Раждане

След Родилен Период

Обновена: 29-11-2018

Всеки след родилен период е различен, но дългото чакане на появата на малкото човече вече е приключило и всичко се променя. Да промяната е за цялото семейство, но все пак най–силна е при родителите и бебето. Има толкова неща, които трябва да бъдат натъкмени и нагласени, че понякога се чудим кое всъщност да се направи по–напред.

След родилен период или първите часове след раждането
Този етап от след родилният период е един от първите, когато майката се сблъсква с новия си начин на живот, първото вземане на малкото същество в ръцете е неописуемо. Повечето казват, колкото и да те боли по време на раждането, забравяш всичко когато вземеш детето в ръце. Тези безценни първи срещи на майката и детето всъщност са толкова важни и за двете страни, засилва се връзката между тях и детето разбира, че няма по–хубаво и мило нещо от това да си в ръцете на мама. През първите часове майката се нуждае от почивка и бързо възстановяване, за да има сили. През първите 24 часа всяка жена се сблъсква с първото кърмене, и също така тогава започва и отделянето на кърмата (коластра). Тоест организма е така изграден, че почти веднага след, като роди се отпушват млечните канали и е нужна стимулация, за да тръгне всичко гладко. Както казахме всеки след родилен период е различен, но в общия случай през тези първи часове майката и детето се сблъскват с редица изследвания и проверка дали всичко е наред. При майката се наблюдава свиването на матката, правят се шевове ако има нужда от такива, а също така има и силно кръвотечение (така се изчиства всичко ненужно).  За бебето е нужно да се полагат големи грижи, през тези мигове на нов живот то се сблъсква с първият чист въздух, първото хранене и къпане. Като цяло в този момент се поставя началото на новият му живот, защото до сега е било на топличко и не се е налагало да прави каквото и да е било, всичко е получавало на готово. Понякога не осъзнаваме какво се случва и през първите дни след раждането си даваме сметка, че нещата са се променили съвсем от това, което е било до сега.

Прибиране в къщи след раждането
Един от красивият момент от след родилният период е първата среща на новороденото бебе с останалите членове на семейството, което е един незабравим момент. Прибирането на майката е детето в къщи се е превърнало в събитие за всички семейства по Света. Празникът е задължителен, но понякога забравяме всъщност колко отговорности има вече. Всъщност прибирането у дома е първата стъпка, когато осъзнаваме, че сега всичко се върти около малкото същество. През този след родилен период заедно с всички положителни емоции и радост е нужно да се свършат някои неща, които са напълно задължителни, както и да се обърне внимание на малки подробности около първоначалното пребиваване на бебето у дома.

Избиране на педиатър на детето – това се свършва преди самото раждане, но когато майката и детето се приберат у дома още същия ден се свържете с педиатъра и уговорете кога да дойде на посещение. Първата среща на лекаря и детето се случва колкото се може по–скоро. Той дава съвети и уточнявате някои подробности, които ви интересуват свързани с всичко около гледането на детето, без значение дали става въпрос за къпане, хранене, сън или температура в стаята.
Изготвяне на документи – да това също е една от задължителните части, дори и неприятна трябва да се свърши. Става въпрос за вземане на акт за раждане на детето и подаване на документи за майчинство и детски надбавки. Всичко става бавно и изисква свободно време и много документи. За да не ви разхождат прекалено по–добре първо попитайте в социалните служби или някой запознат какви документи точно ви трябват. Така си спестявате много разходки и губене на време.
Посещение при гинеколог – без значение как сте родили, всеки след родилен период включва посещение при  личния ви гинеколог, което се осъществява на 7–8 ден след раждането. Там се прави преглед с видеозон, за да се види дали матката се възстановява и прибира към първоначалната си форма. На жените предприели раждане със секцио или имащи шевове от разкъсвания се премахват конците. Раните са достатъчно затворени и конците могат да бъдат отстранени.

След родилна депресия на майката
Това се случва често, но с различна сила при всяка жена в нейния след родилен период. В основа на всичко стои осъзнаването, че нейният живот е вече минало и няма да се върне. Сега жената разбира сложността на задачата си да отгледа дете и да му се отдаде напълно. Всичко това с анормални симптоми и се преодоляват за кратко време, тревогата намалява и остава само радостта от наслаждението да бъдеш родител. В много редки случаи появилата се следродилна депресия се усложнява и продължава по–дълги периоди. Подробности може да прочете в наша предходна статия, а именно Следродилна Депресия, като част от почти всеки след родилен период.

Първото Кърмене

Предишна публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Раждане

болки след секцио

Болки след Секцио

Нормално за всяка жена е притеснението около първото секцио, защото все пак си е вид операция. Има ...
Раждане
трето раждане

Трето Раждане

Трето раждане! Едно истинско предизвикателство! Има жени които са родени да раждат и да бъдат майки. Те ...
Раждане