Мама и Бебе

Кърмене – Естествено хранене с Майчино Мляко

Обновена: 05-09-2016

Задължение на всяка майка е да кърми детето си задължително поне първите 5—6 месеца след раждането му, като повечето организации заявяват че това трябва да става минимум до 1 година. Според други кърменето трябва да се осъществява до като майката има кърма дори до 2 годишна възраст на детето. Това е първото и основно задължение на майката след раждането на бебето, което богато се възнаграждава както към майката така и към детето. Трябва да се знае, че бебето на естествено хранене се развива много добре физически и нервно психично, боледува по–рядко, по–леко и за кратко време, почти без отражение на заболяването върху общото му развитие.

Ето защо всички изкуствени храни, колкото и да са близки по своята същност и химичен състав до естественото майчино мляко, никога не могат пълноценно да го заместят. Само в тези случаи, когато наистина не достига или липсва майчино мляко и всички опити да се запази или увеличи млечната секреция на майката остават безуспешни, може да се дохранва или напълно храни детето с купена храна за тази цел, но разбира се това става след изключителна консултация и под контрола на вашият лекар.

В какво се състоят всички предимствата на кърменето с майчината кърма?
кърмене с майчино млякоМайчиното мляко се изработва от млечните жлези на родилката. Като цяло млечните жлези на жената са изключително сложен орган от нейното тяло. Когато жената все още не е бременна и не е започнала да кърми, тези жлези наработят и чакат своя момент в живота на жената. Още в първата половина на бременността обаче млечните жлези започват да се увеличават значително, като през втората половина тъмното петно около зърната на жената се увеличава, потъмнява и млечните жлези започват да отделят малко количество мляко –  коластра.

След раждането количеството на коластрата постепенно с всеки изминал ден се увеличава. Коластрата синкаво жълт цвят и е много богата на хранителни вещества, най–вече на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални вещества. Коластрата също така съдържа така наречените ферменти, които улесняват храносмилането, предпазват бебето от тежки заболявания през първите дни след неговото раждане. Белтъчините на коластрата са в пъти повече, от тези на зрялото мляко. Белтъчините в коластрата се състоят предимно от висококачествени лактоалбумини и лактоглобулини, които се смилат много лесно и максимално бързо се усвояват от детето. Поради високата си хранителна стойност коластрата задоволява нуждите на новороденото дете и е единствено подходяща храна за него през първите дни след раждането му. В последствие майчиното мляко получава нормалния си състав 2 — 3 седмици след раждането.

Какво съдържа майчиното мляко – кърмата?
Майчиното мляко в общия случай е бяла течност, със сладникав вкус и своеобразен мирис. Основната съставна част на млякото разбира се е  водата, в която са разтворени всички белтъчини, млечната захар, мазнините, витамините и солите. В 100 г кърма се съдържат 1,2 г белтъчини, 3,6 г мазнини, 6,8 г млечна захар, 0,3 г соли и около 88 г вода. Белтъчините на майчиното мляко, както и тези на коластрата, са предимно лактоалбумини и лактоглобулини, които съдържат най–ценните и жизнено важни за детския организъм аминокиселини: триптофан, лизин, аргинин, хистидин и др., осигуряващи оптималния растеж на кърмачето. Мазнините на майчиното мляко за разлика от кравето мляко съдържат значителни количества ненаситени мастни киселини, особено линолова, линоленова, арахидонова и др., които са абсолютно необходими за детския организъм. При недостиг на ненаситени мастни киселини настъпват тежки поражения на кожата, промени във водния обмен, енергийните процеси и др. От този специфичен мастнокиселинен състав на майчиното мляко зависят хубавият розов цвят и отличният тургор на детската кожа, стабилността на обменните процеси и имунозащитните реакции на детския организъм. За майчиното мляко е характерно освен по–богатото съдържание на млечна захар (лактоза), но и преобладаването на В–лактоза, която поддържа растежа на бактериум бифидум. В чревното съдържимо на естествено храненото дете този микроорганизъм достига 90 — 95% от общата чревна микрофлора. Значението на бактериум бифидум за детския организъм е огромно, тъй като той спира развитието на редица болестотворни микроорганизми и заема тяхното място. Затова бебето на естествено хранене боледува значително по–рядко и по–леко понася стомашо–чревните заболявания. Бактериум бифидум оказва и друго благотворно влияние върху детския организъм. Той усилва чревната перисталтика, спомага за по–пълното усвояване на витамин D, на калциевите и железните соли, като осигурява антирахитичното и антианемичното действие на майчиното мляко. При изкуствено хранене на кърмачето бактериум бифидум почти липсва в чревното му съдържимо.

Майчиното мляко съдържа 3 до 4 пъти по–малко минерални соли, отколкото кравето мляко, но те напълно задоволяват нуждите на детския организъм и не обременяват обменните и отделителните му процеси. Майчиното мляко е богато и на витамини: А, В и особено на витамин С. Количеството на витамините му зависят от количеството им в храната на майката. Особено много се влияе количеството на витамин С. Затова майките кърмачки трябва да консумират храни, богати на витамин С — плодове и зеленчуци. Хранителните вещества в майчиното мляко са в състояние, което позволява да се смилат и усвояват много лесно, бързо и почти без остатък. Тези вещества се намират и в кравето мляко, но там качеството и количеството им са съвсем други. Даже ако количеството им бъде приспособено както в майчиното мляко, те се смилат и усвояват много по–трудно и по–бавно.

Майчиното мляко е най–умната храна за вашето бебе, защото за кърмачето се изисква минимално количество ферменти за смилане на храната. С това се обясняват добрият апетит при новородените бебета и липсата на храносмилателни смущения като например оригване, повръщане или диария при естествено хранените кърмачета с майчино мляко.

Една от най–ценните съставни части на майчиното мляко обаче, която липсва в животинските млека, както и в изкуствените млечни препарати закупени от специализираните магазини, са ферментите и разбира се имунните тела, които осигуряват значително ниската заболеваемост на естествено хранените кърмачета. Знае се, че бебе което се храни с майчино мляко, много по–рядко се разболява през първите месеци от раждането от инфекциозни заболявания, от рахит, анемия и др. Неговата устойчивост е по–голяма и към други заболявания (хрема, фарингит, пневмония).

Огромно е значението на кърменето и за нервно–психичното развитие на кърмачето.Чрез кърменето се осъществява една незабравима връзка и общуване между майката и нейното дете. Със своята усмивка и своя глас майката предразполага детето да се чувства сигурно и разбира се това води след себе си само положителни емоции за бебето. Също така бебето започва по–рано да издава звуци и да ги формира по–късно като срички. Разбира се самото кърмене има и положителни страни за майката. Тя чувства удовлетворение от процеса и по–този начин общува по–често с него. Това прави връзката между майката и бебето по–здрава и по–дълбока. Доказано е че детето на естествено хранене е по–жизнерадостно, по–оживено и по–подвижно от изкуствено храненото новородено бебе. Бебето по–рано ще започне да опознава околната среда. Майките трябва да знаят, че кърменото дете започва да се изправя, ходи и говори по–рано от своите връстници които са хранене с адаптирани млека, а не с майчина кърма. Физическото развитие (тегло и ръст) и нервнопсихичното развитие на естествено храненото дете са почти винаги в оптималните граници на нормата.

Майчиното мляко за разлика от животинските млека и изкуствените млечни препарати съдържа не само различни белтъчини, мазнини, въглехидрати, соли и витамини, но и свои специфични съставни части, които го правят незаменима храна за кърмачето, особено в първите 5 — 6 месеца от неговия живот.

Ето защо кърменето е основно и естествено задължение на всяка майка. Народната поговорка: „Истинската майка е тази, която е откърмила, а не тази, която е родила детето“, напълно оправдава своя смисъл.

Значението на Хранителните Вещества за Организма на Детето

Предишна публикация

Първото Кърмене

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

име на бебе

Име на бебе

Как да избера най-подходящото и красиво име на бебето ми? Един от значимите, но трудни решения, преди ...
Мама и Бебе
бебешки пубертет

Бебешки пубертет

Какво е бебешки пубертет? Има много хора, които като чуят термина ,,бебешки пубертет”, започват да се отнасят ...
Мама и Бебе
конюнктивит при бебе

Конюнктивит при бебе

Какво е конюнктивит? Конюнктивит е често срещано и лечимо възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана от вътрешната ...
Мама и Бебе
бебешки легла

Бебешки легла

В статията ще ви дадем безценни съвети при избор на бебешко легло. Също така за какво да ...
Мама и Бебе