Епидурална Упойка

Епидурална упойка е отличен начин за отнемане на болката от раждането. Тя обикновено е безопасна и има значителни предимства пред общата анестезия. Също така при епидуралната упойка е необходимо значително по–малко количество упойка, отколкото при общата анестезия. Епидуралната упойка причинява по–малко стрес на сърдечносъдовата система.

Какво е епидурална упойка?
Епидурална упойка или епидурална анастезия използва повторни дози от местна упойка в епидуралното пространство на гръбначната площ. В следствие на поставената епидурална упойка се вцепеняват нервите на матката и раждането преминава без спиране. Епидуралната упойка се практикува от анестезиолог – лекар, който е специалист по анестезия.

Как се прави епидурална упойка?
Жената ще бъде помолена да легне на лявата си страна с брадичката опряна на гърдите и колене в близост до корема в поза ембрион, така че отчетливо да се очертаят добре прешлените на гръбначния стълб. Областта на талията на гърба се избърсва с антисептичен разтвор за намаляване на бактериите по кожата и намаляване на възможността от инфекция. В участък с размер на монета от кожата на гърба се инжектира с местна упойка. епидурална упойка

Една малка тръбичка (катетър) се прокарва, докато върхът достигне до епидуралното пространството около гръбначния мозък. След това иглата се отстранява внимателно, оставяйки катетър в мястото. „Доза“ от лекарството се инжектира в катетъра, за да се потвърди правилното поставяне на катетър. Дозата ускорява сърдечната честота, ако иглата е на грешното място. Ако сърдечната честота остане същата, настаняването е правилно и първата доза е дадена. Катетър след това се фиксира на мястото на гърба. Веднъж на място катетър не ограничава преместването наляво – надясно в леглото и не може да се усети в гърба. 3 до 5 минути след първата доза на поставената епидурална упойка, нервите на матката започват да се вцепеняват. След 10 минути ще почувствате пълния ефект и трябва да имате пълна свобода от болка. Тъй като първата доза от упойка започва да отслабва, още една доза може да се даде чрез катетър преди контракциите да станат непосилни. Другите дози от лекарството ще се дават на всеки един до два часа в зависимост от специфичните условия. Веднага след като бебето се роди, катетърът се отстранява. Ефектът от упойка обикновено се разнася напълно в рамките на 1 или 2 часа. По това време можете да изпитате неприятно усещане за парене около родилния канал.

Безопасна ли е епидуралната упойка?
Смята се, че поставянето на епидурална упойка е безопасна за майката и бебето. Въпреки това съществуват рискове. Епидуралната упойка може да изисква да се прибегне до други медицински процедури – например форцепс, които добавят риск. Най–честият страничен ефект е внезапно спадане на кръвното налягане на жената. Този проблем възниква при 1 до 2 процента и може да бъде опасен за жената и бебето. Когато това се случи, медицинският персонал е там да предприеме бързи действия. Обикновено те могат да коригират проблема. Други усложнения при поставянето на епидурална упойка са: Инфекция, Иглата е поставена на грешна място и епидуралната упойка не облекчава болката, Загуба на тонус на пикочния мехур.

Има моменти, в които поставяне на епидурална упойка не се препоръчва като:
– Пациенти на терапия за проблеми с кръвосъсирването или проблеми с тромбоцитите
– Продължителна употреба нестероидни противовъзпалителни средства или аспирин
– Проблеми със съсирването на кръвта
– Историята с главоболие
– История с болки в гърба (несвързани с бременност)
– Хронични неврологични разстройства
– Алергия към болкоуспокояващи лекарства
– История на определени сърдечни заболявания
– Не са в състояние да разберат рисковете и ползите от процедурата
– Не са в състояние да сътрудничат по време на процедурата за позициониране и поставяне на иглата
– Не могат да дадат обратна информация за нивата на болката
– Гръбначни изкривявания като сколиоза са налице при пациента
Важно е да знаете за рисковете и ползите при поставянето на епидурална упойка, преди да решите дали е точно за вас. Макар и рядко, може да се случи инфекция или неврологични травма. Вие и вашият лекар трябва да обсъдите рискове и ползи и подпишете писмено съгласие преди да ви бъде направена процедурата.

Винаги ли работи епидуралната упойка?
Ако лекарят е неопитен и не може лесно да намери епидурална пространство, той не може да постави епидурална упойка. Това рядко се случва. Понякога раждането започва толкова бързо, че няма достатъчно време, за да се постави епидурална упойка.

Какви са предимствата на епидурална упойка?
– Свобода от болката по време на раждане и епизиотомия.
– За разлика от някои други лекарства тя не прави майката сънлива преди или след раждането.
– Ограничено количество упойка достига до бебето.

Какви са недостатъците на епидурална упойка?
– Вторият етап на раждането може да се забави от неспособността на майката да се движи.
– Майката трябва да има постоянни интравенозни течности и електронно наблюдение на плода.
– Майката трябва да бъде следена непрекъснато за състоянието на кръвното й налягане.
– Майката вероятно ще нужда уринарен катетър, който има своите рискове.
– Бебето може да се роди с форцепс, което има рискове (виж Раждане с Форцепс).
– Майката има малко контрол над тялото си и не може да почувства процеса на раждането. Това може да попречи на връзката майка–дете.
– Майката трябва да зависи изцяло от медицинските сестри и санитарки за основните си физически нужди.

Какво може да се използва вместо епидурална упойка за облекчаване на болката?
Има други начини за намаляване на болката при раждане. Много жени са подпомогнати от техники, научавани в класове за бременни – релаксация, масажи, позициониране, визуализация, разсейване, фокусиране и дишане, които се извършват с помощта на друго лице.

Епидурална упойка  е един метод, който може да даде облекчение от болки и дискомфорта при раждането. Тя изисква постоянен контрол от персонала на болницата. Тя включва рискове. Крайното решение е ваше. Разбирането на тази процедура може да ви помогне да решите какво точно е най–правилното за вас.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).