Раждане

След Родилен Период

Обновена: 29-11-2018

Всеки след родилен период е различен, но дългото чакане на появата на малкото човече вече е приключило и всичко се променя. Да промяната е за цялото семейство, но все пак най–силна е при родителите и бебето. Има толкова неща, които трябва да бъдат натъкмени и нагласени, че понякога се чудим кое всъщност да се направи по–напред.

След родилен период или първите часове след раждането
Този етап от след родилният период е един от първите, когато майката се сблъсква с новия си начин на живот, първото вземане на малкото същество в ръцете е неописуемо. Повечето казват, колкото и да те боли по време на раждането, забравяш всичко когато вземеш детето в ръце. Тези безценни първи срещи на майката и детето всъщност са толкова важни и за двете страни, засилва се връзката между тях и детето разбира, че няма по–хубаво и мило нещо от това да си в ръцете на мама. През първите часове майката се нуждае от почивка и бързо възстановяване, за да има сили. През първите 24 часа всяка жена се сблъсква с първото кърмене, и също така тогава започва и отделянето на кърмата (коластра). Тоест организма е така изграден, че почти веднага след, като роди се отпушват млечните канали и е нужна стимулация, за да тръгне всичко гладко. Както казахме всеки след родилен период е различен, но в общия случай през тези първи часове майката и детето се сблъскват с редица изследвания и проверка дали всичко е наред. При майката се наблюдава свиването на матката, правят се шевове ако има нужда от такива, а също така има и силно кръвотечение (така се изчиства всичко ненужно).  За бебето е нужно да се полагат големи грижи, през тези мигове на нов живот то се сблъсква с първият чист въздух, първото хранене и къпане. Като цяло в този момент се поставя началото на новият му живот, защото до сега е било на топличко и не се е налагало да прави каквото и да е било, всичко е получавало на готово. Понякога не осъзнаваме какво се случва и през първите дни след раждането си даваме сметка, че нещата са се променили съвсем от това, което е било до сега.

Прибиране в къщи след раждането
Един от красивият момент от след родилният период е първата среща на новороденото бебе с останалите членове на семейството, което е един незабравим момент. Прибирането на майката е детето в къщи се е превърнало в събитие за всички семейства по Света. Празникът е задължителен, но понякога забравяме всъщност колко отговорности има вече. Всъщност прибирането у дома е първата стъпка, когато осъзнаваме, че сега всичко се върти около малкото същество. През този след родилен период заедно с всички положителни емоции и радост е нужно да се свършат някои неща, които са напълно задължителни, както и да се обърне внимание на малки подробности около първоначалното пребиваване на бебето у дома.

Избиране на педиатър на детето – това се свършва преди самото раждане, но когато майката и детето се приберат у дома още същия ден се свържете с педиатъра и уговорете кога да дойде на посещение. Първата среща на лекаря и детето се случва колкото се може по–скоро. Той дава съвети и уточнявате някои подробности, които ви интересуват свързани с всичко около гледането на детето, без значение дали става въпрос за къпане, хранене, сън или температура в стаята.
Изготвяне на документи – да това също е една от задължителните части, дори и неприятна трябва да се свърши. Става въпрос за вземане на акт за раждане на детето и подаване на документи за майчинство и детски надбавки. Всичко става бавно и изисква свободно време и много документи. За да не ви разхождат прекалено по–добре първо попитайте в социалните служби или някой запознат какви документи точно ви трябват. Така си спестявате много разходки и губене на време.
Посещение при гинеколог – без значение как сте родили, всеки след родилен период включва посещение при  личния ви гинеколог, което се осъществява на 7–8 ден след раждането. Там се прави преглед с видеозон, за да се види дали матката се възстановява и прибира към първоначалната си форма. На жените предприели раждане със секцио или имащи шевове от разкъсвания се премахват конците. Раните са достатъчно затворени и конците могат да бъдат отстранени.

След родилна депресия на майката
Това се случва често, но с различна сила при всяка жена в нейния след родилен период. В основа на всичко стои осъзнаването, че нейният живот е вече минало и няма да се върне. Сега жената разбира сложността на задачата си да отгледа дете и да му се отдаде напълно. Всичко това с анормални симптоми и се преодоляват за кратко време, тревогата намалява и остава само радостта от наслаждението да бъдеш родител. В много редки случаи появилата се следродилна депресия се усложнява и продължава по–дълги периоди. Подробности може да прочете в наша предходна статия, а именно Следродилна Депресия, като част от почти всеки след родилен период.

Първото Кърмене

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане