Раждане със Секцио

Полезна информация, която трябва да знаете преди самото Раждане със секцио (раждане със цезарово сечение).

В много болници случаите на раждане със секцио нарастват и то лавинообразно през последните години. Ако е препоръчително извършването на раждане със секцио, вие можете да участвате при вземането на крайното решение, защото то засяга вашата съдба, а и тази на вашето бебе. Проблемът е в това, че твърде често подобно решение трябва да се вземе буквално за броени минути. А в същото време, вие ще трябва да знаете за какво става дума – например, защо се налага и как ще бъде извършена самата операция.

По време на раждането може да възникне необходимост от пристъпване към раждане със секцио поради силен стрес на плода. За да се избегнат възможните неблагоприятни последствия.  Днес  1 от  8 случая на раждане със секцио, се извършват тъкмо по тази причина. Сърдечният ритъм на бебето се нарушава по време на контракция, но следва да се изравни от самосебе си след края й. Ако това не стане, операцията се налага час по – скоро. Възможно е също така, медиците да ви посъветват да приемете извършването на раждане със секцио, ако контракциите и разкриването на шийката са слаби и неефективни, и раждането се забавя повече от обичайното време за това. Ако обаче сърдечният ритъм на плода е задоволителен и вие чувствате, че сте в състояние да се справите, имате в правото да предложите на обсъждане въпроса.

жена ражда със секцио
https://uvahealth.com/services/womens–health/conditions–treatments/14798

Понякога на жената се казва още преди раждането да започне, че може да се наложи раждане със секцио. Най – често срещаните причини за подобно предупреждение са, че може да изглежда, че няма да е възможно бебето да премине между тазовите кости – това се нарича диспропорция. Или пък плацентата да е разположена в ниската част на матката пред самия плод – нарича се изпреварваща плацента. В определени случаи е известно, че матката има необикновена форма, така че е съмнително дали контракциите ще имат ефект.

Някои гинеколози са убедени, че всички бебета, „с дупетата напред“, следва да се раждат със секцио,  други са на мнение, че секциото е задължителен при всяко преждевременно раждане. При положение, че въпросът е спорен, вие вероятно ще се обърнете и за още едно мнение към друг специалист. Изследванията показват, че бебетата са в по – добро състояние когато родовите контракциите на матката са вече започнали и има аванс от няколко часа раждане, преди да се пристъпи към операция. Вие може да почувствате, че нещата вървят добре, движението на плода прогресира, така че да поискате да използвате шанса си за вагинално раждане. При това положение все още има време за промяна в ситуацията и ако е така поискайте да се посъветвате с консултант.

В много случаи обаче, се знае със сигурност дали ще е необходимо раждане със секцио още преди да се види на какво е способна матката, така че жената прави „опит за раждане“ т.е., тя започва раждането като всичко е подготвено за раждане със секцио, ако такова се наложи.

Вие и партньорът ви можете да участвате при вземането на решение дали да има секцио или не, но за тази цел е необходимо да бъдете информирана. Така че, ако не получите нужната ви информация от един лекар, поискайте да разговаряте за това с друг.

Може да поискате да знаете, дали всички родени чрез секцио бебета автоматично биват поставени в специална камера, или ще може ли бебето ви да остане с вас ако е в добро състояние след раждането. Ако бебето ви се нуждае от специални грижи, уверете се, че това ще се извърши в същата болница и вие ще сте в състояние да го виждате.

Друг проблем, който можете да разисквате с медиците е типа анестезия, който се готвят да приложат. Обща анестезия означава, че вие ще спите, когато бебето се роди, а също така, че ще ви бъдат причинени ефектите на този тип анестезия, например да се почувствате много зле. Ако ви направят местна упойка, вие ще можете да участвате при раждането на вашето бебе.

Лекарят може да се съгласи вашият партньор да присъства по време на раждането, ако и двамата сте на това мнение. Но едва ли е необходимо, който и да било от двама ви да наблюдава операцията.

Лесно е да се почувствате измамена след раждане със секцио, но колкото повече научавате за детето си и се грижите за него, толкова повече предизвикателствата като родител ще стават по – важни от предизвикателствата на самото раждане.

Запомнете, че раждане със секцио не е просто операция. Това е също изживяване на раждането, макар и по по–особен и различен от това, на което сте се надявали начин. Всичко е във вашите ръце и изцяло зависи от Вашият организъм и от самата Вас.

Статията ни изпрати и е написана специално за нас от Габриела Великова!
Екипът на Бременност.бг ти Благодари!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).