и антианемичното действие на майчиното мляко. При изкуствено хранене на кърмачето бактериум бифидум почти липсва в чревното му съдържимо.

Майчиното мляко съдържа 3 до 4 пъти по–малко минерални соли, отколкото кравето мляко, но те напълно задоволяват нуждите на детския организъм и не обременяват обменните и отделителните му процеси. Майчиното мляко е богато и на витамини: А, В и особено на витамин С. Количеството на витамините му зависят от количеството им в храната на майката. Особено много се влияе количеството на витамин С. Затова майките кърмачки трябва да консумират храни, богати на витамин С — плодове и зеленчуци. Хранителните вещества в майчиното мляко са в състояние, което позволява да се смилат и усвояват много лесно, бързо и почти без остатък. Тези вещества се намират и в кравето мляко, но там качеството и количеството им са съвсем други. Даже ако количеството им бъде приспособено както в майчиното мляко, те се смилат и усвояват много по–трудно и по–бавно.

Майчиното мляко е най–умната храна за вашето бебе, защото за кърмачето се изисква минимално количество ферменти за смилане на храната. С това се обясняват добрият апетит при новородените бебета и липсата на храносмилателни смущения като например оригване, повръщане или диария при естествено хранените кърмачета с майчино мляко.

Една от най–ценните съставни части на майчиното мляко обаче, която липсва в животинските млека, както и в изкуствените млечни препарати закупени от специализираните магазини, са ферментите и разбира се имунните тела, които осигуряват значително ниската заболеваемост на естествено хранените кърмачета. Знае се, че бебе което се храни с майчино мляко, много по–рядко се разболява през първите месеци от раждането от инфекциозни заболявания, от рахит, анемия и др. Неговата устойчивост е по–голяма и към други заболявания (хрема, фарингит, пневмония).

Огромно е значението на кърменето и за нервно–психичното развитие на кърмачето.Чрез кърменето се осъществява една незабравима връзка и общуване между майката и нейното дете. Със своята усмивка и своя глас майката предразполага детето да се чувства сигурно и разбира се това води след себе си само положителни емоции за бебето. Също така бебето започва по–рано да издава звуци и да ги формира по–късно като срички. Разбира се самото кърмене има и положителни страни за майката. Тя чувства удовлетворение от процеса и по–този начин общува по–често с него. Това прави връзката между майката и бебето по–здрава и по–дълбока