Кърмене след Секцио

Как се прави първото кърмене след секцио (цезарово сечение)? Какво трябва да знам за самото кърмене след секцио?
Каквото и раждане да изберете – нашият съвет е да образовате себе си и да си осигурите помощ за кърменето, още преди същинският момент да е настъпил. Търсете представители на групата Ла Лече Лига близо до вас! Опитайте се да присъствате най–малко на една среща за обучение за кърмене още преди бебето ви да се роди. Точно там е моментът да зададете вашите въпроси за кърмене след секцио!

Какво трябва да знаете за анестезията, болкоуспокояващите лекарства и секциото?
Анестезията и лекарствата, които се дават при раждане със секцио по принцип не засягат кърмата. Има много лекарства срещу болката, които са съвместими с кърменето, затова не забравяйте да попитате вашия практикуваш лекар за тези, които най–често се използват от кърмачки. Опитайте се да използвате лекарства само ако е необходимо, за да се намали вашата сънливост или тази на вашето бебе. Излишната сънливост може да направи самото кърмене след секцио едно голямо предизвикателство в първите часове след раждането.

При майката често през първите дни след секцио се наблюдава умерено висока температура, но това не трябва да бъде причина за отделяне на мама и бебе. Ако родилката поддържа висока хигиена на ръцете при докосване на бебето, няма проблем то да бъде с нея.

кърмене след секцио

Първо кърмене след секцио?
След секцио често не е възможно майката и бебето да имат контакт бързо. Все още майката е под въздействието на спинална упойка или епидурална упойка и вероятно чувства голям дискомфорт. Вероятно е първото кърмене на бебето да стане в поза, при която майката лежи по гръб. Опитайте се да позиционирате бебето да лежи с лице надолу на гърдите ви, но някой наблизо трябва да наблюдава да не се блокира носа на бебето.

Кога е възможно да се случи най–ранното кърмене след секцио?
В най – идеалния случай вие ще поискате да сложите бебето на гърда в рамките на първия час, но определено не по–късно от първите 4 – 6 часа. Проучванията показват, че когато времето на поставяне на гърдата е по – дълго от това, бебетата имат повече затруднения при засукването, а оттам има проблем и с идването на самата кърма. Ако нещо попречи бебето да се сложи на вашата гърда в рамките на 4–6 часа, трябва да започнете изпомпване с помпа, за да спестите бъдещите неприятности като възпаления, мастит или липса на кърма.

Силно се препоръчва честото кърмене след секцио поне на всеки 2 часа през деня и през 4 часа през нощта с цел да се съберат 10–12 хранения за 24 часа през първите седмици. Когато бебето се кърми добре, то няма да има нужда от никакви добавки като адаптирано мляко или вода

Кои са най–добрите позиции за кърмене след секцио?
Опитайте да експериментирате колкото е възможно повече видове пози за кърмене след секцио. За да може да получите най–удобната позиция за кърмене не се колебайте да помолите за помощ вашия партньор, медицинските сестри или консултантът по кърмене, ако болницата има такъв. Независимо от позиция на вашето тяло, при която се чувствате най–добре, винаги коремчето на бебето по време на кърмене след секцио трябва да е към вас. Може да поискате да ви донесат няколко допълнителни възглавници от дома, тъй като възглавниците в болниците са доста малки и плоски в повечето случай.

Най – удобната поза за кърмене след секцио
Много майки след секцио намират, че най–удобно се кърми в легнало положение през първия ден. Това е един лесен начин за кърмене и почивка заедно. Трябва да търсите помощ от медицинския персонал, за да сте спокойни за целостта на разреза от секциото и разбира се за максималното ви удобство. Длъжни са да ви оказват съдействие. Може да се наложи да поставяте една много малка възглавница на корема, защото бебето рита и може да засегне раната ви. Внимателно се преобръщайте от едната на другата страна, за да щадите максимално коремните мускули. Добра практика е да поставете и възглавница между краката си, за да намалите напрежението на мускулите на корема.

Избягвайте бибероните в началото!
Не забравяйте да уведомите персонала на болницата, ако не искате да дават шишета с биберони, тъй като те може да предизвикат проблеми с кърменето. Ако ви се казва, че храненето с шише е медицински необходимо, поискайте да се ползва спринцовка за храненето, за да се избегне рискът от объркване на бебето и трудност за засуква от зърното ви.

Кога ще дойде млякото ми – кърмата?
Във вашето тяло хормоните бушуват и настъпва доста рязка хормонална промяна, която настъпва при отделянето на плацентата от матката. Точно това е което сигнализира на тялото да започне да произвежда кърма. Затова не се притеснявайте дали раждате нормално – вагинално или чрез секцио, по този начин тялото на родилката получава едни и същи сигнали и то знае много добре кога да почне да произвежда мляко. При майките, които имат стресиращо раждане било то цезарово сечение или вагинално , има вероятност млякото да дойде малко по–късно.

Млякото може да пробие в рамките на един ден, 2 до 6 дни (обикновено около 2–3 дни). Ако кърмата ви идва бавно, опитайте се да не се тревожите, но поставяйте бебето на гърдата си толкова често, колкото е възможно и останете в контакт с вашия консултант по кърмене, така че той да може да следи как се справя бебе.

Как да насърчите бързото идване на кърмата?
Кърменето веднага след раждането със секцио ако е възможно. Ако нещо попречи на бебето да засуче от гърдите в рамките на 4–6 часа, трябва да започнете изпомпване с помпа.  Кърмете често поне на всеки 2 часа през деня и на 4 часа през нощта. Избягвайте ненужните добавки. Не давайте на бебето адаптирано мляко или вода, освен ако е посочено по медицински причини. Допълването на храненето на бебето ще намали стимулацията на мляко.

Вече разбрахте, че кърмене след секцио не е нещо за което трябва да се притеснявате много, но запомнете, че каквото и раждане да имате, трябва предварително да се образовате за всичко около кърменето. Вие трябва да сте информирани за да се насладите максимално след това на прекрасните моменти с бебето, без излишен стрес и притеснения по време на самото кърмене след секцио или нормално раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!