Раждане с Епидурална Упойка

Какво трябва да знаем за нормално раждане с епидурална упойка – кога, как, защо, къде се поставя и цена на упойката!
Дойде ли време за съществената част от раждането вече има избор как да бъде родено едно дете, ако преди години е било само по един начин сега има различни. Преди жените не са знаели, какво е упойка или обезболяващи всичко е било напълно нормално, както го е предвидила майката природа.В тази статия ще обясним някои интересни моменти при раждане с епидурална упойка.

Какво е епидурална упойка?
Това е вид обезболяващо, но много силно, което успява да парализира нервите. Всяка жена може да поиска да я ползва при раждането, като вид облекчение. Няма нищо скрито и прикрито самото обяснение е скрито в името УПОЙКА. Упоява организма да стане безчувствен на тема болка при напъните, когато жената започне да ражда. В днешно време раждане с епидурална упойка е нещо нормално.

раждане с епидурална упойка

Кога, Къде и Как се поставя?
Преди всичко ако искате да ви бъде поставена тази упойка е нужно да предупредите лекарите, които ще присъстват на раждането предварително, за да се подготвят. А също така и за вас има подготовка, за сега у нас такова раждане с епидурална упойка се заплаща лично от пациента и струва около 100 лева. След, като сте предупредили лекарите за решението си идва момента на поставяне, обикновено повечето жени си мислят, че тя се поставя още в началото на контракциите, но това далеч не е така. Точният момент за поставяне на епидурална упойка при нормално раждане се избира от лекуващия лекар и това се случва, когато жената има поне 4см разкритие и остава малко време до съществената част с напъването. Когато епидуралната упойка се сложи на този етап от раждането отнема около 10 минути преди да започне да действа. Тази упойка има точно определено място за поставяне, за да бъде ефикасна и безопасна за организма, понякога дори милиметър настрани може да доведе до постоянна парализа. Родилката трябва да седне и наведе леко напред, за да изпъкнат прешлените на гръбнака, именно между два от прешлените се поставя упойката. За да бъде поставена се ползва куха игла, която се поставя между прешлените, мястото преди това се почиства и се преминава към действие. След вкарване на иглата се влива и упойката, няма нищо сложно и страшно от раждането с епидурална упойка, което е обратно на това, което си представя всяка жена, на която и е за първи път.

Какво се усеща при поставяне на епидурална упойка?
Още в първите секунди след поставянето жената започва да чувства леко изтръпване и парене. Това е напълно нормално и показва, че упойката започва да действа. В повечето случаи лекарите дори сами питат дали жената е усетила тези признаци, за да стартират раждането и напъните. Много жени се страхуват и си мислят, че процедурата е много страшна и болезнена, но това далеч не е така. Вярно, че не е приятно, но минава за минута и забравяш, че те е боляло.

Странични ефекти и усложнения от раждане с епидурална упойка
Въпреки, че са редки случаи се наблюдават и такива пациенти със засилени странични ефекти или усложнения. Понякога се случва родилката да вдигне температура рязко по време на раждане и да се стигне дори до треска, в следствие на упойката. Едно от най–често срещаните е преминаването на жената от нормалното предвидено раждане към спешно секцио, а причина за това е упойката, която е поставена. Тъй като тя парализира изцяло нервните окончания и спира болката при нормалното раждане, като при всяка контракция се случва така, че жената спира да усеща кога трябва да напъва и раждането се проточва. Без напъни няма и излизане на детето, а след определен период то започва да се души заради липса на кислород, понеже е притиснато в родилния канал. Страничните ефекти далеч не са страшни и опасни за жената и за бебето. При бебетата няма регистрирани някакви усложнения в следствие на поставена при раждане с епидурална упойка. Жената започва да усеща лека слабост, изтръпване, леко главоболие и дори световъртеж малко след поставянето на упойката. Друго, което се наблюдава е понижено кръвно налягане, което се дължи изцяло на упойващото вещество.

Какво следва след като родя с епидурална упойка
Много жени се притесняват какво се случва след, като родят и кога спира да действа епидурална упойка. След, като сте безчувствена и почти неподвижна е нормално да се чудите кога отново ще си върнете нормалните функции. Обикновено след няколко часа ще сте готови да се изправите на крака и да започнете новия етап от живота си с нова роля, тази на майка.

Екипът на Bremennost.bg се надява да е внесъл яснота относно планирано нормално раждане с епидурална упойка. Пожелаваме спокойствие и лесно раждане на всички жени, които те първа може би ще се сблъскат в деня на термина при нормално раждане с епидурална упойка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).